Wat is de gemiddelde huizenpijs in Nederland?
De gemiddelde woningprijs in Nederland lag in 2019 op 308.000 euro. Daarmee is 2019 het eerste jaar dat er een prijs boven de 3 ton is behaald sinds er in 1995 gestart is met het meten van de prijzen. De huizenprijzen variëren van 155.000 euro in Delfzijl tot aan 832.000 euro in Bloemendaal. Wat kost een woning in Nederland en wat betekent dit voor jouw portemonnee?
Wat kost een woning in Nederland?
Als je de prijzen voor een woning in Nederland wilt opzoeken kun je de WOZ-waarde als uitgangspunt nemen. Dit is de waarde zoals de gemeente deze jaarlijks bepaalt voor de woningen die in hun verzorgingsgebied staan. De WOZ-waarde is lang niet altijd gelijk aan de daadwerkelijke verkoopprijs, die ligt momenteel gemiddeld genomen hoger. Het kan ook lager zijn, bijvoorbeeld bij achterstallig onderhoud of een spoedverkoop. Mocht de WOZ-waarde afwijken is het mogelijk om hier bezwaar tegen in te dienen. Er zijn namelijk belastingen en andere kosten die op de officiële WOZ-waarde worden berekend. Als dit afwijkt dan kan je dit veel geld kosten.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Woningprijzen van A tot Z
In Aa en Hunze betaalde kopers in 2019 gemiddeld 246.000 euro voor een woning, in Zwolle lag de gemiddelde waarde op 232.000 euro. Een interessante ontwikkeling is de toenemende verkoopprijs voor nieuwbouwwoningen. In 2015 lag het gemiddelde nog op 260.000 euro, terwijl het in 2018 op 350.000 euro uitkwam. Deze stijging is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde stijging van alle koopwoningen. Dit betekent dat met name nieuwbouw woningen een stuk in prijs zijn gestegen. Dit komt zeker niet alleen omdat nieuwe woningen groter zijn. De grondprijzen, de kosten voor bouwen en de grote vraag naar nieuwbouwwoningen spelen ook een rol. De gemiddelde stijging zal in 2020 ongeveer op 7 procent uitkomen. Tijdens de eerste Corona maatregelen was er even een dip, maar die herstelde zich snel.
Huizenprijzen 2021 en verder
Volgens professionals in de woningmarkt blijven de prijzen vrolijk stijgen, volgens enkele banken zal de gemiddelde waarde van een woning in 2021 juist dalen met pakweg 2 procent. Dit lijkt een reactie te zijn op de Corona pandemie, toch zijn er zeker redenen om te vermoeden dat de prijzen niet zullen dalen. Bouwgrond is duur, de kosten voor aannemers blijven stijgen en er lagen veel projecten stil in 2020. Er wordt in de komende jaren veel minder bijgebouwd dan de toename in vraag naar huisvesting, en er staan volop huurders te popelen om een huis te kopen die momenteel nog niet op de koopmarkt actief zijn.
Wat betekent dit voor kopers en verkopers?
Als de waarde van jouw woning stijgt is dat goed nieuws, die overwaarde kun je weer in een nieuwe woning steken. Maar het volgende huis is waarschijnlijk ook in waarde gestegen, dus verwacht niet dat je er goedkoop vanaf komt. Voor mensen die voor het eerst een woning willen kopen lijkt rustig afwachten niet de juiste strategie. Want de woningmarkt blijft stevig overeind staan, en er lijkt weinig te zijn wat daar verandering in kan brengen. Met name in de Randstad en regio Amsterdam blijft de waarde enorm stijgen, in het oosten en noorden van Nederland betaal je aanzienlijk minder. Bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur of makelaar.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.