Het is een vraag die vaak wordt gesteld: “Wat kost een verhuizing?” Hier is niet zomaar een eenvoudig antwoord op te geven. We hebben het hier niet over de kosten voor verkoop of aankoop zoals een makelaar, notariskosten of een bouwkundige inspectie, maar over de verhuiskosten om van je oude woning naar het nieuwe huis te verhuizen. Denk aan de kosten voor een verhuisbedrijf. Op deze pagina kijken we naar de voornaamste kostenposten en maken we enkele proefberekeningen.

 

Wat kost een verhuizing?

Als eerste een duidelijk antwoord op een eenvoudige vraag; verhuizen kost ergens tussen enkele honderden en enkele duizenden euro’s. Dit hangt van veel factoren af. Als je bijvoorbeeld van een slaapkamer bij je ouders verhuist met één koffer vol kleren is het een ander verhaal dan met een groot gezin verkassen naar een nieuwe woning. De persoonlijke situatie bepaalt voor een groot deel de kosten.

 

Wat betaal je voor een verhuisbedrijf?

Gemiddeld vallen de kosten voor een verhuisbedrijf tussen 1500 en 2000 euro. Sommige verhuizers rekenen een vast bedrag terwijl andere bedrijven weer per uur rekenen. Dan zijn er nog een aantal variabele kosten voor maatwerk oplossingen. De voornaamste kostenposten bij verhuizers zijn:

 

  • De afstand tussen de oude woning en de woning waar je naartoe gaat verhuizen, hiervoor zal een routeplanner gebruikt worden op basis van kosten per kilometer.
  • Hoeveel goederen er verhuisd worden. Er wordt doorgaans gerekend in kubieke meters.
  • Hoeveel verdiepingen er zijn en of er trappen bestegen worden tijdens de verhuizing.
  • De tijd die ermee gemoeid gaat om alles over te huizen.
  • Of er additionele apparatuur nodig is zoals een kraan om zware goederen van hogere etages te verplaatsen.
  • Of het een verhuizing op een werkdag of in het weekend betreft. Door de week zal goedkoper uitvallen.
  • In welk deel van Nederland je woont, verhuizers kunnen per regio andere tarieven hanteren.

 

Vergelijken loont

Je kunt bij meerdere verhuisbedrijven offertes aanvragen en de prijzen vergelijken. Je kunt vragen om opties met of zonder specifieke werkzaamheden om zo een passende oplossing te vinden. Houd er rekening mee dat een erkende verhuizer de goederen verzekerd zal verhuizen, dit is niet het geval wanneer je dit zelf doet. Je kunt daarnaast ook behoorlijk wat tijd en moeite besparen door het sjouwen uit te besteden en eenmaal met een grote wagen te rijden. Met een personenwagen en een imperiaal op het dak klinkt romantisch, tot de helft van je spullen op de snelweg belanden of erger nog; een ongeluk veroorzaken.

 

Wat kost een verhuizing per woningtype?

Gemiddeld genomen kost een verhuizing van een appartement binnen een straal van 30 kilometer rond de 400 euro, voor een rijtjeshuis kun je pakweg 6-700 euro verwachten en voor een vrijstaande woning zal het al gauw op 1200 euro uitkomen. Bij langere afstanden tussen het oude en nieuwe huis zal de kilometerheffing van invloed zijn op de totaalprijs. Hoe meer je zelf aan voorbereidend werk kunt uitvoeren hoe lager de kosten uitvallen. Als je de huisraad compleet ingepakt in echte verhuisdozen klaar zet voor de deur kan je dit behoorlijk wat tijd en daarmee dus geld besparen.