Een eengezinswoning is zoals de naam al doet vermoeden een woning die bestemd is voor de huisvesting van een gezin. In de praktijk kan de gezinssamenstelling flink verschillen, er zijn ook meerdere woningtypes mogelijk waarmee het een behoorlijk breed begrip is.
Op deze pagina bekijken we de kenmerken van een eengezinswoning, de voor- en nadelen en waar je op moet letten bij koop of huur van een eengezinswoning.
Wat is een eengezinswoning?
Een eengezinswoning is een onafhankelijk woningtype, meestal met één verdieping, ontworpen voor één gezin. Ze zijn vaak omgeven door een tuin en hebben een privé-ingang. Eengezinswoningen kunnen variëren van kleine huisjes tot grotere villa’s en worden meestal bewoond door gezinnen of stellen zonder kinderen. Ze worden beschouwd als de meest populaire woningsoort in veel landen.
Een huis waar een gezin kan wonen is een zeer brede definitie van een eengezinswoning. Je zou kunnen stellen dat appartementen niet onder deze noemer vallen, toch zijn er ook bovenwoningen, benedenwoningen en maisonnettes die als eengezinswoning aangemerkt kunnen worden.
In een appartement kan zeker ruimte zijn voor een gezin. Over het algemeen zullen makelaars de term ‘eengezinswoning’ plaatsen bij een huis zonder andere bewoners boven of beneden de woning, in een rij of vrijstaand met voldoende ruimte voor 3+ personen. Er is echter geen strikte definitie van deze term. De standaard woningtypes die onder deze woningen vallen zijn:
- Rijtjeshuis of tussenwoning met buren aan weerszijden.
- Twee-onder-één kap met twee aaneengesloten woonhuizen met een gedeeld dak.
- Hoekwoning met buren aan één zijde.
- Vrijstaande woning zonder aangrenzende woonruimte.
Appartementen in flatgebouwen vallen niet onder deze noemer, doorgaans ook niet als het een woning met meerdere verdiepingen betreft.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Wat zijn de kenmerken van een eengezinswoning?
Heel eenvoudig gesteld valt een eengezinswoning ergens tussen een appartement en een villa in. Hoewel een villa wat betreft indeling veel overeenkomsten vertoont met een eengezinswoning zal het kenmerk luxe de boventoon voeren bij een villa. Dit zijn de standaard kenmerken die je bij eengezinswoningen kunt verwachten:
- Er is een eigen voordeur die niet gedeeld wordt met andere huishoudens. Er is geen galerij, de toegang van de woning komt direct uit op de openbare weg.
- Er is een woonkamer op één etage en er zijn twee of meer slaapkamers op een andere etage.
- Er zijn kookfaciliteiten, doorgaans in een afzonderlijke ruimte, die niet gedeeld wordt met andere personen buiten het gezin.
- Er zijn eigen sanitaire voorzieningen zoals toilet, douche en/of bad.
In de meeste gevallen zal er ook een tuin aanwezig zijn. Voor het pand, achter of beide. De totale oppervlakte van het pand en perceel kan sterk verschillen.
Eengezinswoningen door de jaren heen
Er zijn meerdere reden aan te geven waarom eengezinswoningen zoveel van elkaar kunnen verschillen. In de eerste plaats is de samenstelling van gezinnen door de jaren heen veranderd. Gemiddeld zijn er nu minder kinderen in een huishouden dan voorheen.
De behoefte aan privacy is in de loop der jaren ook veranderd, vroeger was het bijvoorbeeld gebruikelijk dat meerdere gezinsleden bij elkaar sliepen op één kamer. Nu heeft een baby vaak al een eigen kamer. Maatschappelijke factoren spelen eveneens een rol.
Zo moesten er na de Tweede Wereldoorlog in hoog tempo veel nieuwe huizen worden gebouwd en was er een gebrek aan materialen. Jaren vijftig huizen zijn daardoor vaak van mindere kwaliteit terwijl jaren dertig woningen doorgaans juist beter zijn van constructie.
