Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

 

Onroerendezaakbelasting opvragen hoe doe je dat?

Er zijn een aantal gemeentelijke belastingen die je moet betalen. Voor huiseigenaren is er bijvoorbeeld de onroerendezaakbelasting of afgekort OZB. Dit is een percentage van de WOZ-waarde. Via de gemeente kun je de OZB opvragen via DigiD. Op deze pagina leggen we in het kort uit van deze belasting inhoudt en hoe je de nodige informatie kunt opvragen.

 

Over de OZB belasting

In principe is het woord ‘belasting’ overbodig bij OZB belasting omdat de volledige term ‘onroerendezaakbelasting’ dit woord reeds bevat. Dit is wellicht niet zo belangrijk, toch is het handig om te weten. Wat wél van belang is om te weten dat er niet één maar twee soorten onroerendezaakbelasting bestaan:

 

  1. De eigenaarsbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een onroerende zaak. Dit kan een woning zijn maar dit hoeft niet. Als je op 1 januari van het jaar eigenaar bent van een pand, dan moet je de aanslag voor het volledige jaar betalen. Bij verkoop of verhuizing krijg je niet een deel van het bedrag terug.
  2. De gebruikersbelasting is van toepassing wanneer je een pand gebruikt dat niet een woonruimte betreft. Ook hier geldt weer de regel voor toetsing op 1 januari, het bedrag komt niet in aanmerking komt voor gedeeltelijke restitutie.

 

Wanneer je een woning huurt zul je een aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen waar de WOZ-waarde op vermeld staat, maar huurders hoeven geen OZB te betalen.

 

Hoe wordt deze OZB belasting berekend?

De aanslag wordt berekend op basis van de WOZ-waarde zoals die op de waardepeildatum is vastgesteld. Als je die waarde opzoekt en het percentage van de heffing weet dan is de OZB aanslag downloaden of opvragen niet nodig. Je kunt de WOZ-waarde gratis opvragen via de website van het WOZ -waardeloket . Deze informatie is openbaar toegankelijk. Er zijn wel diverse downloads en diensten waarvoor betaald moet worden. De som is dan:

 

Percentage onroerendezaakbelasting x WOZ-waarde = OZB bedrag

 

Hoe ontvang je de OZB aanslag?

Je kunt de OZB aanslag downloaden maar dit hoeft in principe niet. Je zult namelijk een overzicht van alle gemeentelijke belastingen ontvangen vanuit de gemeente waar je woonachtig bent. Daar staan naast de onroerendezaakbelasting ook andere heffingen op zoals:

 

  • afvalstoffenheffing
  • rioolheffing
  • hondenbelasting
  • reinigingsrecht
  • precariobelasting

 

Wil je de OZB opvragen met DigiD? Dat is mogelijk. Ga daarvoor naar de website van jouw gemeente, zoek naar OZB belasting en je zult hier een koppeling vinden naar het digitaal loket. Door in te loggen met jouw DigiD kun je de gegevens inzien en jouw OZB aanslag downloaden.

 

Ik ben het niet eens met het bedrag. Wat nu?

Als je het bedrag van de OZB niet juist vindt, dan moet je dus uitgaan van de WOZ-waarde. De gemeente bepaalt dit bedrag op basis van verschillende meetpunten waaronder ook de prijzen van vergelijkbare panden in de gemeente. Wanneer je het niet eens bent met deze berekening, dan kun je eerst contact opnemen met de gemeente om jouw klacht voor te leggen. Mocht je er samen niet uitkomen, dan is er de optie om tot zes weken na datum op het aanslagbiljet bezwaar te maken. Dit kan schriftelijk of digitaal.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag