Je wilt een abonnement of lening afsluiten maar als voorwaarde wordt een BKR toetsing gesteld. Als je een huis wilt kopen, een smartphone of een auto wilt leasen dat kan het Bureau Krediet Registratie nog een obstakel zijn op het pad naar jouw doel. Wat is een BKR registratie en hoe zit het met mijn hypotheek als ik een BKR registratie hebt? De antwoorden op deze vragen inclusief enkele voorbeelden vind je op deze pagina.

Wat is het BKR?

BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, dit is een stichting gevestigd in Tiel die opgericht werd in 1965. Iedereen die in de laatste vijf jaar in Nederland een krediet heeft afgesloten staat bij deze organisatie vermeld. Momenteel betreft dit ongeveer 11 miljoen personen. Niet iedereen staat dus in het systeem. Als je nooit een lening of iets dergelijks hebt afgesloten dan zijn er geen gegevens beschikbaar, vijf jaar na afloop van jouw lening of krediet worden de gegevens gewist.

Wat is een BKR registratie?

Een BKR registratie betekent niets anders dan dat je een krediet of lening hebt afgesloten met een andere partij die niet niet (volledig) is ingelost. Denk aan een telefoon die je inclusief abonnement hebt gekocht waar je maandelijks een bedrag voor betaalt. Of een huis waar een hypotheek op rust. Een BKR registratie betekent niet dat er een probleem is maar dat er een schuld uitstaat bij een derde partij. Als je netjes jouw aflossing betaalt hoeft een nieuwe kredietaanvraag geen probleem te zijn, als blijkt dat je een betalingsachterstand hebt dan is het wel mogelijk dat jouw aanvraag afgekeurd wordt. Hoe kan ik zien of ik een BKR registratie heb?

BKR registratie controleren

Je kunt op de website van het Bureau Krediet Registratie inloggen om jouw gegevens op te vragen en jouw kredietgegevens in te zien. Hiervoor heb je IDIN nodig, dit is een verificatie methode die werkt als iDeal maar dan gericht op persoonlijke gegevens. Dit is niet hetzelfde als DigiD wat weer bedoeld is voor overheidsorganisaties en bijvoorbeeld zorgverleners. Je kunt een IDIN aanvragen via de bank, hier zijn verder geen kosten aan verbonden. Na inloggen krijg je een overzicht van jouw gegevens en krediet dat je hebt uitstaan. Deze gegevens worden opgeslagen:

  • Persoonsgevens
  • Soort lening
  • Bedrag van de lening
  • Begin- en einddatum
  • Eerste en laatste aflossing
  • Eventuele achterstand met datum
  • Afbetalen achterstand met datum
  • Optionele aanvullingen zoals opeisen van een lening

Als je geen leningen hebt lopen dan is het mogelijk dat er geen gegevens in het systeem opgenomen zijn. Een leverancier kan je toestemming vragen om de BKR gegevens in te zien. Dit doen ze om te bepalen of je kredietwaardig bent en schulden inlost. Het is niet toegestaan voor iedere organisatie om zonder toestemming deze informatie op te vragen. Het is wel een optie om klanten te weigeren die geen toegang verlenen tot deze gegevens.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wie kan een BKR registratie controleren?

Een kredietaanbieder kan direct de gegevens controleren, een intermediair kan dit niet zomaar doen. Een tussenpersoon kan de aanvrager verzoeken om een kredietoverzicht in te dienen, de geldverstrekker kan direct in het systeem kijken. Ook een negatieve BKR registratie betekent niet automatisch dat je afgewezen wordt, dit is afhankelijk van de situatie en het bedrag.

Er staan 11 miljoen mensen in de database, jij ook? Zelfs als je nooit een lening hebt afgesloten is er zeker een kans dat je in het systeem staat. Als je bijvoorbeeld een standaard creditcard hebt van je bank dan sta je in het BKR register. Dit is namelijk een krediet. Een betaalpas is een debitcard, als je niet rood kunt staan dan zul je ook niet geregistreerd worden.

Hoe lang duurt een BKR registratie?

Op het moment dat je een krediet geheel hebt afgelost en geen verdere vorderingen hebt uitstaan zullen jouw gegevens na vijf jaar automatisch worden gewist. In die periode staan jouw persoonsgegevens nog steeds in het systeem maar er is dan geen indicatie van schuld. De organisatie waar je een lening aanvraagt kan in dat geval krediet verstrekken, ook als je vermeld wordt in de database.

BKR registratie telefoon

Telefoons en met name smartphones kunnen erg prijzig zijn. Telecom providers hebben veel mensen weten over te halen om tot aanschaf over te gaan met abonnementen inclusief ‘gratis’ telefoon. Eigenlijk worden deze kosten gewoon verrekend in het maandtarief. Sinds 2017 moet er een BKR registratie voor telefoons worden uitgevoerd als het totale bedrag op het contract hoger ligt dan 250 euro. Als je los een telefoon aanschaft of een SIM-only abonnement afsluit is dit niet het geval. Als je minimaal twee maanden achterloopt op de afbetalingen dan kun je een negatieve BKR registratie krijgen. Dit heeft invloed op andere leningen die je aanvraagt.

BKR registratie lease auto

De regels per maatschappij kunnen verschillen bij een auto leasen. Niet alle bedrijven zijn bijvoorbeeld aangesloten bij het Keurmerk Private Lease. Daarnaast kun je onderscheid maken tussen een financial lease (kopen op afbetaling) of een operational lease (huren inclusief onderhoud). Vanwege flinke concurrentie in de markt zijn er autobedrijven die ervoor kiezen om geen BKR toetsing uit te voeren. Dit kan echter leiden tot problemen in de toekomst, zeker als er sprake is van een negatieve BKR registratie.

BKR registratie hypotheek

Hoe zit het met mijn hypotheek als ik een BKR registratie heb? Bij een hypotheek kan een BKR registratie zeker invloed hebben op de hoogte van de lening die je kunt aangaan. Een telefoon abonnement van een paar honderd euro zal het verschil niet zo maken, een creditcard met een hoog limiet wellicht wel. Het is zeker verstandig om jouw gegevens in te zien, het kan zijn dat je krediet hebt lopen waar je niet van op de hoogte was.

Positieve BKR registratie

Een lening die je nog niet hebt afbetaald betekent niet automatisch dat je elders geen lening kunt krijgen. Als je twee jaar geleden een telefoon met abonnement hebt gekocht dan kun je nog steeds een hypotheek krijgen met BKR registratie. Het is wel mogelijk dat het bedrag dat je kunt lenen lager uitvalt, dit is afhankelijk van het bedrag dat je ergens anders nog hebt uitstaan. Een positieve BKR registratie betekent dat je wel een lening hebt lopen maar dat deze netjes wordt afbetaald. Dit biedt vertrouwen en je kunt zo toch een nieuw krediet aangaan.