Voordat je een huis gaat verkopen, willen mogelijke kopers eerst zien of jouw woning de moeite waard is. Je hebt zelf natuurlijk een mening, die gebaseerd is op ervaringen in jouw huis. Bezoekers hebben deze voorkennis niet, en kijken ‘nuchter’ naar alle grote en kleine zaken. Je bent natuurlijk verplicht om belangrijke gebreken te noemen, maar je hoeft niet te vertellen dat een schuin plafond op de slaapkamer soms best irritant is. Een bezichtiging is deels informatief, maar ook zeker een verkooppraatje waarmee je de vraagprijs flink mee kunt beïnvloeden. Hier zijn vijf tips om een bezichtiging goed voor te bereiden.

1. Maai het gras ruim van tevoren

Ga niet de middag voor de bezichtiging snel nog even het gras maaien. Zorg dat de buitenzijde van de woning op orde is zodra de datum van bezichtiging bekend is gemaakt. De kans is namelijk groot dat geïnteresseerden vooraf een kijkje in de buurt zullen nemen, en dan is die eerste indruk van groot belang. Naast het gras maaien en het onkruid verwijderen is het verstandig om de woonkamer, of andere ruimtes die duidelijk zichtbaar zijn van buitenaf ook op te ruimen.

2. Plan de bezichtigen in de middag

Vol daglicht geeft de beste uitstraling aan jouw woning. Licht geeft een gelukkig gevoel, er gaat niets boven natuurlijk zonlicht dat jouw interieur doet stralen. Open de gordijnen, en snoei mogelijke planten die licht wegnemen. Open ook even de ramen als het weer dit toestaat, zodat de woning lekker fris ruikt. Als je de slaapkamer laat zien als je eigenlijk net uit bed bent, dan zullen gasten de kamer ook ruiken. En die muffe lucht geeft zeker geen goede indruk.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Zorg dat alles opgeruimd is

Het spreekt natuurlijk voor zich dat alles aan kant is, toch zul je als bewoner rommelige plekken gewoonweg niet meer zien omdat je er zo aan gewend bent geraakt. Wees kritisch, berg spullen netjes op. Tenzij het een inloopkast is die deel uitmaakt van de woning hoef je geen kastdeur te openen, dus prop alle kasten gerust vol als je geen tijd of zin hebt om alles perfect op te ruimen.

4. Verwijder persoonlijke decoraties

Naast een rommelige huisraad is het ook verstandig om familiefoto’s en andere personalia eventjes op te bergen. Je denkt misschien dat een woning waar geleefd wordt meer aanspreekt, maar je wilt juist dat de bezoekers hun eigen leven kunnen projecteren op de woning. En daar past die macaroni ketting die jouw dochter vijf jaar geleden heeft gemaakt niet bij.

5. Zet de oven op tijd aan

Het oog wil wat, maar de neus mag niet worden vergeten. Dus; de deuren open tegen elkaar om muffe lucht weg te halen (een stofzuiger stoot ook vieze lucht uit, zuig een dag van tevoren). Dan een cake of koekjes bakken zodat de woning heerlijk ruikt. Ga niet in de weer met een koekjes aroma uit een spuitbus, dan lopen de gasten watertandend door de woning terwijl je ze een kop koffie met een goedkope sprits aanbiedt.

Voer een generale repetitie uit. Je hoeft geen A tot Z script uit je hoofd te leren, het is wel belangrijk om de hoofdpunten niet te vergeten. Schrijf gerust wat belangrijke speerpunten op, en houd de presentatie luchtig. Als dit echt niet jouw ding is, laat het dan over aan de makelaar. Met deze vijf tips kun je scoren met je bezichtiging, om je huis sneller én voor meer geld te verkopen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.