Als eigenaar van een jaren 50, 60 of 70 woning weet je dat er een keer een moment komt dat je mee moet in de energietransitie die al even is ingezet. Een van de dingen waar we serieus over na moeten denken, is het volledig gasloos maken van woningen. Logisch natuurlijk dat nieuwe woningen al volledig gasloos zijn en dus ook volledig draaien op een warmtepomp.
Woning volledig gasloos renoveren
Als we heel simpel kijken naar het antwoord op de vraag ‘wat is gas’, dan is dit uiteraard een fossiele brandstof, die door de verbranding zorgt voor uitstoot van CO2. Daarbij komt ook dat deze hulpbronnen een keer opraken, dus kunnen we dit maar beter voor zijn. Ben je voornemens je woning volledig te laten renoveren en dus ook van het gas te ‘halen’? Dan vertellen wij je stap voor stap hoe dit in de praktijk werkt.
Isolatie
Op het moment dat je de keuze maakt om volledig van het gas af te gaan, is het belangrijk om ook goed na te denken over de isolatie. Goede isolatie zorgt ervoor dat er minder warmte verloren gaat via de muren, daken, vloeren en ramen van je woning. Dit betekent dat je minder energie nodig hebt om je woning te verwarmen, wat leidt tot lagere energiekosten en minder uitstoot.
Daarbij voorkomt het ook vochtproblemen. Een vochtig huis is niet alleen slechts voor de waarde van het huis, maar ook voor je gezondheid. Vocht gaat namelijk over in schimmel en ook de geur komt het niet ten goede. Voor een lekkere geur in huis kun je wel een heerlijke geurkaars van geurvoorjehuis.nl aansteken, maar dat helpt natuurlijk maar tijdelijk.
De meest voor de hand liggende manier van isoleren, is PIR isolatie. Deze wordt aangebracht in de spouwmuur en zorgt direct voor een stuk meer comfort.
Verwarming
In de huidige situatie wordt je woning en ook het water uit de kraan en douche verwarmd middels aardgas. Op het moment dat je besluit hier volledig van af te stappen, zal er een alternatief moeten komen. De meest voor de hand liggende optie is door middel van een warmtepomp. Warmtepompen halen warmte uit de lucht, de grond of het (grond)water om je woning te verwarmen.
Dit is een zeer duurzame optie, omdat ze gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je qua stroomverbruik een veelvoud gaat verbruiken, dus in het verlengde daarvan is het geen gek idee om ook direct te kiezen voor zonnepanelen.
Door de Rijksoverheid beschikbaar gestelde subsidies
Verduurzamen wordt door de Rijksoverheid aan alle kanten gestimuleerd. Dat betekent dat huizenbezitters aanspraak kunnen maken op verschillende subsidies. Een van de subsidies waarvoor je in aanmerking komt op het moment dat je kiest voor een warmtepomp en daarnaast ook de woning isoleert, is de Investeringssubsidie Duurzame Energie.
Deze subsidie is bedoeld voor particulieren die hun woning willen verduurzamen door de woning te isoleren of kiezen voor een warmtepomp. Hoe hoog deze subsidie is, hangt af van de gekozen maatregelen.