Wil je een huis kopen of verkopen in 2021? In beide gevallen is het van belang om te weten of de huizenprijzen gaan dalen dit jaar. Er zijn verschillende factoren die de woningwaarde bepalen, waarvan een aantal zaken niet goed te voorspellen zijn. In plaats van kijken in de glazen bol kijken we liever naar de harde cijfers en de huidige trends op de woningmarkt.

Gaan de huizenprijzen dalen in 2021?

Ja, nee, misschien, de meningen over de huizenmarkt zijn behoorlijk verdeeld op het moment. Dit heeft deels te maken met de onzekerheid over Corona maar dat is zeker niet de enige reden. Hier zijn enkele zaken die dit jaar een rol spelen bij het bepalen van de huizenprijs:

  • De hypotheekrente ligt historisch laag. De maandlasten liggen daardoor lager wat betekent dat er meer geleend kan worden.
  • Huurprijzen liggen historisch hoog. Hoewel er dit jaar een huurbevriezing van kracht is voor sociale huurwoningen rijzen de prijzen in de particuliere verhuurmarkt de pan uit.
  • Er moeten één miljoen huizen gebouwd worden in de komende tien jaar om aan de vraag te voldoen. Ook zonder glazen bol voorspellen we nu alvast dat we dit niet gaan halen.
  • De eisen op het gebied van duurzaamheid en uitstoot beperken de mogelijkheden en drijven de kosten voor nieuwbouw verder op.
  • Vastgoedbeleggers kopen voor soms absurd hoge prijzen woningen op, waardoor het woningtekort voor particulieren verder oploopt.
  • De Corona pandemie zorgt voor stagnatie in de bouw en levering van materialen. Dit zal in 2021 voortduren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Gaan de huizenprijzen dalen in 2021? Wij denken van niet, maar wat denken de banken die hypotheken verstrekken er eigenlijk van?

Wat zeggen banken over huizenprijzen in 2021?

Als je onze blog volgt heb je al eerder kunnen lezen over de ontwikkeling van huizenprijzen. In 2020 dachten de meeste banken dat de prijzen zouden gaan dalen, met ING voorop als doemdenker. In 2021 denken de meeste ‘experts’ dat de prijzen toch weer zullen stijgen, ING denkt aan een afvlakking met een lichte daling aan het einde van het jaar. Gemiddeld genomen wordt verwacht dat huizen in prijs zullen stijgen met ongeveer vijf procent. Dus niet de daling die dezelfde banken vorig jaar hebben voorspeld.

Wat denken wij over huizen kopen in 2021?

In 2020 was onze voorspelling dat het niet zo’n vaart zou lopen met dalende huizenprijzen. Wij zijn geen experts of analisten, gelukkig maar want zij hebben het opvallend vaak mis. We zijn er niet om ons gelijk te halen maar om jou als koper of verkoper te informeren over de laatste ontwikkelingen zodat je een goede keuze kunt maken. Makelaars houden ook de vinger aan de pols, en kijken naast trends op de woningmarkt ook naar jouw persoonlijke belang. Wat interesseert het jou als appartementen in de Randstad veel duurder worden als jij zoekt naar een eengezinswoning aan de grens met Duitsland? Laat je daarom informeren door lokale experts die rekening houden met jouw wensen en voorkeuren.