Verhuizen naar een andere gemeente. Wat moet je doen als je naar een andere gemeente verhuist? Dozen inpakken, die pan stoofvlees van het gasfornuis halen én het gas uitdraaien, dat soort zaken. Maar dat is niet voldoende. Er is nog veel meer om te regelen en door te geven. Wat? Wie? Waarom? Ga je verhuizen naar een andere gemeente? Dit moet je regelen!
Verhuizen naar een andere gemeente
Als je gaat verhuizen naar een andere gemeente dan ben je verplicht om hiervan melding te maken bij de gemeente waar je gaat wonen. Dit moet je melden binnen vijf dagen na verhuizing. Je kunt hiervoor een afspraak maken bij de gemeente, er is een toenemend aantal gemeenten in Nederland waar je voor de verhuizing via internet al een verhuizing kunt doorgeven. Als je verhuist naar een andere woning in dezelfde gemeente dan hoef je dit niet bij de gemeente door te geven. Je zult wel andere zaken moeten regelen zoals het stopzetten van abonnementen of een adreswijziging doorgeven.
Wat moet je doorgeven als je gaat verhuizen?
Als je gaat verhuizen dan moet je voor iedere persoon in het huishouden die verhuist een aparte melding maken. Je geeft dan het nieuwe adres door en je moet in het bezit zijn van een geldig identificatiebewijs. Neem een bewijs van bewoning mee zoals een huurcontract, koopakte of toestemmingsverklaring van de hoofdbewoner.
Wie wordt automatisch verwittigd bij verhuizen?
Een aantal zaken zoals een uitkering of een studiefinanciering krijgen automatisch bericht zodra jij de verhuizing doorgeeft bij de gemeente. Deze organisaties krijgen hun informatie namelijk via de BRP (Basis Registratie Personen). Dit geldt niet voor alle uitkeringen, zo werkt de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) op gemeentelijk niveau. Door jezelf te registreren bij een andere gemeente worden dergelijke instanties op de hoogte gesteld. Dit zijn de instanties die automatisch ingelicht worden bij een verhuizing:
- Belastingdienst
- Brandweer
- DUO
- Politie
- RDW
- Ziekenhuis
- Zorgverzekeraar
Naast overheidsinstanties zul je ook andere zaken moeten regelen zoals een huisarts en apotheek. Als je geen medische problemen hebt dan sta je hier niet altijd bij stil, zorg wel dat je dergelijke zaken op tijd regelt in je eigenbelang. Bij bijvoorbeeld een tandarts heb je de vrije keuze maar omdat veel praktijken vol zitten kun je niet altijd terecht bij een zorgverlener in de buurt.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe lang mag je bij iemand wonen zonder jezelf in te schrijven?
Bij verhuizen naar een andere gemeente moet je dit binnen vijf dagen na verhuizing doorgeven aan de gemeente waar je gaat wonen. Je wordt dan automatisch uitgeschreven bij de andere gemeente. Je hoeft echter niet te wachten tot het moment van verhuizing, je mag al vier weken voor je gaat verhuizen de datum doorgeven. Als je langer wacht dan de uiterlijke vijf dagen dan is het mogelijk dat je hiervoor een boete krijgt. Op het niet tijdig doorgeven van belangrijke gegevens mogen gemeenten een boete van maximaal 325 euro geven. Per gemeente kan het beleid verschillen, de periode van vier weken voor en vijf dagen na de verhuizing is landelijk bepaald.
Moet je een verhuizing altijd doorgeven?
Als je een weekje bij iemand op bezoek gaat dan is er geen sprake van verhuizen, het gaat hier specifiek om een woonruimte van tijdelijke of permanente aard. Je bent verplicht om dit door te geven omdat een flink aantal instanties gebruik maken van deze informatie. Denk hierbij aan gemeentelijke heffingen, waterschappen en belastingen maar ook uitkeringen en toeslagen die adresgebonden zijn.
Voor een expat vanuit het buitenland zijn er specifieke regels, in principe moeten zij zich ook melden bij de gemeente. Er zal dan een BSN worden toegekend. Dit geldt ook voor Nederlanders die langer dan acht maanden geen vast verblijfadres hebben gehad. Denk aan daklozen of mensen die in het buitenland hebben gewoond. Na acht maanden worden gegevens van personen zonder adres namelijk gewist. Bij vestiging in een gemeente zal er een nieuw BSN toegekend worden. Aan een registratie zijn geen kosten verbonden.
Wat moet ik zelf doorgeven bij verhuizing?
Voor een aantal zaken is jouw verhuizing doorgeven verplicht, ook als het praktisch gezien niet uitmaakt. Als je bijvoorbeeld een studiefinanciering ontvangt op je rekening dan maakt het niet zoveel uit welk adres in jouw gegevens staat. Je krijgt het geld direct op je bankrekening gestort. Dit geldt ook voor diensten waarbij je nooit post zult ontvangen zoals een telefoonabonnement. Toch is het niet alleen verstandig maar ook verplicht om wijzigingen in jouw persoonlijke gegevens door te geven. Bij abonnementen kun je dit vaak online regelen.
Een mobiel telefoonabonnement of een draadloze internetverbinding in huis lijken wat betreft de functionaliteit ongeveer hetzelfde, technisch gezien is het heel anders. Een mobiel abonnement werkt op basis van zendmasten terwijl een internetverbinding thuis lokaal binnenkomt. Zo blijft je mobiel internet werken na een verhuizing maar de vaste aansluiting moet je laten overzetten. Je kunt dan kiezen voor een adreswijziging of een andere provider.
Je kunt bij PostNL post op het oude adres automatisch laten doorsturen naar je nieuwe adres. Je kunt hiervoor een periode instellen, er zijn wel kosten aan verbonden aan deze service. Hier zijn een aantal instanties waar je zelf de adreswijziging moet doorgeven:
- Consultatiebureau
- DUO
- Fysiotherapeut
- Huisarts en apotheek
- Kamer van Koophandel
- Online boodschappen
- School
- Sportschool of fitness
- Telecom providers
- Tijdschriften
- Vakbond
- Vrienden en familie
- Webshops
Per huishouden zal het aantal instanties en personen verschillen. Maak op tijd een lijst en geef een adreswijziging tijdig door. Veel wijzigingen kun je online doorgeven, verwerking kan soms wel langer duren. Denk bijvoorbeeld aan een abonnement bij een maaltijddienst die wekelijks verse maaltijden levert. Vaak kun je dergelijke diensten pauzeren, dit kan zeker in de periode van verhuizen verstandig zijn om te doen.
Brief of pakje op oude adres bezorgd, wat nu?
Je had weken geleden een bestelling geplaatst die nu pas bezorgd wordt op het oude adres. Als de nieuwe bewoner dit merkt dan kan deze het pakje retour sturen, de oude bewoner inlichten of jouw pakje houden. Ze zijn namelijk niet verplicht om een actie te ondernemen om de begunstigde te helpen. Er staat hier niets over geschreven in de wet. Als de naamstelling anders is dan de bewoner, dan kun je stellen dat de nieuwe bewoner redelijkerwijs weet dat het pakket niet voor hen bestemd is. De ontvanger is echter niet verplicht om dit pakket bij de juiste persoon af te leveren.