Een maisonnette woning is een woning die onderdeel uitmaakt van een groter pand, en twee of meer (woonlagen) verdiepingen telt. Het is daarmee een ander soort woning dan een appartement, dat twee verdiepingen telt.

Een maisonnette woning kan onderdeel uitmaken van bijvoorbeeld een flatgebouw, iedere eenheid beschikt over een eigen ingang via een galerij of trapportaal. Er is vaak sprake van één vaste ingang, doorgaans aan de onderste verdieping maar niet altijd. Wat zijn de voordelen en nadelen en waar moet je rekening mee houden als je dit type huis wilt kopen?

Een maisonette woning is een klein huisje

Letterlijk betekent ‘maisonnette’ een klein huisje. Het is een etagewoning die zich in een groter gebouw bevindt. Het voornaamste verschil met een appartement is de extra verdieping, of meerdere verdiepingen. In praktijk zal er beneden een huiskamer zijn, en boven zijn er één of meerdere slaapkamers aanwezig.

In het gebouw zullen andere maisonnettes zijn, of een combinatie met appartementen. Iedere wooneenheid heeft een eigen huisnummer en voordeur, de toegang kan via een galerij of een trapportaal gerealiseerd worden.

maisonnette woning

In de meeste gevallen zullen de verdiepingen gekoppeld zijn via een trap in huis, het is ook mogelijk dat er een inpandige lift aanwezig is. Hoewel we spreken van een ‘klein huisje’ kan het woonoppervlak flink variëren, het is zelfs mogelijk dat de inhoud van een groter is dan een kleine vrijstaande woning.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Indeling

Er zijn geen vaste regels voor de indeling van een maisonnettes, in de meeste gevallen zal de benedenverdieping ingericht worden met een woonkamer en een keuken, boven zijn er slaapkamers en een badkamer, in sommigen gevallen ook een balkon.

Er kan ook nog een zolder zijn, die via de tweede etage of direct vanaf de benedenverdieping bereikbaar is. Het enige specifieke kenmerk is het niet-vrijstaande karakter van het pand, waardoor een deel van de faciliteiten in het pand gedeeld worden.

Voordelen en nadelen van maisonnette woningen

We kunnen een lijstje met voor- en nadelen opsommen, maar eigenlijk is dit niet mogelijk. Want wat voor de ene persoon als voordeel gezien wordt, is voor iemand anders juist een nadeel. Zo zul je geen eigen tuin hebben aan huis. Voor fervente tuinliefhebbers is dit zeker een minpunt, voor kopers zonder groene vingers kan dit juist een voordeel zijn.

Omdat de afzonderlijke woningen gekoppeld zijn binnen een groter pand, betekent dit ook het delen van faciliteiten zoals een galerij of trappenhal. Dit betekent enerzijds iets minder privacy, het kan je ook weer een veilig gevoel geven omdat je niet afgezonderd woont van de buitenwereld.

Waar koop je een maisonnette woning?

Dit type woning werd voornamelijk gebouwd in de twintigste eeuw, daarvoor en de laatste decennia is deze bouwstijl minder in trek. Dit bepaalt voor een deel de locaties, beschikbaarheid, staat van onderhoud en prijsklasse. In praktijk maken hotels en vakantieoorden regelmatig gebruik van deze indeling, ze lenen zich ook goed als tijdelijke woonruimte met bijvoorbeeld een centrale schoonmaakdienst zoals serviceappartementen.

Het aanbod is relatief beperkt, wanneer je interesse hebt om dit soort woonruimte te kopen of huren kun je terecht bij de makelaar. Die kan je van praktische adviezen voorzien, en een overzicht geven van het beschikbare aanbod.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hier op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Veel gestelde vragen

  1. Wat is een maisonnette woning? Een maisonnette is een woning die verdeeld is over twee of meer verdiepingen binnen een groter gebouw, zoals een flat of appartementencomplex. Het belangrijkste kenmerk van een maisonnette is dat het een eigen, interne trap heeft die de verschillende verdiepingen met elkaar verbindt, waardoor het de indruk en het gevoel van een eengezinswoning geeft.
  2. Wat zijn de voordelen van het wonen in een maisonnette woning? De voordelen van het wonen in een maisonnette zijn onder meer de ruimtelijke ervaring door de meerdere woonlagen, vaak een betere scheiding tussen woon- en slaapgedeeltes, en soms ook toegang tot een eigen buitenruimte zoals een balkon of dakterras. Daarnaast bieden maisonnettes, omdat ze vaak deel uitmaken van grotere gebouwen, de veiligheid en de voorzieningen van appartementencomplexen, zoals liften en gemeenschappelijke ruimtes.
  3. Waar moet ik op letten bij het kopen of huren van een maisonnette woning? Bij het kopen of huren van een maisonnette woning is het belangrijk om aandacht te besteden aan de staat van onderhoud van zowel de woning zelf als het gehele gebouw. Controleer de indeling van de ruimtes om te zien of deze aan je behoeften voldoet, en let op de kwaliteit van de isolatie en geluidsisolatie, aangezien maisonnettes deel uitmaken van grotere complexen. Ook is het goed om de servicekosten en de staat van de VvE (Vereniging van Eigenaren) te onderzoeken.
  4. Hoe verschilt een maisonnettewoning van een duplex of een appartement? Hoewel de termen soms door elkaar worden gebruikt, verwijst een maisonnette specifiek naar een meerdere verdiepingen tellende woning binnen een appartementencomplex, met een interne trap. Een duplex kan gezien worden als een breed begrip dat elke woning op twee verdiepingen omvat, ongeacht of het een aparte entree of een interne trap heeft. Een appartement heeft typisch slechts één woonlaag.
  5. Kunnen maisonnettes deel uitmaken van sociale huur of zijn ze enkel beschikbaar op de vrije markt? Maisonnettes kunnen zowel deel uitmaken van de sociale huursector als beschikbaar zijn op de vrije markt. De beschikbaarheid in de sociale huursector hangt af van de woningcorporatie en de lokale overheid. In de vrije sector varieert het aanbod van maisonnettes in prijs, grootte en locatie, afhankelijk van de vastgoedmarkt.