Als je overweegt om je huis te verkopen, dan is het belangrijk om te weten dat er tal van factoren zijn die de waarde van je huis kunnen beïnvloeden. Eén daarvan is het energielabel. Een energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is en in hoeverre deze bijdraagt aan een duurzamere wereld.

Maar wat voor invloed heeft zo’n label dan precies op de waarde van je woning? In dit artikel zullen we hier dieper op ingaan en kijken naar verschillende aspecten die hierbij komen kijken.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft informatie over de energieprestatie van een woning. Het label wordt berekend door middel van diverse kenmerken, zoals bouwjaar, isolatie, verwarmingssysteem en ventilatie. Het label wordt uitgedrukt in klassen: A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Door middel van deze klasse indeling wordt duidelijk hoeveel gas en elektriciteit de woning verbruikt ten opzichte van vergelijkbare woningen.

Dus heb je momenteel een wat minder energielabel, dan kan het verbeteren ervan bijdragen aan een verhoogde woningwaarde, maar bespaar je natuurlijk ook direct op je kosten. Daarnaast is ook overstappen energie 2023 een verstandige keuze om extra te besparen op je kosten voor een kuub gas en kWh stroom.

De invloed van een energielabel op de waarde van je woning

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Waarom is het hebben van een goed energielabel belangrijk?

Een goed energielabel kan voordelen bieden voor zowel kopers als verkopers. Voor kopers betekent dit dat zij inzicht krijgen in de mate waarin ze maandelijks kunnen besparen op hun vaste lasten door te investeren in bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen.

Voor verkopers betekent dit dat zij hun huis aantrekkelijker kunnen maken voor kopers door te laten zien dat het energiezuinig is. Daarnaast draagt een goed energielabel bij aan een duurzamere wereld. Door het verminderen van energieverbruik wordt de CO2-uitstoot verlaagd en wordt er minder gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van huishoudens.

Wat voor invloed heeft een energielabel op de waarde van je woning?

Uit onderzoek blijkt dat woningen met een beter energielabel meer waard zijn dan woningen met een slechter label. Zo kan een huis met label A tot wel 6% meer waard zijn dan een vergelijkbaar huis met label G. Woningen met labels B en C hebben respectievelijk 4% en 3% hogere waarde dan vergelijkbare woningen met label G.

Dit komt doordat kopers vaak bereid zijn om meer te betalen voor huizen die in de toekomst lagere vaste lasten opleveren. Een goed energielabel laat namelijk zien dat er minder geld uitgegeven hoeft te worden aan gas en elektriciteit, wat resulteert in lagere maandlasten.

Conclusie

Vandaag de dag is een goed energielabel essentieel voor onder andere een betere verkoopprijs voor je woning. Daarnaast zorgt het er ook voor dat je een stuk minder stroom en gas verbruikt, waardoor overstappen minder belangrijk is. Vooral met de nieuwe opzegboete energie 2023, kan dit aardig in de papieren lopen. Verduurzaam dus je huis, zodat je minder afhankelijk bent van energie, waardoor je de kosten beter in eigen hand kunt houden en flink kunt besparen op je lasten.