In 2021 staan ons weer een aantal mooie verlichting trends te wachten. Wat dacht je van elegante sculpturen, felgekleurde lampenkappen en kleurrijke lichtslingers? Het zijn slechts enkele verlichting trends die de wereld dit jaar zullen doen stralen! Welke trends kunnen we nog meer verwachten? Lees snel verder voor het antwoord!

Belangrijk onderdeel van interieur

Verlichting is een zeer belangrijk onderdeel van het interieur, met name in de winter. In deze periode wordt het sneller donker en brengen we veel meer tijd binnen door dan normaal. Bovendien focussen we ons vanwege de pandemie meer dan ooit op het comfort van onze woning. Dus wanneer je verlichting aanschaft moet het mooi én praktisch zijn.

Plafondverlichting in het middelpunt

Een van de grootste verlichting trends in 2021 is plafondverlichting in het middelpunt van de ruimte. Van modern tot landelijk: in vrijwel elke woning verschijnt luxe en elegante plafondverlichting. Goed ontworpen plafondlampen veranderen een kamer vrijwel direct. Verlichting wordt dit jaar hét uitgangspunt van design. Wees dan ook niet bang om bijzondere lichten aan het plafond te gebruiken. Ze maken zowel grote als kleine ruimtes uniek.

Tafellampen in gedurfd design

Dit jaar gaan komen tafellampen in bijzondere vormen terug in veel interieurstijlen. Een gedurfd design die een lamp tot een kunstwerk maakt is helemaal hip. Het moet vooral de aandacht van mensen trekken, zelfs als het licht uit is.  Gebruik bijzondere tafellampen om bijvoorbeeld een ​​mooi dressoir of een klein tafeltje bij de deur te versieren.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Ingenieuze plafondlampen

Ingenieuze plafondlampen die zorgvuldig zijn geplaatst kunnen een kamer omtoveren tot een comfortabel toevluchtsoord om te overwinteren. De plafondlamp vormt het middelpunt van de kamer en unieke details laten het licht door de kamer stuiteren en weerkaatsen. Wedden dat je daarmee indruk maakt op het bezoek?

Gewaagde ontwerpen met interessante texturen

Gewaagde ontwerpen met interessante texturen en gekleurd glas doen het erg goed in 2021.  Zelfs als het licht is geven ze jouw woning extra stijl. Beschouw je lamp als een kunstwerk of sculptuur en als een soort finishing touch van je interieur. Een zwarte tafellamp of een gipsen witte lamp staan bijvoorbeeld altijd goed in de studeerkamer. Of wacht dat je van lampen in industriële stijl of een kroonluchter in art-decostijl in een modern interieur? Het is een spannende combinatie die je kamer net even een beetje minder saai maakt.

Verlichting van het thuiskantoor

Steeds meer mensen werken vanuit huis, dus wordt er steeds meer nagedacht over het verlichten van thuiskantoren en werkruimtes. Traditionele ambachten en stijlen zijn een echte verlichtingstrend in 2021. Denk bijvoorbeeld aan een  roterende koperen lampenkap en voet met moderne stalen staven en  gevlochten kabels. Deze combinatie zorgt voor contrast en is daarmee interessant.

Tip: gebruik verschillende soorten verlichting overdag en ’s avonds

Ben jij een van de vele Nederlanders die tegenwoordig thuis werkt? Dan raden we aan om verschillende soorten verlichting te gebruiken om een fijne werkomgeving te creëren. Overdag kun je bijvoorbeeld kiezen voor helderwitte LED-taakverlichting, terwijl in de avonduren diffuus licht met schaduw of warm en , matte lichten heel goed werkt. Deze avondverlichting geeft een kamer een comfortabele glans, waardoor je eventueel tot in de late uurtjes kunt werken.

