Als amateur artiest is het interessant om te vertellen dat je vanmiddag in de studio duikt. Je hoeft niet uit te leggen dat het om een studio appartement gaat natuurlijk. Wat is het eigenlijk? Is het een kamer, een appartement, wat zijn de verschillen en wat valt er precies onder een studio? Je moet als student of vrijgezel haast een studie volgen om te begrijpen wat verhuur websites precies bedoelen met deze woning types. Op deze pagina leggen we precies uit wat een studio is en of het voor jou een geschikte woonruimte is.

Wat is een studio?

Een studio is een kleine woning of appartement met één kamer, waarin de woonkamer, slaapkamer en keuken in één ruimte zijn gecombineerd. Het wordt vaak gebruikt als een betaalbare woonoplossing voor alleenstaanden of studenten.

Volgens het woordenboek is het een muziekruimte, een DJ-ruimte, een ruimte voor videoproductie, het atelier van een kunstenaar of een appartement. Laten we ons even beperken tot die laatste definitie. De meer uitgebreide uitleg is een appartement dat bestaat uit één kamer. Dit zou dus betekenen dat een kamer een studio is en andersom. En dat is ook weer definitie van een loft appartement… We zijn nog lang niet bij het einde van deze zoektocht, dat mag duidelijk zijn!

Wat is het verschil tussen een studio en appartement?

Het verschil tussen een studio en appartement is de verdeling van de ruimte. Een studio is een leefruimte waar je slaapt in dezelfde ruimte. Er zal een keukenblok of kitchenette aanwezig zijn en een losse badkamer met douche en toilet. Een appartement bestaat uit twee of meer delen waarbij de slaapkamer een losse ruimte is ten opzichte van de leefruimte. Er kunnen nog meer slaapkamers zijn. Ook hier is een keuken, kitchenette en badkamer aanwezig. Het wordt alweer verwarrend omdat de term studio appartement vaak voorkomt. In dit geval betreft het een appartement zonder aparte vertrekken naast een badkamer.

Wat is het verschil tussen een studio en een kamer?

Een kamer verschilt van een studio omdat je in een kamer faciliteiten moet delen met andere bewoners. Denk hierbij aan een studentenflat met een gedeelde keuken, toilet of douche. Een kamer heeft dus niet alle voorzieningen om als zelfstandige woonruimte te worden beschouwd. In de meeste gevallen betreft het een tijdelijk onderdak om dichtbij een school of werkplek te verblijven.

Studio

Wat is het verschil tussen een studio en een loft?

Het voornaamste verschil tussen een studio en een loft is de oppervlakte. Studio’s zullen vrij compact zijn en meer lijken op een kamer met extra faciliteiten. Een loft is een grote ruimte, zowel wat betreft vloeroppervlak als een hoog plafond. Er zijn geen kamers, het is een grote, lege ruimte die je naar inzicht kunt indelen. Om toch een zekere scheiding te maken tussen bijvoorbeeld leefruimte en slaapruimte worden vaak room dividers geplaatst. Deze scheidingswanden zijn verplaatsbaar waarmee je flexibel bent qua indeling.

Wat valt onder een eronder Het is dus een compacte ruimte met eigen sanitaire voorzieningen en keukenblok zonder extra kamers. Er is echter een overlap tussen deze woningtypes waardoor je op een verhuur website altijd goed naar de specifieke kenmerken moet kijken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Voordelen van een studio:

  • Alle faciliteiten in je eigen woonruimte.
  • Lagere huurkosten dan een woning vanwege het beperkte oppervlak.
  • Minder energiekosten of een all-in tarief voor huur, gas, licht en water.
  • Weinig onderhoud aan de woonruimte en omgeving nodig.
  • Vaak in de nabijheid van scholen, bedrijven, winkels en horeca.
  • Komt in aanmerking voor huurbescherming.

Nadelen van een studio:

  • Geen aparte kamers om in te slapen of je terug te trekken.
  • Minder privacy dan in een woning.
  • Veelal tijdelijke verhuur en daardoor minder sociale cohesie met de omgeving.
  • Relatief hoge prijs per vierkante meter.
  • Kwaliteit en service sterk afhankelijk van verhuurder.
  • Doorgaans niet levensloopbestendig.

Is een studio een zelfstandige woonruimte?

Een groot verschil tussen een kamer en een studio (appartement) is het delen van faciliteiten. Heel eenvoudig gesteld is een zelfstandige woonruimte een verblijf waar je kunt wonen, slapen, koken en douchen. De ruimte is voorzien van een deur met slot die zowel van binnen als buiten bruikbaar is. Bij studio’s zal de toegang normaal gesproken niet direct aan de stoep of straat liggen, het is in principe wel mogelijk. Wat betreft de wetgeving zijn er verschillen tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimten die van belang zijn.

Een studio is een zelfstandige woonruimte wat betekent dat je in aanmerking komt voor huurbescherming. Er zijn regels wat betreft de maximale huurverhoging en de verhuurder kan je niet zomaar op straat zetten. De huurprijs wordt bepaald op basis van een puntensysteem, als de netto huursom onder de liberalisatiegrens ligt dan kom je mogelijk in aanmerking voor huurtoeslag. Bij een geliberaliseerde (lees: duurdere) studio is er geen maximale aanvangsprijs, de huurverhoging is wel aan banden gelegd. Als je het niet eens bent met de huur dan kun je de Huurcommissie inschakelen om een controle uit te voeren.

Geen huurbescherming in een anti-kraakpand

Als je ergens tijdelijk en goedkoop wilt wonen dan kan een anti-kraakpand een interessante optie zijn. Houd er dan wel rekening mee dat je bij een studio in een kraakpand standaard geen recht hebt op huurbescherming, er is namelijk geen huurcontract en je betaalt geen huur. Daarvoor in de plaats betaal je maandelijks een bedrag om de onkosten te dekken, er is dan ook geen sprake van een verhuurder. Er is een organisatie die het pand beheert die in principe geen winst mag maken op het plaatsen van bewoners. Als je moet vertrekken dan geldt er nog steeds een opzegtermijn maar er hoeft geen vervangende woonruimte aangeboden te worden.

Nieuwbouw studio appartementen

Er worden in Nederland steeds vaker studio appartementen gebouwd door zowel commerciële vastgoed investeerders als sociale woningcorporaties. De voornaamste doelgroepen zijn expats en studenten. Dit zijn beide doelgroepen die behoefte hebben aan een tijdelijke woonruimte met minimale voorzieningen met een zekere mate van zelfstandigheid. Moderne studio’s zijn volledig ingericht en maken optimaal gebruik van de aanwezige ruimte.

De kosten zijn vaak all-in wat betekent dat je één bedrag betaald voor de huur, elektriciteit, water en verwarming. Het is mogelijk dat een internetverbinding tot de standaard faciliteiten behoort. Dit soort complexen worden gebouwd in de grotere steden waar veel internationale bedrijven actief zijn en hogescholen of universiteiten. Contracten zullen van tijdelijke aard zijn zonder optie voor permanente huur. De huurder komt wel in aanmerking voor huurbescherming en mogelijk huurtoeslag.