De meeste huishoudens zijn bekend met gaskookplaten en ze zijn de meest gebruikelijke optie om te koken. Maar ook alternatieven als inductie-, keramische en hybride inductiekookplaten worden met de jaren steeds populairder. Hoe verhouden deze nieuwere alternatieven zich tot gaskookplaten en zijn ze beter?

Zoals de naam al doet vermoeden, produceren gaskookplaten warmte om op gas te koken. Dit is anders bij een inductie kookplaat met afzuiging, wat gebruik maakt van elektriciteit en magneten. In dit artikel lees je hier meer over, inclusief de voordelen van zo’n kookplaat.

Wat is een inductiekookplaat?

Een inductiekookplaat gebruikt een elektromagnetisch veld om energie van een verborgen koperen spoel onder de kookplaat rechtstreeks door te sturen naar de pan waarmee je kookt. Wat betekent dit? De wrijving tussen moleculen verwarmt de pan zelf in plaats van de kookplaat, die aangenaam koel blijft.

Houd er rekening mee dat alleen pannen op ijzeren basis werken met inductie, dus het overstappen van een gaskookplaat kan betekenen dat je wat oude potten in je arsenaal met pensioen moet doen. Als je het niet zeker weet, kun je het beste testen of een pan op een inductiekookplaat werkt met een simpele magneet. Als de magneet zich aan de bodem van de pan hecht, ben je klaar om te gaan.

Ontdek alles over inductiekookplaten

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

De voordelen van inductiekookplaten

Energie-efficiëntie

Verbruiken inductiekookplaten meer energie en elektriciteit? Bij gaskookplaten moet het fornuis eerst de brander opwarmen, die vervolgens je kookgerei verwarmt en ten slotte je eten. Met inductiekookplaten gaat de warmte rechtstreeks naar je kookgerei – een stap minder in het verwarmingsproces.

Deze efficiëntie leidt tot tijdsbesparing en een lager energieverbruik. Moderne inductiekookplaten maken ook nauwkeurige temperatuurregeling mogelijk, zodat je precies het gewenste warmteniveau kunt regelen, waardoor het proces energiezuiniger wordt.

Veiligheid

Een groot voordeel van de beste inductiekookplaat 60 cm is de veiligheid. Omdat ze op elektriciteit werken, hoef je je geen zorgen te maken over open vuur dat een probleem kan zijn als je een gaskookplaat gebruikt. Open vuur kan brandgevaar opleveren wanneer het onbeheerd wordt achtergelaten, vooral een zorg voor gezinnen met jonge kinderen.

Bij sommige moderne kookplaten zijn er ook veiligheidsindicatoren en kinderslotfuncties ingebouwd om de veiligheid te garanderen.

Compatibel met kookgerei

Hoewel de voordelen van inductiekoken duidelijk zijn, is de compatibiliteit van kookgerei voor sommige mensen een punt van zorg, aangezien niet alle kookgerei geschikt is voor inductiekookplaten. Bij inductieverhitting wordt elektriciteit gebruikt om de warmte over te dragen, dus het type kookgerei dat wordt gebruikt, moet geschikt zijn voor deze verwarmingsmethode.

Pannen gemaakt van aluminium en koper hebben niet de vereiste magnetische eigenschappen en zijn niet compatibel met inductiekoken.

Schone lucht

Het gebruik van inductiebranders kan de verontreinigende stoffen binnenshuis elimineren die afkomstig zijn van gasfornuizen, die op aardgas werken, een fossiele brandstof die voornamelijk methaan is. Door binnen aardgas te verbranden, kunnen chemicaliën zoals koolmonoxide, formaldehyde en andere verontreinigende stoffen in huis vrijkomen.

Je hebt waarschijnlijk al in het nieuws gehoord dat koken op gas in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op onder meer astma bij kinderen. Je kunt de vervuilende stoffen vermijden door over te stappen op elektrisch koken, en je kunt nog betere kookresultaten behalen met een inductiekookplaat.