Kleurrijke verlichting

Kleuren en patronen spelen soms een essentiële rol in een woning. Ze tillen het interieur naar een hoger niveau en maken muren, meubels en accessoires zoals lampenkappen interessanter. Kleurrijke verlichting is in 2021 dan ook zeer populair.  De sfeer in huis hangt voor een belangrijk deel af van de verlichting. We raden om een beetje te experimenteren en niet één hoofdlichtbron te gebruiken, maar meerdere. Op die manier krijg je interessante en mooie verlichtingsschema’s.

Meer kleur en toch tijdloos

De verlichting trends in 2021 zijn elegant, interessant en leuk.  Designgerichte lampenkappen en lamphouders verschijnen in interieurs overal ter wereld. Nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen, hopen mensen kleur en vitaliteit in hun woning te brengen. Tegelijkertijd houdt men terwijl ze het klassieke silhouet en de tijdloosheid in gedachten. Op die manier kan een lamp jarenlang met veel plezier worden gebruikt, ook als het interieur veranderd.

Tip: Gebruik meerdere lichtbronnen

Door het gebruik van meerdere lichtbronnen zorg je voor flexibele verlichting. Zo zal de leeshoek profiteren van een zwanenhals wandlamp, terwijl twee lampen op de kaptafel er voor zorgen dat een kunstwerk er spectaculair uitziet.

Lavalampen

Lavalampen zijn een verrassende verlichtingstrend in 2021. Het komt waarschijnlijk voort uit een toenemende interesse in alles wat met fantasie en het onbereikbare te maken heeft. Je ziet ze tegenwoordig overal. Lavalampen maken een echte comeback dit jaar. Vroeger werd deze verlichting vaak in tienerkamers gebruikt, maar die tijd is echt voorbij. Tegenwoordig passen ze perfect bij de populaire retrotrend en interieurstijlen die meer gestroomlijnd worden. Gekleurde verlichting moet tegenwoordig echt iets nieuws toevoegen aan een kamer. Denk aan nieuwe tinten en sferen die je op een positieve manier verrassen.

Metalen lampen en warme kleuren

In moderne woningen kom je steeds metalen lampen tegen. Bijzonder genoeg gaat deze trend hand in hand met warme kleuren. Hoogglans of matte afwerkingen zijn elegant maar subtiel en kunnen perfect worden geïntegreerd met natuurlijke materialen zoals marmer en hout om een ​​verfijnd gevoel te geven. Door de mens gemaakte materialen, zoals beton, creëren juist een moderner effect.

Slaapkamerverlichting moet voor ontspanning zorgen

Tijdens de pandemie proberen we binnen zo veel mogelijk te ontspannen. Een ontspanningsruimte is dan ook steeds belangrijker geworden. Sterker nog: het speelt een prominente rol in ons huis. Goede verlichting is cruciaal om een rustige en fijne sfeer te creëren. Wat dat betreft is het geen verrassing dat slaapkamerverlichting een zeer belangrijke rol is gaan spelen dit jaar. Een opvallende centrale hanglamp (ook als hij niet brandt) en kleurrijke bedlampjes zorgen voor de perfecte sfeer bij weinig licht.

Verlichting voor kunst aan de muur

Goede verlichting en wanddecoratie vormen een essentieel onderdeel van het interieur. In de winterperiode worden de avonden en nachten langer en begint de ochtend donkerder. Heldere verlichting zorgt ervoor dat we ons toch goed voelen. Probeer meerdere lichtbronnen te gebruiken in plaats van één centraal licht. Op die manier deel je een ruimte heel eenvoudig op in werk- en ontspanning. Privé en werk moet immers niet door elkaar lopen.

Tot slot: maak onderscheid tussen werk en privé

Wat betreft verlichting moet je een duidelijk onderscheid maken tussen werk en privé. Gloeilampen werken het beste wanneer je aan de slag gaat, terwijl zachte verlichting helpt om te ontspannen. Gebruik deze laatste vorm van verlichting wanneer je bijvoorbeeld gaat eten of tv kijken. Comfort is waar het in pandemiejaar 2021 allemaal om draait in de verlichtingswereld. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om verlichting te bedienen via een app. Gemak regeert en aan al jouw wensen wordt voldaan. Wel zo fijn!