Een van de meest gebruikte dingen in de keuken, is het werkblad. Dit grote oppervlak wordt dagelijks intensief gebruikt en moet tegen een stootje kunnen. Een solide aanrechtblad is dan ook essentieel in iedere keuken, maar waar moet je eigenlijk op letten bij de aankoop van een werkblad?

In deze blog duiken we in de wereld van de keukenwerkbladen en laten we je zien welke keuze er allemaal is. Want voor ieder budget is er een mooi aanrechtblad verkrijgbaar met ieder hun eigen kenmerken. Laat je inspireren en geef je je keuken een compleet nieuwe look met een catchy werkblad.

De looks

Wist je dat de meeste mensen als eerste naar het werkblad kijken als ze een keuken zien? Dat geeft meteen de essentie van dit keukenonderdeel aan. Een werkblad moet niet alleen praktisch zijn, het moet ook qua looks en eigenschappen aansluiten op jou als persoon. Het bepaalt immers voor een groot gedeelte de sfeer van de keuken.

Gelukkig bestaat er ongelooflijk veel keuze en kun je aan de hand van jouw persoonlijke interieurstijl een keukenblad kiezen dat het beste hierbij past. Zo zit een marmeren of betonnen werkblad als gegoten in een industriële keuken, terwijl een robuust houten blad een landelijke keuken helemaal afmaakt. De keuze is aan jou.

 

“Zo zit een marmeren of betonnen werkblad als gegoten in een industriële keuken, terwijl een robuust houten blad een landelijke keuken helemaal afmaakt.”

 

Dik of dun aanrechtblad

Al langere tijd is het dikke aanrechtblad erg populair. Denk maar eens aan een betonnen, centimeters hoog werkblad in een stoere industriële keuken of een eikenhouten aanrecht in een warme, klassieke sfeer. Ideale combinaties toch?

Bijzonder is dat dunne aanrechtbladen ook steeds meer in trek raken. Deze trend zagen we vorig jaar al ontstaan en wordt dit jaar steeds zichtbaarder. Keukenbladen van slechts een paar millimeter dik en dat zonder in te boeten op de stevigheid. Keramiek, composiet of glas zijn de meest gekozen materialen voor een dun keukenwerkblad.

Hitte- en krasbestendigheid

Wil jij je hete pannen op je aanrecht kunnen zetten? Dan biedt een betonnen of hardstenen aanrecht uitkomst. Deze kunnen immers tegen een (flink) stootje. Dit in tegenstelling tot composiet of hout, waarbij er snel kringen en vlekken zullen ontstaan. En op bijvoorbeeld inox en glas zie je snel vette vingers en vlekken, terwijl een keramieken aanrechtblad hier minder gevoelig voor is.

Bij de keuze voor het meest ideale werkblad is dus niet alleen het esthetische deel van belang, ook de fysieke zijde mag niet vergeten worden.

Onderhoud werkblad

Nadat je de stijl hebt bepaald, is het tijd voor het fysieke gedeelte. Want naast de uitstraling, moet een werkblad natuurlijk ook gemakkelijk in gebruik en onderhoud zijn. Kies je voor een onderhoudsvrij aanrechtblad, dan is laminaat, kunststof of composiet de beste keuze.

onderhoud werkblad

Houd je echter meer van natuurlijke materialen en ga je voor een houten of natuurstenen werkblad, dan heeft het blad wat meer onderhoud nodig. Zo moet een houten werkblad bijvoorbeeld regelmatig geolied worden, terwijl het schoonmaken een natuurstenen blad vraagt om zuurvrije, groene zeep. Weeg bij de keuze voor een werkblad uitstraling en functionaliteit daarom goed tegen elkaar af.

Spoelbak

Wanneer je je aanrechtblad hebt uitgekozen, wordt het tijd om na te denken over de spoelbar. Deze bepaalt namelijk voor een groot gedeelte het aangezicht van je nieuwe werkblad. Een spoelbak moet vooral praktisch zijn, tegen een stootje kunnen en groot genoeg zijn om je potten en pannen af te wassen.

spoelbak

Het meest gekozen materiaal voor een spoelbak is rvs: makkelijk schoon te maken en budgetvriendelijk. Spoelbakken van natuurlijke materialen daarentegen zijn juist erg gevoelig voor vlekken en moeten regelmatig geïmpregneerd worden.

Prijs

Tot slot de prijs, want deze speelt natuurlijk een belangrijke rol in de zoektocht naar het ideale werkblad. Wat een aanrechtblad kost is afhankelijk van het materiaal, de dikte en diepte. Laminaat of beton(look) zijn relatief goedkope opties, terwijl natuurproducten zoals hout en marmer om een hoger budget vragen. Om echt een goed beeld te krijgen van het product en de prijs, doe je er goed aan een bezoek te brengen aan een keukenshowroom, waar je de werkbladen kunt voelen en ervaren.

Meer informatie over de verschillende werkbladen in de keuken? We hebben alle belangrijke keukenonderwerpen voor u samengevoegd in ‘een speciaal boek’. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s vol nuttige informatie, inspiratie, trends en tips. Link naar: https://uw-keukenspeciaalzaak.nl/speciaal-boek-voor-u/