In de Nederlandse politiek is er de Eerste Kamer en de Tweede Kamer. Wat ze in ‘groep 1’ uitspoken is voor veel Nederlanders niet geheel duidelijk, dat er in ‘groep 2’ heel wat gebakkeleid wordt zien we dagelijks op de televisie. Die 150 zetels zijn ingedeeld in de leden van het kabinet en de oppositiepartijen. De kabinetsleden krijgen allemaal specifieke taken toebedeeld waarbij er ministers zijn en staatssecretarissen. Wie is eigenlijk de Minister van Wonen?
Wie is de Minister van Wonen?
Op het moment dat deze blog gepubliceerd wordt is het antwoord ‘niemand’. Er is sinds 2017 geen Minister van Wonen en Rijksdienst meer, een functie die in 2012 voor het eerst in het leven werd geroepen. Er lagen toen zoveel vraagstukken op het gebied van huisvesting in Nederland, dat de VVD en PvdA gezamenlijk besloten om hier een ‘minister zonder portefeuille’ voor aan te stellen. Stef Bok zou deze rol innemen tot 2017, toen volgde hij Ard van der Steur op als Minister van Justitie.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Huisvesting doet een stoelendans
Blok had bij zijn overstap aangegeven dat hij de eerste minister was die zijn eigen functie overbodig had gemaakt. Dit bedoelde hij waarschijnlijk als een overwinning, toch waren er veel huurders en huiseigenaren die het hier niet bepaald mee eens waren. De verhuurdersheffing is huurdersorganisaties een doorn in het oog gebleken, terwijl vastgoedmakelaars in een hoog tempo huizen hebben opgekocht zodat particuliere huiseigenaren nog nauwelijks een kans maken. Ronald Plasterk nam de taken omtrent wonen over binnen zijn ministerie, in kabinet Rutte III zou Kajsa Ollongren van D66 de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties worden èn viceminister-president. Bouwen en wonen vielen onder haar takenpakket. Door problemen met haar gezondheid zou ze in 2019 tijdelijk haar taken overdragen aan Raymond Knops, Ank Bijleveld en Stientje van Veldhoven. Die laatste persoon zou aangesteld worden als Minister voor Milieu en Wonen.
In 2020 werd er een motie van afkeuring door de Eerste Kamer ingediend, dit was de eerste keer sinds 1875.
Dit is de Minister voor Wonen
Opeens dook ze op uit het niets, de zelfbenoemde Minister van Wonen. Net voor de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021 trad Stefanie Blokhuizen ten tonele, een dame gehuld in een felrood gekleurd pak die allerlei belanghebbenden aan de tand zou voelen over de wooncrisis. Wie er achter het opvallende mondmasker zit weten we niet, het is wel duidelijk dat “Stefanie Blokhuizen” een niet zo subtiele verwijzing is naar Stef Blok, voormalig Minister van Wonen. Via de website ministervoorwonen.nl kun je haar Twitter feed bekijken en de interviews die ze in drie weken tijd heeft gemaakt. Makelaar Doorn. Daaruit blijkt dat de woningmarkt helemaal vast zit, wat zowel huurders als kopers treft. De fictieve Minister van Wonen pleit daarom voor een echt persoon die zich hiermee bezig houdt binnen het nieuwe kabinet, op de website wordt aangegeven dat er volop plannen liggen waar sturing vanuit de regering voor nodig is.
Wie wordt de nieuwe Minister van Wonen? Met de eerste formatie perikelen vlak na de verkiezingen kan het nog enige tijd duren voordat we hier achter zullen komen.