Het bouwbesluit uit de jaren negentig heeft als gevolg gehad dat eengezinswoningen meer energiezuinig gebouwd worden dan voorheen en ze geen schadelijke stoffen bevatten zoals asbest.
Voordelen en nadelen van eengezinswoningen
Wat voor het ene gezin een voordeel is, kan voor de ander juist een nadeel zijn. Houd hier rekening mee bij de volgende opsomming van voordelen en nadelen bij een eengezinswoning:
Voordelen van een eengezinswoning
- Meerdere slaapkamers voor extra privacy.
- Veel opbergruimte als er minder gezinsleden in huis wonen.
- Doorgaans veel voorzieningen in de omgeving.
- Eigen faciliteiten zoals keuken en badkamer.
- Geen trappen om te bestijgen om bij de ingang te komen.
Nadelen van een eengezinswoning
- Minder sociale controle vanuit de omgeving.
- Niet afgestemd op alle levensfasen.
- Gezinnen kunnen sterk uiteenlopen qua samenstelling.
- Bij kleiner gezin kunnen kosten voor onderhoud en energie hoog uitvallen.
- Mogelijk gevoeliger voor inbraak vanwege toegankelijkheid.
Hier moet je op letten bij een eengezinswoning kopen of huren
De toegankelijkheid van eengezinswoningen heeft ook een keerzijde. Denk aan het risico op inbraak omdat de voor- en/of achterdeur direct vanaf de openbare weg toegankelijk is. Het is daarom van belang om de woning goed te beveiligen.
Wat betreft de veiligheid in huis is het van belang om te weten dat met ingang van 1 juli 2022 iedere woning voorzien moet zijn van rookmelders op elke etage. Deze regel was al van toepassing sinds 2003 op nieuwbouwwoningen, vanaf 2022 zal dit voor alle huizen van toepassing zijn. Als een woning bestaat uit een begane grond, bovenverdieping en zolder, dan moeten er dus drie rookmelders aangebracht worden.
Over huren
Bij sociale verhuur is het mogelijk dat de woningcorporatie eengezinswoningen alleen verhuurt aan huishoudens die voldoen aan het juiste profiel. Denk aan twee ouders met inwonende kinderen. Dit kan lastig zijn omdat een koppel niet in aanmerking zou komen, terwijl ze wel op termijn mogelijk kinderen zullen krijgen.
Bij acceptatie van een kleinere woning op dit moment kunnen ze opgebouwde inschrijfjaren verliezen. Daarnaast zijn er ook kleine eengezins woningen die niet passend zijn voor een relatief groot gezin met veel inwonende kinderen.
Als kinderen uit huis gaan dan is het niet zeker dat achterblijvende ouders bereid zijn om te verhuizen naar een meer geschikte woonruimte. Zeker niet als een seniorenappartement met minder kamers een hogere huurprijs heeft.
Over kopen
Wat betreft koopwoningen betekent een eengezins woning doorgaans een rijtjeshuis, twee-onder-één kap woning, hoekwoning of vrijstaande woning. Er zullen minimaal twee slaapkamers zijn zonder bewoners op een hogere of lagere etage in hetzelfde pand. Dit is een ruime term, op huizensites als funda zijn er diverse filteropties om een passende woning te vinden.
Voor een deel gelden bij koopwoningen dezelfde aandachtspunten die voor huurwoningen van toepassing zijn, met het verschil dat er wat meer vrijheid van keuze bestaat. Zo kan gezinsuitbreiding in de toekomst een rol spelen bij de keuze voor een woning. Bij kinderen die volwassen worden zijn er diverse opties mogelijk.
De ouders kunnen in de eengezinswoning blijven wonen of verhuizen naar een woning met speciale voorzieningen. Kinderen kunnen de woning overnemen, in dat geval moet de woning worden verkocht aan het kind voor een marktconforme prijs. Dit heeft te maken met de erfbelasting.