Een penthouse wordt ook wel een dakappartement genoemd. Het betreft een woonruimte die niet op zichzelf staat en deel uitmaakt van een groter geheel zoals een appartementencomplex. Een penthouse op zich kan uit meerdere woonlagen bestaan. Dat is een zeer korte definitie van penthouse maar er is nog veel meer wat je moet weten over dit bijzondere woningtype.

Wat is een penthouse?

Een penthouse is een luxueuze appartement bovenop een gebouw, vaak met een prachtig uitzicht en extra ruimte. Het heeft meestal een aparte ingang en exclusieve gemeenschappelijke ruimtes.

Als je denkt aan een luxe leven voor rijke mensen dan denk je al snel aan een dakappartement. Zo leef je letterlijk verheven boven de rest van de maatschappij en kun je op ieder moment genieten van een prachtig uitzicht over de stad.

Want penthouses worden gebouwd in voornamelijk grote steden, als bovenste verdieping van een appartementencomplex, bedrijfspand of een hotel. Het is mogelijk dat het penthouse meerdere woonlagen heeft die bereikbaar zijn via een trap of inpandige lift. Afhankelijk van de locatie zal er een dakterras en/of een zwembad aanwezig zijn.

Penthouse

Waar komt de penthouse vandaan?

Als we naar de herkomst van het woord ‘penthouse’ kijken dan zou je denken dat het om een Engelstalig woord gaat. Dit klopt tot op zekere hoogte. Hoewel penthouse inderdaad Engels is, blijkt het woord af te stammen van ‘apentis’ wat aanbouw betekent in het Oud-Frans. En dat komt weer van appendicium, wat een Latijns woord is voor hangen.

Hoewel we penthouse tegenwoordig gebruiken voor luxueuze appartementen op de bovenverdieping van een flatgebouw, werd het oorspronkelijk voor meer bescheiden optrekjes gebruikt. In de Middeleeuwen werd de geboorteplaats van Jezus beschreven als penthouse.

De definitie met betrekking tot een appartement of huis op een bestaand gebouw dateert uit 1921. Sinds die tijd staan penthouses bekend als woonruimten op de hoogste verdieping van een appartementencomplex die meer luxe bieden dan onderliggende appartementen.

Wat maakt een penthouse bijzonder?

Een dakappartemment zal doorgaans veel luxe bieden, maar dat is ook mogelijk in een standaard woning. Voor veel mensen is het uitzicht een uniek kenmerk van een penthouse, het zijn niet voor niets de hoogste appartementen die het meeste geld opleveren bij verkoop of verhuur.

De privacy is ook een factor. De toegankelijk is beperkt waarmee beroemdheden of invloedrijke personen optimaal beschermd zijn tegen invloeden van buitenaf.

De luxueuze inrichting van het dakappartement is zeker een kenmerk dat aanspreekt. Vastgoedmakelaars zien een grote vraag naar penthouses die volledig ingericht worden opgeleverd inclusief meubilair en afwerking. Kopers of huurders willen direct intrekken en houden zich doorgaans niet bezig met de inrichting.

In 2020 werd het penthouse tussen hotel Krasnapolsky en de Bijenkorf in de verkoop geplaatst voor een bedrag van 11,5 miljoen euro. Daarmee was het met 305 vierkante meter het duurste object op funda in die periode. De 99 vierkante meter terras werd hier niet in meegeteld. Dit appartement was volledig ingericht, het meubilair maakte dan ook deel uit van de vraagprijs.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Een landgoed zal doorgaans een fractie van de prijs kosten per vierkante meter in vergelijking met een penthouse. Dit heeft naast luxe ook zeker te maken met de locatie. De meeste penthouses worden aangeboden in grote wereldsteden zoals New York, Tokyo en ook Amsterdam.

Omdat ze altijd op de bovenste woonlaag van een complex worden gebouwd is de beschikbaarheid beperkt. Een verdieping lager kan in theorie net zo mooi zijn, de prijs zal wel lager uitvallen.

Bereikbaarheid.

Met alle luxe die een penthouse kan leveren kan het niet de bedoeling zijn dat de eigenaar of huurder een flink aantal trappen moet bestijgen. In veel gevallen wordt er voor het penthouse een aparte lift geïnstalleerd of de standaard lift kan met een sleutel of code een etage hoger gaan dan normaal gesproken mogelijk is. In dat geval stapt een persoon vanuit de lift direct in het penthouse, dus niet in een centrale gang.

Is er niet ook een Penthouse magazine?

In 1969 verscheen de eerste editie van Penthouse, een magazine met artikelen over allerlei lifestyle onderwerpen en (half)naakte dames. Het tijdschrift werd opgericht door Bob Guccione, een Amerikaan die Penthouse magazine voor eerst zou uitbrengen in Engeland. Later zou het blad internationaal verkocht worden, in 2018 werden de rechten tijdens een executieverkoop door WGCZ opgekocht. In de jaren tachtig zou oprichter Guccione tot de rijkste mensen in Amerika behoren.

Het magazine was een duidelijke reactie op het succes van Playboy, een soortgelijk magazine van Hugh Hefner. Het waren met name de sensatiebeluste journalistieke reportages van Penthouse waarmee het blad zich wist te onderscheiden.

Veel bekende auteurs zouden hun bijdrage leveren evenals gerenommeerde journalisten. Om kosten te besparen zou Guccione in de beginjaren veel fotoreportages zelf schieten. Naarmate de tijd verstreek zouden de foto’s van dames steeds explicieter worden. Ondanks het fortuin dat de oprichter wist op te bouwen leefde hij relatief anoniem, zeker in vergelijking met concurrent Hefner.

In plaats van zelf in een dakappartemment te wonen was hij eigenaar van de grootste privé woning in Manhattan met ongeveer 2000 vierkante meter oppervlakte.

Waarom de naam van het magazine werd gekozen is niet geheel duidelijk. et lijkt een verwijzing te zijn naar Playboy, wat op een man duidt die van plezier, sensatie en vrouwen houdt. Een penthouse is een woning dat geassocieerd wordt met de ‘playboy’ lifestyle.

Voorbeelden penthouses

Bekijk hieronder een aantal voorbeelden van een penthouse.

penthouse voorbeeld

penthouses voorbeelden

Is een penthouse een hotel suite?

Naast koop kan een penthouse ook verhuurd worden. Met name grotere en luxere hotels kunnen penthouses aanbieden op de bovenste verdieping. Dit betekent ook dat er vaak extra services tegen meerbetaling worden aangeboden. Denk aan een valet service om de auto voor te rijden, het stomen en strijken van kleding of het bereiden van exclusieve diners door chef koks.

Zijn penthouses duur?

Sinds de twintigste eeuw wordt het woord ‘penthouse’ geassocieerd’ met rijkdom en weelde. De markt heeft hier zeker op ingespeeld door de bovenste etages van appartementencomplexen en zakelijke panden extra luxueus in te richten.

Er is sprake van een schaarste omdat er per gebouw slechts één hoogste verdieping kan zijn. Het vloeroppervlak is relatief groot voor appartementen die zich doorgaans in het centrum van een populaire stad bevinden. Die optelsom maakt de meeste dakappartementen tot dure woonruimten in vergelijking met alternatieve woonvormen.

Het is wel zo dat de meeste penthouses bij iedere verkoop meer geld opleveren waarmee het een interessante investering kan zijn voor vermogende personen. Zo kun je feitelijk gezien wonen in luxe met meer geld op je bankrekening aan het einde van de rit.