Maak jij graag foto’s met jouw smartphone en krijg je iedere dag nieuwe volgers op jouw Instagram account? Dan overweeg je misschien om woningfotografie bij de verkoop van een woning zelf uit te voeren. Waar moet je rekening mee houden en moet je deze klus eigenlijk wel zelf uitvoeren?

Is jouw camera geschikt?

Veel moderne smartphones hebben fotocamera’s die echt heel goed zijn … onder specifieke omstandigheden. Ze zijn gemaakt voor algemeen gebruik en hebben zoveel ingebouwde trucs dat een foto er al snel ‘goed genoeg’ uitziet. Maar dat is niet voldoende voor woningfotografie. De lens is minder geschikt voor binnenruimtes en de beelden zien er vaak ‘plat’ uit zonder gevoel van diepte. Je kunt ook niet eenvoudig zoomen of lenzen wisselen. Hoewel je niet noodzakelijk een luxe spiegelreflexcamera nodig hebt zie je toch wel verschil tussen een smartphone en een ‘echte’ camera.

Het gaat vooral om wat er vóór de camera te zien valt

Laat je overigens niet wijsmaken dat een mooie camera voldoende is, je ziet namelijk de camera niet eens in beeld! Het gaat natuurlijk om wat er voor de camera in beeld komt. Met woningstyling kun je iedere woning de gewenste look & feel geven. Dus niet noodzakelijk wat JIJ mooi vindt maar wat jouw doelgroep aanspreekt. Houd de inrichting neutraal en zakelijk met zo min mogelijk afleiding.

De belichting moet optimaal zijn

Maak bij voorkeur de foto’s overdag met helder daglicht. In de avond met kunstlicht ziet er vaak somber uit op een foto, tenzij de woning inclusief inrichting met (ingebouwde) verlichting wordt opgeleverd. Harde contrasten worden zoveel mogelijk vermeden, de fotograaf staat zoveel mogelijk met de rug naar de lichtbron gericht. Nabewerking kan altijd nog maar slechte belichting kun je niet op magische wijze mooi maken.

Kies het juiste standpunt

Beeldcompositie is voor een deel kennis en voor een deel kunst. Je moet aanvoelen of een compositie werkt. Daarnaast zijn er bij woningfotografie zeker enkele kenmerken die niet mogen ontbreken. Zo moet je een wand niet zomaar recht fotograferen, de hoeken moeten ook zichtbaar zijn om het perspectief te kunnen zien. Neem de foto’s lager dan ooghoogte met een gelijke verhouding van vloer en plafond. Op je knieën fotografen is vaak al een stuk duidelijker én aantrekkelijker dan op ooghoogte. En op een close-up van een vaas bloemen zit geen enkele koper te wachten…

Foto’s nabewerken

Je zult foto’s altijd moeten nabewerken, zelfs wanneer ze er direct al best goed uitzien. Denk aan licht roteren zodat de horizontale lijnen ook echt horizontaal zijn. Daarnaast moet de witbalans bij alle foto’s uniform zijn, anders zullen sommige foto’s een blauwe of juist oranje tint hebben. Met een tonemap kun je donkere delen wat lichter maken zonder lichte tinten tot witte vlekken te maken. Je kunt dit met diverse (online) apps al vrij goed doen, professionals gebruiken programma’s als Lightroom. Fotograferen in RAW formaat helpt in dit geval enorm.

Kwantiteit is ook van belang

Hoewel de kwaliteit in orde moet zijn, zul je zeker tientallen foto’s moeten publiceren. Van alle ruimten vanuit diverse hoeken dus. Een 360 graden tour als aanvulling is ook mogelijk, daar heb je wel een speciale camera voor nodig. Er zijn bedrijven die woningfotografie voor je kunnen verzorgen, je zult dan wel de woning vooraf moeten ‘stylen’. Anders kan de beste fotograaf geen mooie reportage maken.