Wel buren aan één zijde aan het pand, dat is in het kort een twee onder een kap woning. Wat de kenmerken zijn van dit type woning en wat je nog meer moet weten over deze woningen kun je op deze pagina lezen.

Definitie twee onder een kap woning

Een twee onder een kap woning wordt ook wel een tweegezinswoning of dubbelwoning genoemd. Het is een type woning waarbij twee huizen een geheel vormen met een tussenmuur om de wooneenheden van elkaar te scheiden. Ze kunnen in een straat staan met andere huizen of panden waar ze niet fysiek mee verbonden zijn.

Wat is een twee onder een kap woning?

Een twee-onder-een-kap-woning is een type woning waarbij twee woningen onder één dak en aan weerszijden van een gemeenschappelijke muur zijn gebouwd. Elk huis heeft een eigen ingang en tuin.

In de Verenigde Staten en soms ook in Canada worden twee onder een kap woningen ook wel duplex woningen genoemd. Dit kan verwarrend zijn omdat duplex ook een benaming is voor een gebouw waarbij twee woonlagen van een gebouw door verschillende huishoudens bewoond worden. Onder en boven andere bewoners dus. Bij huisvesting voor expats is het daarom van belang dat de juiste terminologie gebruikt wordt en duidelijk wordt gemaakt om welk type woning het gaat.

Wat zijn de kenmerken van een twee onder een kap woning?

In veel gevallen zijn 2 onder 1 kap woningen gelijk van indeling maar dan gespiegeld. De voordeuren kunnen direct naast elkaar geplaatst zijn of zich juist aan weerszijden van het geheel bevinden. Het is ook mogelijk dat beide panden dezelfde vorm en indeling bezitten, of anders zijn ten opzichte van elkaar. De twee wooneenheden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, ze delen dezelfde muur.

Wat is mijn huis waard? Bereken hier de waarde van je woning

|

Wat zijn de eigenschappen van dit woningtype?

De eerste twee onder een kap woningen dateren uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Deze huizen werden gebouwd in Engeland waar het nog steeds de meest gebouwde woonruimte is in totaal aantal huizen. De bouw van dit woningtype nam overigens af na 1980, in totaal vertegenwoordigt de twee onder een kap woning ongeveer een derde van alle woningen in Engeland. In Nederland begon de bouw van twee onder een kap woningen rond 1910, ze worden nog steeds vaak gebouwd.

De betekenis van een 2 onder 1 kap woning

Een twee onder een kap woning betekent dat er twee wooneenheden gebouwd worden met een tussenmuur en vaak ook een gedeeld dak. De kap staat daarmee voor het dak. Dit betekent in praktijk dat twee gezinnen zelfstandig kunnen wonen, er zijn wel gedeelde faciliteiten. Zo zal er bij het plaatsen van een nieuwe dakbedekking vaak worden samengewerkt.

Twee onder een kap woning

In principe hebben bewoners dezelfde rechten en plichten als mensen die in een vrijstaand huis woonachtig zijn. In de praktijk biedt het zeker voordeel als de huishoudens bereid zijn met elkaar afspraken te maken. Omdat er geen sprake is van essentiële gedeelde faciliteiten, zoals dit het geval is in een appartement, is het niet nodig om een Vereniging van Eigenaren (VvE) op te richten.

Wat is de bouwstijl?

De oorspronkelijke twee onder een kap woning werd ontworpen voor personeel in boerenbedrijven. Er was meestal één woonkamer met een bijkeuken, een voorraadkast en twee slaapkamers op de bovenverdieping. De huizen werden gemaakt van bakstenen of andere materialen afhankelijk van de beschikbaarheid. De huizen waren niet echt hygiënisch en er was een schrijnend tekort aan betaalbare huizen in die periode.

Aan het einde van de achttiende eeuw zou de bouwstijl van woningen veranderen. Huizen werden meer ‘schilderachtig’. Om kosten te besparen op de bouw werden twee onder een kap woning snel populair omdat ze goedkoper gebouwd konden worden dan vrijstaande woningen. Ze namen minder ruimte in en de isolatie was beter omdat er slechts één zijde van de woning geheel vrijstaand was.

Steeds meer mensen zouden van het platteland naar de stad trekken waar veel gebouwd werd om aan de toenemende behoefte te voldoen. Er werden veel huizenblokken gebouwd tegen lage kosten voor arbeiders, daarnaast werden twee onder een kap woningen met name voor vakmensen gebouwd. Dit zou snel de standaard worden, een trend die tot na de helft van de twintigste eeuw zou voortduren.

De twee onder een kap woning staat synoniem met huizen in Engeland omdat er daar zoveel van dit soort woningen zijn gebouwd. Toch zijn er ook in Nederland veel van dit soort woningen.

Hoe kun je een twee onder een kap woning bouwen?

De constructie van een twee onder een kap woning is grotendeels gelijk aan een vrijstaande woning met als voornaamste verschil de muur in het midden. Het komt voor dat families twee huizen die grenzen aan elkaar kopen en een inpandige doorgang maken. Let op de regelgeving, het is niet zomaar toegestaan om dit soort verbouwingen uit te voeren. Het dak kan één doorlopend geheel zijn maar dit hoeft niet. Naast een V-dak over de volledige breedte van het pand is het ook mogelijk dat ieder huis een eigen V-dak heeft gericht naar de voor- en achterzijde.

Dit betekent wonen in een twee onder een kap woning

Bijna de luxe van een vrijstaande woning en iets meer dan de prijs van een rijtjes woning; de twee onder een kap woning is een combinatie van twee bouwstijlen wat zowel voordelen als nadelen met zich meebrengt. In Nederland betreft het vaak huizen die wat betreft prijs in het midden-segment liggen en relatief veel ruimte bieden. Aan één zijde is er een directe verbinding met de woning van de buren, dit kan mogelijk tot overlast leiden. Aan de andere zijde is er juist geen gedeelde muur wat kan betekenen dat de energiekosten hoger zullen uitvallen dan bij een rijtjeswoning het geval is. Deze bouwstijl leent zich ook goed voor een garage of carport naast de woning.

Als de twee huishoudens samen tot afspraken kunnen komen biedt dit zeker voordeel. Denk aan een schutting in de tuin, dakbedekking of zonnepanelen. Samen verbouwen of renoveren kan kosten besparen omdat het project interessanter wordt voor aannemers. Als ieder huishouden zijn eigen plan trekt kan het soms wat uitdagender zijn om aanpassingen door te voeren. Denk bijvoorbeeld aan eenzijdig de dakbedekking vernieuwen. De bestaande dakbedekking van de buren mag dan niet aangetast worden zonder toestemming. In praktijk kan dit betekenen dat er een rij dakpannen op het eigen dak niet verwijderd kan worden.

Meer woningtypes ontdekken? Bekijk hier alle woningtypen op een rijtje