Selecteer een pagina
Wat is mijn huis waard?
Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Huis verkopen buiten makelaar om mag dat?

Je wilt jouw huis verkopen. Echt haast heb je niet, maar het duurt nu al jaren. Jouw makelaar lijkt weinig actie te ondernemen. Dan staat er een oud schoolmaatje op de stoep die dolgraag jouw woning wil kopen. De makelaar heeft hier geen inspanningen voor verricht dus die wil je buitenspel zetten. Mag dit eigenlijk zomaar? Op deze pagina beantwoorden we de vraag “Mag je een huis verkopen buiten de makelaar om?” en we bekijken welke meerwaarde een verkoopmakelaar biedt.

 

Wat kost een makelaar?

Als je een huis wilt verkopen en daarvoor een makelaar inschakelt, dan zijn er verschillende opties. Een makelaarscourtage komt het meeste voor, dit is een vast percentage van de verkoopsom. Er zijn ook verkoopmakelaars die werken met vaste tarieven voor diverse diensten of zelfs op basis van no-cure-no-pay werken. Voor welke samenwerking je ook kiest, zodra je een overeenkomst aangaat hebben jullie beide verplichtingen naar elkaar toe.

 

Afspraak is afspraak

De situatie van een ‘luie’ makelaar die weinig initiatief vertoont komt helaas soms voor. Dit kan feitelijk juist zijn, of voortkomen uit frustratie omdat een woning lange tijd te koop staat. Je weet als huiseigenaar niet precies wat de makelaar wel of juist niet doet, dit kan irritatie opwekken. Een plaatsing op Funda betekent dat je een makelaar in de arm hebt genomen, daar zijn voorwaarden aan verbonden. Zelfs wanneer je buiten de makelaar om jouw huis weet te verkopen is er sprake van een overeenkomst. Er zijn juridische uitspraken geweest waarin de factuur van de makelaar gewoon betaald moest worden, zelfs toen de eigenaar zelf een koper had gevonden. Wanneer je zelf een geïnteresseerde partij vindt, verwijs deze door naar jouw makelaar. Die kan het verder voor je afhandelen. Ben je niet tevreden over de inzet van jouw makelaar? Bespreek het eerst met elkaar, wanneer de makelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging kun je als verkopende partij naar de onafhankelijke klachtencommissie stappen.

 

Bezichtigen buiten makelaar om

Er zijn huiseigenaren die de publicatie op Funda door de makelaar laten uitvoeren terwijl ze zelf de bezichtiging regelen. Om geld te besparen, maar ook omdat de bewoners de meeste kennis van hun eigen woning hebben. Dit lijkt logisch, toch blijkt dit niet altijd voordelig te zijn. Ten eerste omdat je bij een bezichtiging verplicht bent om eerlijk te zijn over mogelijke gebreken. Je mag dus het verhaal niet mooier maken dan het in werkelijkheid is. Om “hij zegt, zij zegt” discussies te voorkomen is het wellicht beter om een meer neutrale verkoopmakelaar het woord te laten voeren. Die weet ook precies wat gezegd kan en moet worden. Daarnaast zien potentiële kopers liever geen bewoners. Dit komt omdat ze graag zichzelf projecteren op de woning, en zo min mogelijk persoonlijke elementen van de huidige bewoners willen ervaren. Als laatste wordt vaak onderschat hoe groot de emotionele impact is van mensen die jouw huis van boven tot onderen beoordelen. Denk aan kritiek op het onderhoud of de gedachte dat de kinderkamer straks de waskamer wordt.

 

Conclusie

Kun je een huis verkopen buiten de makelaar om? Ja, dat is mogelijk. De vraag is of je het zelf beter kan regelen dan iemand met kennis en ervaring. Contact opnemen met makelaars in jouw regio is gratis en vrijblijvend en daarmee zeker de moeite waard.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag