Een huis is een driedimensionaal object. Je kunt een tekening van je huis maken of een foto, maar dat zegt niet veel over de afmetingen en de inhoud van het gebouw. Soms heb je een plattegrond van je huis met indelingen nodig. Maar hoe teken ik een plattegrond? Met potlood en papier, met een webapplicatie of misschien met een 3D scanner? De meest voorkomende manieren om een plattegrond van je huis te maken en de redenen om dit te doen vind je op deze pagina.

Een plattegrond van je huis maken

Hoe maak ik een plattegrond van een huis? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Er is eigenlijk niet één antwoord te geven, er zijn namelijk meerdere oplossingen met ieder hun unieke toepassingen. Als je snel een overzicht wilt maken van je woning dan kom je met potlood, papier en een rolmaat al een heel eind. Als het gaat om een bouwtekening of het aanvragen van een bouwvergunning dan moet je meer nauwkeurig te werk gaan. De eerste overweging is dus niet de methode maar de reden waarom je een plattegrond van je huis wilt maken.

Een verhuizing plannen: Je gaat verhuizen en je wilt de afmetingen in je oude en/of je nieuwe huis weten. Een centimeter meer of minder is niet cruciaal, de relatie tussen kamers en verhoudingen wil je wel graag weten.

De inrichting bepalen: Je wilt een huis inrichten. Dan moet je het vloeroppervlak weten, de lengte, hoogte en breedte van muren, vensters en de wijze waarop afzonderlijke ruimte aansluiten op elkaar. De ruimte en ligging kan ook van invloed zijn op het kleurgebruik of de verlichting.

Een huis verhuren of verkopen: Als je een woning wilt aanbieden via funda of een andere huizensite dan zul je ook een plattegrond toevoegen. Daarop staat de indeling van de kamers per bouwlaag met een indicatie van de afmetingen. Dit zijn doorgaans geen exacte plattegronden maar impressies van de werkelijke situatie. Het is wel van belang dat de verhoudingen en afmetingen bij benadering juist zijn.

Een (ver)bouwvergunning aanvragen: Als je een bestaande woning wilt verbouwen of een nieuw pand wilt bouwen dan is het mogelijk dat hiervoor een vergunning nodig is. Dit geldt zowel voor huur- als koopwoningen. In dat geval zul je nauwkeurig te werk moeten gaan, het biedt dan zeker voordeel om hiervoor een professionele aannemer in te schakelen.

De energiewaarde bepalen: Er is steeds meer aandacht voor verduurzaming van woningen. Voor een deel vanuit milieuoverwegingen maar ook steeds meer om energiekosten te besparen. Woningisolatie wordt voor een deel berekend op basis van oppervlakte. Met een plattegrond kun je bepalen hoeveel oppervlak er geïsoleerd moet worden en welke vorm van isolatie het hoogste rendement oplevert.

Een plattegrond of bouwtekening maken?

Op deze pagina hebben we het specifiek over plattegronden. Bouwtekeningen zijn anders en meer technisch van aard. Denk bijvoorbeeld aan leidingen en elektra in een pand. Dit zijn de onderdelen die niet behoren tot de bewoonbare ruimte maar zich onder, boven en tussen de kamers bevinden. Als je stroomkabels moet aanleggen of waterleiding moet installeren voor de badkamer dan is een plattegrond niet voldoende. Dan zullen er bouwtechnische tekeningen gemaakt moeten worden.

Hoe heten de ruimtes in een huis eigenlijk? Laten we even naar de definities kijken van ieder kamer en ruimte in je woning.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hoe noem je ruimtes in een huis?

Je kunt van een slaapkamer een appartement maken, als je een plattegrond tekent is het verstandig om voor iedere ruimte de primaire functie aan te geven. Mogelijke benamingen zijn:

 • Woonkamer
 • Slaapkamer
 • Keuken
 • Badkamer
 • Zolder
 • Kelder
 • Hal / gang / overloop
 • Schuur
 • Garage

Bij het bepalen van het woonoppervlak worden drie categorieën onderscheiden:

 1. Woonoppervlak waaronder de woonkamer maar ook de slaapkamer, keuken, hal en badkamer. Er wordt gemeten van binnenmuur tot binnenmuur.
 2. Overige inpandige ruimte zonder woonfunctie die niet eenvoudig toegankelijk zijn, geen daglicht hebben en/of een maximale hoogte hebben van twee meter.
 3. Externe bergruimte zonder woonfunctie en gescheiden is van het hoofdgebouw zoals een garage of berging.

Een gang of toilet valt dus onder de woonruimte.

Hoe maak je een plattegrond van je huis?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een plattegrond te tekenen. Naast de toepassing kan ook de technische expertise een rol spelen bij de keuze. Hier zijn alvast vier opties:

1. Op papier

Met een potlood, liniaal, papier en meetlint kun je een plattegrond tekenen. Papier met een raster maakt het tekenen aanzienlijk eenvoudiger. Standaard wordt een schaal van 1 op 50 aangehouden.

2. Op internet

Er zijn diverse online apps zoals Floorplanner, Roomstyler en SketchUp waarmee je vlot plattegronden kunt tekenen. Het voordeel van dit soort apps is dat ze vaak standaard elementen bevatten die passen bij een huis.

3. Software voor een computer

Er zijn diverse applicaties die specifiek ontwikkeld zijn om plattegronden te maken die variëren van heel eenvoudig tot zeer complex. Je kunt eenvoudig projecten opslaan en later aanpassen.

4. Met een scanner

Professionele bedrijven maken gebruik van 3D scanners, steeds vaker in combinatie met 360 graden camera’s. Zo worden niet alleen de afmetingen vastgelegd, het is mogelijk om de kleuren en zelfs de inrichting in drie dimensies vast te leggen.

De meeste plattegronden zijn in twee dimensies, plat dus. Vergeet niet dat hoogte ook zeker een factor kan zijn. Een schuin dak biedt heel andere mogelijkheden en beperkingen dan een plat dak. Denk goed na of een 2D kaart volstaat of dat je in 3D moet werken. Hier zijn applicaties voor, het is ook mogelijk om met karton een maquette te maken.

Voor bedrijven is het goed om te weten dat Google Maps ook een functie voor indoor locaties heeft. Zo kunnen bezoekers een virtueel bezoek brengen aan jouw pand voordat ze langskomen. Er worden regels gesteld aan kwaliteit om opgenomen te worden in de Google Maps database. Er zijn studio’s die virtuele rondleidingen maken voor de Business View functionaliteit van Google.

Zelf een plattegrond maken of uitbesteden?

Als de plattegrond voor persoonlijk gebruik is dan hoef je niet direct een professioneel bedrijf in te schakelen. Als je een vergunning moet aanvragen of een woning wilt aanprijzen voor verkoop dan kan de investering in een expert zeker voordeel opleveren. Je kunt online eenvoudig prijzen opzoeken of offertes aanvragen, de makelaar kan je advies geven over de beste aanpak in jouw situatie.