Jumba is een woonplatform dat in 2015 werd opgericht door Kadasterdata.nl en Newest Industry. Achter dit platform schuilt complexe software die informatie over huizen en de omgeving verzamelt om zo de consument meer inzicht te geven in de woningmarkt. Het is mogelijk om gratis en zonder in te loggen informatie op te zoeken over alle koopwoningen in Nederland, ook als ze op dit moment niet te koop worden aangeboden. Wat is Jumba en hoe werkt het? Dat en meer lees je op deze pagina. Meer woonplatformen ontdekken? klik op de link
Wat is Jumba?
Het Jumba woonplatform is een huizensite waar je alle koopwoningen in Nederland terug kunt vinden. Ook als ze momenteel niet te koop worden aangeboden. Door informatie te verzamelen uit diverse bronnen wil Jumba de koopwoningmarkt in Nederland inzichtelijk maken voor kopers en verkopers van huizen. Naast het opzoeken van koopwoningen kun je als huiseigenaar een woning claimen. Het is mogelijk om te bieden op huizen, ook als ze momenteel niet te koop worden aangeboden. Hoewel de diensten gratis zijn om te gebruiken kun je wel via gesponsorde links diensten aanvragen of afsluiten.
Dit zijn de voornaamste kenmerken van Jumba.nl:
- Overzicht van alle koopwoningen in Nederland.
- Informatie over de woning en omgeving.
- Eigen koopwoning beheren via online platform.
- Biedingen uitbrengen op woningen.
- Gratis te gebruiken voor consumenten.
Het is mogelijk voor makelaars om woningen te publiceren en beheren. In tegenstelling tot funda.nl kunnen ook particuliere huiseigenaren hier hun woning te koop aanbieden.
Hoe werkt Jumba.nl?
Je hoeft niets te doen om je woning op Jumba te laten verschijnen. Dit gebeurt geheel automatisch op basis van informatie zoals die in het Kadaster en andere openbare registers opgenomen is. Het is wel mogelijk om jouw woning te claimen. Je logt in en geeft aan welke woning van jou is. Na verificatie kun je de informatie over jouw woning beheren en aanpassen. Zo kun je binnen 1 tot 3 dagen je eigen huis op Jumba beheren. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Het is op dit moment nog niet mogelijk om een huurwoning te claimen.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Kandidaat kopers kunnen een bod plaatsen op een koopwoning, ook wanneer de woning niet te koop wordt aangeboden. Als de woning geclaimd is door de eigenaar dan kan het bod worden geaccepteerd of worden afgewezen. Dit is geen officieel onderdeel van onderhandelingen, de huiseigenaar zit dus niet direct vast aan een bod. Om te bieden zul je eerst moeten inloggen.
Huizen kopen en verkopen zonder makelaar?
Funda.nl is een huizensite die mede ontwikkeld is door NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Om jouw huis hier te presenteren zul je altijd via een makelaar moeten werken. Jumba.nl plaatst alle koopwoningen in Nederland op de site, de huiseigenaar kan de woning vervolgens claimen en beheren zonder tussenkomst van de makelaar. Je kunt communiceren met kandidaat kopers en biedingen ontvangen. Betekent dit het einde van de makelaar?
Meer is niet altijd beter en direct communiceren tussen koper en verkoper brengt ook risico’s met zich mee. Hoe moet je omgaan met een bod? Wat is eigenlijk een goede vraagprijs? Wat moet er in het koopcontract komen te staan? Hoe weet ik of de persoon die een bod uitbrengt wel betrouwbaar is? De openheid van Jumba brengt dus ook vragen en risico’s met zich mee. Funda en Jumba hebben ondanks de soortgelijke naamstelling een aantal duidelijke verschillen in aanpak.
Help! Mijn woning staat op Jumba!
Om op funda.nl te mogen staan moet je via een makelaar werken, geld betalen en aan allerlei eisen voldoen. Dat is op jumba.nl niet het geval. Jouw koopwoning staat op deze website, of je wilt of niet. Met precies dezelfde beschrijving en foto’s die je op een andere huizensite hebt gepubliceerd of met informatie die wellicht niet geheel juist is.
Het Jumba woonplatform werkt namelijk op basis van ‘big data’. Er is veel informatie over huizen te vinden op het internet. Een deel hiervan is openbaar zoals informatie van het Kadaster, Wikipedia of het CBS. Als je meerdere bronnen aan elkaar knoopt kun je een opvallend volledig beeld van een huis krijgen. En zo werkt Jumba dus. Het betreft een aggregaat site, dit is een website die data vanuit andere bronnen opzoekt en weergeeft. Dit proces wordt ook wel ‘scraping’ genoemd.
Deze methode voelt wellicht als een inbreuk op de privacy. “Mijn woning staat op Jumba!” Je moet het zien als Google, de zoekmachine. Zij maken gebruik van webcrawlers die websites bezoeken om informatie weer te geven in de zoekresultaten. Zo kun je een antwoord van Wikipedia te zien krijgen in Google zonder de online encyclopedie te bezoeken. Als deze informatie openbaar inzichtelijk is voor mensen, dan is het ook toegankelijk voor websites als Jumba.
Toch is er wel kritiek op de aanpak van het Jumba.nl woonplatform. Zo staat er niet altijd een duidelijke vermelding van de bron. Op funda zie je direct de makelaar die de woning aanbiedt, op Jumba moet je eerst inloggen om dezelfde informatie te zien. Hoewel de eigenaars van de website aangeven persoonlijke informatie verder niet te gebruiken is het niet altijd een prettig idee om jouw gegevens prijs te geven.
Een woning verwijderen van Jumba
Deze website werkt op basis van ‘opt-out’. Dit betekent dat je als woningeigenaar moet aangeven als je niet vermeld wilt worden in de zoekresultaten. Je moet hiervoor wel eerst inloggen en je huis claimen. Dan kun je via de ‘Feedback’ knop jouw woning laten afschermen.
Is het woonplatform betrouwbaar?
De informatie die standaard wordt weergegeven komt vanuit diverse openbare bronnen zoals het Kadaster, Wikipedia en het CBS. Deze informatie zal voor een groot deel betrouwbaar zijn maar er kunnen fouten in zitten. Jumba.nl neemt informatie direct over zonder verdere controle. Een huiseigenaar kan een woning claimen en de informatie vervolgens aanpassen. Deze wijzigingen of toevoegingen kunnen correct zijn maar dit is niet gegarandeerd.
Met andere woorden; in theorie is de informatie op het Jumba woonplatform betrouwbaar maar je kunt er niet blind op varen. Dit geldt ook voor de automatische waardebepaling. Een makelaar van vlees en bloed kan tot een heel andere berekening komen. Dit is ook een punt van kritiek die diverse reviewers geuit hebben. Verder ziet de website er keurig en overzichtelijk uit.