Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt maximaal honderd procent van de woningwaarde lenen. In 2020 is het maximale aankoopbedrag gesteld op 310.000 euro, berekend op basis van de marktwaarde. Externe kosten zoals een adviseur, de notaris of taxatiekosten mogen niet betaald worden uit de hypothecaire lening. Deze kosten moet je zelfstandig kunnen opbrengen. Hoeveel je kunt lenen voor een woning, en welke voordelen er te behalen zijn voor 2020 kun je op deze pagina lezen.

Meer lenen, meer betalen

Het is eigenlijk heel eenvoudig; wanneer je meer geld zult lenen, zal er ook meer terugbetaald moeten worden. Een hypotheekverstrekker mag niet meer geld lenen als honderd procent van de woningwaarde. In het verleden was dit soms wel het geval, wat bij financiële problemen rampzalig kon zijn. Nu zijn de regels op het gebied van geld lenen strenger geworden, om dit soort situaties te voorkomen. Wanneer je gebruik wilt maken van de NHG mag de woningwaarde niet hoger liggen als 310.000 euro.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Kosten die niet onder de hypotheek vallen

Het bedrag van de waarde die een woning heeft kun je lenen, daarnaast zul je kosten maken die niet onder deze lening vallen. Denk aan kosten voor advies en bemiddeling door de makelaar, notariële kosten, en ook de overdrachtsbelasting moet je zelf betalen. Gemiddeld kun je voor al deze zaken zes procent bovenop de koopsom rekenen. Dit bedrag zul je dus zelf moeten financieren, het kan niet meegenomen worden in de hypothecaire lening.

Wat betekent NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een vangnet voor huiseigenaren die tijdelijk niet in staat zijn om de hypotheek op te brengen. In 2020 mag je 310.000 euro lenen met NHG. Naast dit bedrag is het ook een voorwaarde dat de woning als hoofdverblijf wordt aangemerkt. Deze garantie krijg je niet zomaar, er wordt hiervoor een provisie gerekend die 0,7 procent van de koopsom bedraagt. Wat de mogelijkheden en voordelen van de Nationale Hypotheek Garantie zijn kun je navragen bij de makelaar.

Meer geld lenen voor een woning

De grens van 100 procent blijft staan, toch zijn er een aantal zaken waardoor je wellicht meer kansen hebt om een hypotheek af te sluiten. Hier zijn vier tips bij het zoeken naar een passende hypotheek:

1. Gezamenlijk inkomen

In 2020 is er een wijziging doorgevoerd die betrekking heeft op tweeverdieners. Bij het bepalen van de maximale hypotheek mag het hoogst genoten inkomen vermeerderd worden met tachtig procent van het lagere inkomen. Dit was in 2019 nog zeventig procent.

2. Energiebesparende maatregelen

Naast de lening voor een woning mag je ook tot zes procent extra lenen bovenop de marktwaarde van het huis. Dit betekent in 2020 tot 18.600 euro aan energiebesparende maatregelen. Deze optie is ook van toepassing wanneer je deze maatregelen wilt meefinancieren met NHG.

3. Minder belastingvoordeel bij hypotheekrenteaftrek

Met ingang van 2020 zal het belastingvoordeel bij hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd worden. In 2019 was er sprake van een beperking tot 46 procent, in 2023 zal het maximale belastingvoordeel nog pakweg 37,05 procent bedragen.

4. Meer voordeel met een hogere hypotheekrente

Het Nibud werkt met een onderverdeling van hypotheekrentes in schijven. Hieruit blijkt dat een minimale renteverhoging van 0,1 procent onder de streep tot wel duizenden euro’s voordeel kan opleveren. Dit komt door de hoogte van hypotheekrenteaftrek. Hoe dat precies zit kan de makelaar je uitleggen.

Laat je vooraf goed informeren door de makelaar. Die kan je onafhankelijke informatie geven bij het aanvragen van een hypotheek. Ook kun je vrijblijvend een waardebepaling van het huis uit laten voeren.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.