Steeds meer zaken kun je digitaal regelen. Dat kan heel praktisch zijn. Je hoeft niet op dezelfde locatie te zijn als andere betrokkenen en je kunt zelf het meest gelegen tijdstip kiezen. Digitaal ondertekenen van een koopakte is beter beschermd tegen fraude dan een krabbel zetten met pen. Zeker na 2020 is het voordeel van zaken regelen op afstand toegenomen. Hoe werkt digitaal ondertekenen van een koopakte en zijn er ook uitzonderingen waarbij dit niet mogelijk is?

Beveiliging van informatie

Bij overheidsinstanties is het heel gebruikelijk om in te loggen met DigiD. iDIN is een andere vorm van online verificatie die net als iDeal gekoppeld is aan je bankrekening. De data wordt middels digitale encryptiemethoden beveiligd, daarnaast wordt er geen informatie gedeeld die niet relevant is voor de transactie. Bij digitaal ondertekenen van een koopakte gaat het specifiek om één handeling en wordt er bijvoorbeeld geen financiële informatie gedeeld.

Voorkomen van illegale praktijken

De Wwft is de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Dit is een wet die stamt uit 2008. Makelaars zijn verplicht om bij verdachte handeling melding te maken bij de Financial Intelligence Unit (FIU). Bij zowel kopers als verkopers wordt gecontroleerd of alles in de haak is. Dit hoeft geen ingrijpend onderzoek te zijn waarin al jouw persoonlijke zaken blootgelegd worden, er zijn specifieke grenzen gesteld aan de informatie die onderzocht mag worden.

Digitaal ondertekenen koopakte bespaart papierwerk

Bij het verkopen van een woning kunnen printers overuren draaien. Bij de koper, de verkoper, de makelaar, de bank en ook weer bij de notaris. Naast de impact op het milieu is het gewoon onhandig en vaak ook overbodig. Digitaal ondertekenen van de koopakte betekent minder papier tijdens het traject wat weer tijd kan besparen en mogelijke fouten uit het proces kan elimineren. Denk aan een verouderde versie van een document printen.

Je krijgt een ontvangstbevestiging

Na het ondertekenen zul je een ontvangstbevestiging ontvangen. Dit is belangrijk want hiermee wordt ook de wettelijke bedenktijd van drie dagen bevestigd. Een koper mag namelijk na ondertekening van het koopcontract zich bedenken en de koop ongedaan maken. Alle betrokken partijen zullen een bevestiging ontvangen zodat er later geen onduidelijkheid over kan bestaan.

Is digitaal ondertekenen altijd mogelijk?

Nee, zelfs wanneer de makelaar volledig is ingesteld op digitale dienstverlening kunnen er toch redenen zijn waarom het niet mogelijk is om de koopakte digitaal te ondertekenen. Zo is het mogelijk dat een partij niet aangesloten is bij een bank die deel uitmaakt van het iDIN verificatie systeem. Ook moeten alle partijen over een persoonlijk e-mailadres beschikken wat meestal het geval is maar niet altijd.

Huizen kopen op afstand

De mogelijkheden om online en op afstand zaken te regelen zijn niet nieuw, door de Corona pandemie worden deze middelen wel steeds vaker ingezet. Ook in 2021 lijkt deze trend zich door te zetten en zeker niet alleen uit angst voor besmetting. Digitale handelingen zijn veilig, verifieerbaar en praktisch. Als je na ondertekening een print op papier wilt maken is dit uiteraard nog steeds mogelijk, in het voorgaande traject zal er steeds meer online afgehandeld worden. Informeer naar de mogelijkheden en werkwijze bij jouw makelaar.