Wil je snel inzicht in de meest actuele gegevens over huizen en andere gebouwen in Nederland? Dan kun je de BAGviewer raadplegen. Deze handige tool is gratis om te gebruiken, toch zijn er veel mensen die niet op de hoogte zijn van het bestaan van deze website.
Als je een huis wilt kopen, of op een andere wijze betrokken bent bij vastgoed, dan is deze dienst van het Kadaster onmisbaar. Wat is een BAGviewer en waar staan de letters BAG eigenlijk voor?
Wat is een BAGviewer?
BAG staat voor Basisregistratie Adressen en Gebouwen. De BAGviewer maakt onderdeel uit van het Kadaster, je kunt via deze website kaarten, luchtfoto’s en gegevens over alle huizen en gebouwen in Nederland opzoeken. Drie belangrijke kenmerken over panden die je hier kunt vinden zijn:
- Bouwjaar
- Gebruiksdoel
- Oppervlakte
Het betreft feitelijke informatie waar je zelf conclusies uit kunt trekken. Zo zie je in één oogopslag of een pand bestemd is voor woonruimte of voor zakelijk gebruik. De oppervlakte zal met name voor woningzoekenden van belang zijn, op basis van het bouwjaar kun je een schatting maken van de bouwkwaliteit en staat van onderhoud.
Als je meer specifieke informatie wilt opzoeken dan kun je elders terecht, de BAGviewer is meer bedoeld als een openbare referentie tool. Wil je snel informatie opzoeken, dan is je vraag waarschijnlijk: “Hoe vind ik mijn BAGviewer?”
Hoe vind ik mijn BAGviewer?
Ga naar je browser naar https://bagviewer.kadaster.nl om de BAGviewer te openen. Zo eenvoudig is het, je hoeft geen programma’s te downloaden en het werkt op vrijwel ieder apparaat dat je kunt gebruiken om te internetten. De indeling is heel eenvoudig gehouden, het werkt zo:
- In de zoekbalk kun je een gemeente, postcode, adres of object-ID ingeven.
- De kaart zal nu automatisch inzoomen op de locatie die je hebt ingegeven.
- Je kunt zelf kiezen om verder in te zoomen, of klik een object aan. Je kunt ook andere objecten aanklikken dan het object waar je naar hebt gezocht.
- Na het klikken zie je gegevens over het pand. Afhankelijk van het object kan de hoeveelheid aan gegevens afwijken.
Het is mogelijk om te filteren op gebruiksdoel, denk aan woonfunctie of een zakelijk pand. Je kunt ook filteren op andere kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte of status. Naast de huidige status kun je ook de historie van het pand en locatie terugvinden.
Wat registreert de BAG? Naast informatie over gebouwen op het vasteland vind je hier ook informatie over ligplaatsen van schepen en standplaatsen van woonwagens. Je kunt de kaartweergave aanpassen door een andere ondergrond te kiezen of lagen te selecteren.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Gebruik van de BAGviewer informatie
Hoe actueel is de BAG? De gegevens komen vanuit meerdere officiële bronnen en Kadaster data waarmee de informatie in principe heel actueel is. Gemeenten zullen de gegevens verzamelen en doorgeven. Dat is een voordeel van een website, de informatie in de database wordt steeds vernieuwd met de laatste data.
Het is mogelijk dat er informatie onjuist is, in dat geval kun je via de BAGviewer een fout of onvolledige informatie doorgeven. De betreffende gemeente zal op basis van dergelijke meldingen correcties doorvoeren.
Je kunt op meerdere manier de BAGviewer doorzoeken. Als je het object-ID weet dan kun je heel specifiek zoeken. Dit is een reeks van 20 cijfers, ieder object in Nederland heeft een unieke ID. Als je nog niet de BAG-ID weet dan kun je op zoek gaan naar de locatie via de standaard opties en dan de ID noteren voor later gebruik.
Heb je geen idee van het adres of ben je alleen aan het rondkijken? Dan kun je zoomen en schuiven tot je een object of wijk hebt gevonden. Klik vervolgens op een object om hier de informatie van te bekijken.
Wil je de informatie die je hebt opgezocht opslaan? Dan kun je op de PDF knop klikken om er een digitaal bestand van te maken. Je kunt dit bestand opslaan of uitprinten.
Wat is een ‘historisch’ object?
Het is mogelijk dat er naast de BAG-ID de opmerking ‘historisch’ staat. In dat geval betreft het een object dat niet langer bestaat of actief is. Het is mogelijk dat er op hetzelfde adres een nieuwe ID van toepassing is, bijvoorbeeld als er een oud pand is gesloopt waar een nieuw pand voor in de plaats is gezet.
Je kunt de levenscyclus van ieder object bekijken, dit zijn de wijzigingen in de status van het pand door de jaren heen. Voor de laatste status wordt er geen einddatum vermeld. Het is mogelijk dat objecten ingetrokken zijn of beëindigd. Dit wordt dan weergegeven in de resultaten.
Hoe vind ik een ruimte zonder adres?
Openbare ruimten hebben geen adres, toch kun je ook deze locaties vinden in de BAGviewer. Als je bijvoorbeeld naar een park zoekt op de kaart dan kun je de locatie vinden, er staat echter bij dat er geen adressen gevonden zijn op die locatie. De locatie zal wel voorzien zijn van een unieke ID en informatie over deze ruimte.
Fouten in de BAGviewer
Het is mogelijk dat er in die enorme database hier en daar wat foutjes ingeslopen zijn. Als jij over meer nauwkeurige informatie beschikt dan kun je een BAG melding indienen. Wat is een BAG melding? Dit is een fout of aanvulling die gebruikers kunnen doorgeven via de BAGviewer, dit wordt dan automatisch doorgestuurd naar de betrokken partij. Dit zal in principe de gemeente zijn die de oorspronkelijke informatie heeft aangeleverd.
Als je een melding indient dan wordt dit een ‘terugmelding’ genoemd. Je kunt een dergelijke melding indienen via de BAGviewer, de Terugmelding API of via Digimelding. Via de viewer een opmerking indienen is de meest eenvoudige methode voor consumenten, Digimelding gaat via een centrale voorziening van de Rijksoverheid.
De Terugmelding via API vereist meer technische kennis en vooral bedoeld voor professionals. Meer informatie over deze methode kun je op de website van PDOK vinden.
Terugmeldingen van de BAG kun je direct inzien via de BAGviewer. Als het terugmeldingen betreft van de BGT en BRT kun je naar www.verbeterdekaart.nl gaan. Op deze website kun je naast eigen opmerkingen ook andere meldingen zien van gebruikers inclusief toelichting van de bronhouder. Als je eerst deze website raadpleegt dan zie je of jouw correctie al gemeld is.