Bij een bankgarantie zal een bank een onvoorwaardelijke garantie geven om een bedrag uit te keren aan de begunstigde, wanneer dit van toepassing is. Bij de aankoop van een huis zal de koper doorgaans een lening afsluiten bij de bank. De bank staat garant met een waarborgsom, de koper zal dit bedrag terugbetalen met rente. Mocht de nieuwe huiseigenaar niet aan de betalingsverplichtingen kunnen voldoen, dan is de bank aansprakelijk voor de betaling aan de verkopende partij.

Zekerheid bij een huis verkopen

Je wilt bij een huis verkopen liever niet dat de koper aanspraak maakt op de ontbindende voorwaarden. Dit kost tijd en vaak ook geld. Daarom zal er om een waarborgsom gevraagd worden, dit bedraagt normaal gesproken tien procent van de totale koopsom. Na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract moet dit bedrag aan de notaris uitbetaald worden. Dit is een behoorlijk bedrag dat niet iedereen zomaar kan of wil betalen. In dat geval kun je als koper om een bankgarantie vragen. De bank zal de waarborgsom voldoen, de koper zal dit bedrag in maandelijkse termijnen terugbetalen.

Wat kost een bankgarantie?

De kosten kunnen per bank afwijken, houd rekening met één procent rente op het geleende bedrag. Je betaalt het bedrag terug in een vooraf overeenkomen periode. Hoewel de bank garant staat, betekent dit niet dat je als koper van de haak bent wanneer de koop uiteindelijk niet doorgaat. Wanneer de termijn voor de ontbindende voorwaarden is overschreden, dan ben je de waarborgsom kwijt. Die zal de bank immers moeten voldoen, en zal deze via de termijnbetalingen gewoon incasseren. De bank loopt als enige risico dat de koper met de noorderzon vertrekt, maar dit komt in praktijk niet vaak voor. Wanneer de koop wordt afgeblazen zonder te voldoen aan de ontbindende voorwaarden, dan ben je dus tien procent van de koopsom kwijt plus die extra procent rente.

The bank always wins

Net zoals in het casino zal ook bij een banklening de dienstverlener doorgaans de winst binnenhalen. Omdat er een risico bestaat dat de begunstigde aanspraak maakt op de bankgarantie, zal de bank alles op alles zetten om dit bedrag weer bij de aanvrager te incasseren. En met rente dus, zorg dus dat al het papierwerk in orde is voordat je een koopovereenkomst tekent. De ‘macht’ ligt overigens bij de verkopende partij, omdat een bankgarantie namelijk geen verloopdatum kent. Wanneer deze partij het bedrag opvraagt, zal hier onvoorwaardelijk aan moeten worden voldaan. Dit kan direct na ontbinding zijn, maar dit kan ook veel later zijn. In de tussentijd blijft de lening met rente gewoon doorlopen. Vergeet dus nooit; geld lenen kost geld.

Advies over bankgaranties en andere leningen

Een lening gaat gepaard met verplichtingen. Zodra je tekent, zit je vast aan de voorwaarden van het contract. Met de verkoper, met de bank, met iedereen waar jij een overeenkomst mee bent aangegaan. Dit is een goede reden om samen te werken met een makelaar die je advies geeft, en je behoedt voor mogelijke knelpunten of beslissingen die je kunnen opbreken. Ook de kosten voor een makelaar kunnen op verschillende manieren berekend worden. Sommige makelaars rekenen een vast bedrag, anderen weer een percentage van de koopsom. Zelfs bij no-cure-no-pay makelaars kun je voor kosten komen te staan wanneer de koop niet doorgaat. Vergelijk daarom offertes van verschillende makelaars voordat je een keuze maakt. Zo voorkom je onduidelijke situaties en onverwachte kosten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden?

Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.