Niemand kan de toekomst voorspellen, ook niet met een glazen bol. Toch moet je bij het afsluiten van een hypotheek een beslissing nemen waar je tientallen jaren aan vastzit. Of is het toch niet zo’n permanente beslissing? Hoe werkt een huis opnieuw laten taxeren voor lagere hypotheek en wat kost een taxatie van je huis? Dit en meer ontdek je op deze pagina.
Huis taxeren voor lagere hypotheek
Je woont al jarenlang in dezelfde woning. Het proces van een huis zoeken, laten taxeren en een hypotheek aanvragen is lang vervlogen tijd. Je bent misschien heel tevreden met het resultaat maar het pad naar de notaris was lang en stressvol. Je moet er niet aan denken om weer een taxatie van je eigen huis aan te vragen. Misschien moet je dit toch eens overwegen want die beslissing van jaren geleden is wellicht niet meer zo voordelig als vroeger.
Wanneer is eigen huis taxatie interessant?
Wat de taxateur destijds heeft bepaald klopt waarschijnlijk niet meer met de huidige woningwaarde. Als je op een zeer ongunstig moment een hypotheek hebt afgesloten dan is jouw huis in waarde gedaald. Maar in de meeste gevallen is er sprake van overwaarde. Daarnaast is er de hypotheekrente die je moet betalen over de lening. Deze rente kan veranderen, als de rentetarieven gedaald zijn dan betaal je eigenlijk te veel. Dit kun je laten aanpassen maar dan moet je dit wel kunnen onderbouwen. Dit zijn de voornaamste situaties waarin een eigen huis taxatie interessant kan zijn:
- Je huis opnieuw laten taxeren voor een lagere hypotheek is de voornaamste reden om een eigen huis taxatie aan te vragen. De rente die je betaalt wordt voor een deel bepaald door de verhouding tussen de hypotheekschuld en de woningwaarde. Als jouw huis in waarde is gestegen en je een deel van de schuld hebt afgelost dan kun je in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente. In dat geval moet je de woning opnieuw laten taxeren.
- Misschien past de huidige hypotheek niet langer bij de situatie. In dat geval zijn er mogelijkheden om de hypotheek aan te passen of om deze over te sluiten. De hypotheekverstrekker kan in dat geval om een eigen huis taxatie vragen bij aanvraag van een nieuwe hypotheek of een wijziging van de oude overeenkomst.
- Energie besparen doe je niet alleen voor het milieu maar ook voor de portemonnee. Steeds meer huishoudens onderzoeken de mogelijkheden om de woning te verduurzamen. Het is mogelijk om (een deel) van deze duurzaamheidsmaatregelen in de hypotheek onder te brengen.
- Er zijn naast een lagere hypotheekrente ook andere redenen om een huis opnieuw te laten taxeren. Denk bijvoorbeeld aan een taxatie bij echtscheiding of erfenis. Bij verkoop van de woning moet worden bepaald wat een huis waard is om de opbrengst te verdelen.
Bij de woningwaarde gaat het niet alleen om de situatie op dit moment, als je een verbouwing op stapel hebt staan dan kun je de waarde van de woning na deze werkzaamheden laten berekenen. Je kunt dan de kosten en baten naast elkaar leggen. Dit is ook van toepassing op het energielabel als je van plan bent om de woning na de verbouwing te verkopen.
Wat is renteopslag?
Als de hypotheek hoger ligt dan de woningwaarde dan zal de hypotheekverstrekker een hogere hypotheekrente berekenen wat renteopslag wordt genoemd. Deze opslag wordt bepaald op basis van de risicoklasse waarin de eigenaar zich bevindt. Als de woning juist in waarde is gestegen of er is een deel van de schuld afgelost dan kom je wellicht in een lagere risicoklasse terecht. Hypotheekverstrekkers hanteren afwijkende voorwaarden bij het verlagen van de renteopslag. Zo zijn er banken en andere geldverstrekkers die de renteopslag automatisch voor je verwerken maar dit doen ze niet allemaal. Als de woningwaarde stijgt of de WOZ-waarde dan zal dit niet direct worden doorgevoerd in de renteopslag.
Renteopslag is normaal gesproken een gratis dienst van de hypotheekverstrekker. Als je echter via een adviseur werkt dan zul je voor dit advies wel moeten betalen. Als er gevraagd wordt om een taxatierapport dan moet je ook de taxatie aanvraag betalen.
Hoe werkt risico-opslag?
Naast de standaard hypotheekrente die je moet betalen wordt er tevens een risico-opslag berekend. Als jouw huis overwaarde heeft dan kan deze opslag lager uitvallen of zelfs helemaal komen te vervallen. Maar dit gebeurt niet automatisch, hier moet je zelf actie voor ondernemen. Met een lineaire- of annuïteitenhypotheek los je de schuld over de jaren heen af. Daarmee kom je wellicht in een andere risicoklasse terecht. Hier kan de opslag op worden gebaseerd. Hetzelfde geldt als de rente nog voor een geruime tijd vaststaat. Als je destijds voor 100 procent de lening bent aangegaan en ondertussen 10 procent hebt afgelost dan kom je met 90 procent resterende schuld mogelijk in aanmerking voor een korting op de kosten.
Is risico-opslag en rente-opslag hetzelfde? Ja, deze termen betekenen precies hetzelfde maar de hypotheekverstrekkers vonden rente-opslag beter klinken dan risico-opslag. Deze termen worden regelmatig door elkaar gebruikt maar ze betekenen dus hetzelfde. Het voordeel na herberekening kan significant zijn. Zo kun je tot maar liefst een half procent besparen wat zich vertaalt naar duizenden euro’s per jaar.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Taxatie of waardebepaling?
Hoe kom je achter de waarde? De taxatie van een huis wordt uitgevoerd door een erkend taxateur of bij een desktop taxatie in ieder geval gecontroleerd door een taxateur op afstand. Een waardebepaling brengt je niet veel verder bij de hypotheekverstrekker, het kan wel interessant zijn als je overweegt om je hypotheek aan te passen of te verhuizen.
Goedkope taxatie
De kosten voor een taxatie lopen al snel op tot 500 euro of meer. Dat is veel geld als je alleen wilt weten wat je huis waard is. Naast een gratis waardebepaling door de makelaar kun je ook een goedkope online taxatie aanvragen. Dit is mogelijk via de hypotheekverstrekker of adviseur, je kunt deze taxatie ook zelf aanvragen. Als jouw woning geschikt is voor een online taxatie bij Calcasa dan wordt er volgens een geautomatiseerd systeem een taxatierapport opgesteld. Het resultaat is te gebruiken bij een flink aantal hypotheekverstrekkers en ook bij de NHG. Makelaars noemen waardebepalingen ook regelmatig een online taxatie maar dit is niet juist.