Hoe oud is mijn huis?

Je woont in een huis en weet niet wat de exacte leeftijd is. Dat komt vaak voor, en zeker niet alleen huurders tasten in het duister. Ook huiseigenaren twijfelen regelmatig uit welk bouwjaar precies hun woning is. Hoe oud jouw huis is, en hoe je dit gratis kunt opzoeken verklappen we op deze pagina.

Tip: Ook als woningzoekende en/of koper kun je gratis het bouwjaar van ieder pand in Nederland opzoeken. Lees snel verder hoe dit werkt!

Woningrapport Kadaster

Als woningbezitter ken je ongetwijfeld Het Kadaster. Daar wordt de akte van aankoop geregistreerd door de notaris. Zij houden alle beschikbare informatie bij over alle gebouwen in Nederland. Niet voor ieder gebouw is deze informatie compleet, voor de meeste particuliere koopwoningen gelukkig wel. Wanneer je de waarde van een woning snel wilt bepalen, bijvoorbeeld voor een hypotheekaanvraag met Nationale Hypotheek Garantie, dan kun je tegen betaling een officieel woningrapport aanvragen bij Het Kadaster. Daarin zijn de volgende punten opgenomen:

  • Eigenaar
  • Omgevingskaart
  • Kadastrale kaart
  • Bouwjaar
  • Inhoud
  • Oppervlakte
  • Foto’s van woning en straat
  • Monument status
  • Energielabel
  • Schatting waarde
  • Verkoopprijzen vergelijkbare woningen
  • Prijsontwikkeling in regio en landelijk

Het is mogelijk dat niet alle informatie voor ieder pand beschikbaar is. Een woningrapport kost €18,75 per aanvraag.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Basisregistratie Adressen en Gebouwen

De BAG behoort tot de basisregistraties van de overheid. De informatie in deze registratie wordt aangeleverd door Nederlandse gemeenten. In deze gegevens staat bijvoorbeeld het bouwjaar van een woning. Deze informatie is geheel gratis inzichtelijk voor zowel bedrijven als voor particulieren. Wil je weten hoe oud jouw huis is? En heb je deze informatie niet nodig om bijvoorbeeld een hypotheek aan te vragen? Dan is er de officiële BAG Viewer van Het Kadaster. Typ hier jouw adres in, en je kunt diverse zaken over jouw woning vinden waaronder het bouwjaar. Het is mogelijk dat er informatie ontbreekt of niet juist is, dit is een verantwoordelijkheid van de gemeente waar het pand zich bevindt.

Ook leuk: Naast particuliere wooneenheden kun je de leeftijd van zakelijke panden, musea en kerken opzoeken. Ieder gebouw met een eigen adres is hier te vinden.

Hoe oud is mijn huis? En die van de buren?

Wanneer is mijn huis gebouwd? Parallel is een kaartenbedrijf in Groot Brittannië. Toen de zoon van de eigenaar op zoek was naar een appartement in Amsterdam wilde hij het bouwjaar opzoeken. Ook hij kwam terecht bij de BAG maar dacht dat het beter kon. Hij nam deze data als basis voor een 3D viewer in de browser waar je alle adressen van Nederland kunt opzoeken. Het 3D aanzicht laat duidelijk zien waar de woning zich bevindt, inclusief de omgeving. Er is een kleurcodering met bouwjaren zodat je precies kunt zien hoe oud een pand is en in welke periode een pand of buurt gebouwd is. Je kunt wellicht niet reuze veel met deze informatie, toch is het best leuk om de leeftijd van jouw (aanstaande) omgeving te bekijken.

Hoe belangrijk is het bouwjaar bij een huis kopen?

Een relatief jonge woning is niet noodzakelijk beter of slechter dan een oudere woning. In een stadscentrum zullen huizen doorgaans ouder zijn, er zijn periodes dat er flink met asbest werkt gewerkt, nieuwere panden zullen beter geïsoleerd zijn en voorzien zijn van brandmelders op iedere etage. Omdat naast de verkoopprijs ook de verbouwingen en renovaties flink kunnen aantikken geeft het bouwjaar een indicatie van mogelijke extra kosten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hier op hoeveel is mijn huis waard en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Klik hier voor een gratis waardebepaling van jouw woning