Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Zelf je huis verkopen

Het internet heeft ons niet direct slimmer gemaakt, gezien de reacties op het gemiddelde Facebook bericht of YouTube video. We zijn wel in staat om online veel meer informatie op te zoeken, en zaken zelf te regelen. Je kunt bijvoorbeeld zelf je huis verkopen. Zo hoef je die hoge makelaarscourtage niet te betalen. Of ben je toch voordeliger uit door de verkoop uit te besteden? We bekijken de mogelijkheden en kosten van zelf een huis verkopen.

Kun je zelf een huis verkopen?

Er is geen wet die zegt dat je verplicht een makelaar moet inschakelen bij een huis verkopen. Je moet wel een aantal zaken regelen, denk aan een notariële akte of koopovereenkomst opstellen. Een officieel taxatierapport is alleen van toepassing voor de koper, een waardebepaling is wel handig om de vraagprijs te bepalen. Vroeger was het eigenlijk standaard om al het regelwerk omtrent de verkoop van een huis uit te besteden, nu worden steeds meer zaken in eigen hand genomen.

Kosten voor de makelaar

Een reden om zelf je huis te verkopen is doorgaans het kostenplaatje. Een makelaar werkt uiteraard niet gratis. Dit zijn de standaard kosten die je moet betalen via de makelaar.

  • Opstartkosten: Dit zijn vaste kosten die bij een verkoop standaard nodig zijn. Dit kan variëren van administratieve kosten tot aan borden voor in de tuin. Deze bedragen zullen niet enorm zijn, vraag de makelaar wel om een specificatie van de kosten.
  • Courtage: Hoewel er makelaars zijn die een vast bedrag rekenen, zal er meestal een percentage van de koopsom gerekend worden. Dit percentage kan variëren tussen pakweg 1 à 2 procent. Je zult dit bedrag doorgaans pas betalen wanneer de woning daadwerkelijk van eigenaar is gewisseld.
  • Intrekkingskosten: Mocht de verkoop niet doorgaan dan kunnen er intrekkingskosten berekend worden. Soms is hier al in voorzien bij de opstartkosten, het kan ook kosten betreffen die de makelaar heeft moeten maken.
  • BTW: Hoewel het bij bedragen voor consumenten verplicht is om bedragen inclusief BTW te overleggen, wordt dit niet altijd even duidelijk aangegeven door makelaars. Houd dus rekening met 21 procent BTW. Die kun je in tegenstelling tot notariële kosten niet aftrekken van de belasting.

Er zijn geen vaste bedragen die makelaars rekenen, ook niet wanneer het NVM makelaars betreft. Daarom doe je er goed aan om eerst prijzen met elkaar te vergelijken, vraag gerust meerdere vrijblijvende offertes aan.

Samenwerken voor het beste resultaat

In praktijk blijkt een samenwerkingsverband tussen de huiseigenaar en de makelaar vaak het beste te werken. Daarbij bepaal je als verkoper hoeveel tijd je zelf wilt investeren, en waar de makelaar zichzelf terugverdient. Bij een volledige bemiddelingsopdracht kun je alles van A tot Z laten regelen, met deelopdrachten kun je à la carte opties kiezen. Zo kun je zelf voor de fotografie zorgen, of de bezichtigingen coördineren. Je kunt dan wel weer de onderhandelingen door de makelaar laten uitvoeren, en de bouwtechnische zaken laten regelen. Tijd is ook zeker een factor, als een makelaar binnen twee maanden jouw huis heeft verkocht, dan kan dit interessanter zijn dan een jaar lang zelf aan de slag te gaan. Zelf je huis verkopen kan heel interessant en uitdagend zijn, toch zal samenwerken meestal het beste resultaat opleveren.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag