Als je zoekt naar een huis, waar let je dan vooral op? Hoeveel slaapkamers er zijn, of er een grote tuin is of de ligging omdat je zonnepanelen wilt installeren? De omgeving is natuurlijk ook van belang, en veilig wonen is een groot goed. Het is dus niet zo’n gek idee om op te zoeken wat de veiligste stad van Nederland is voordat je besluit om een huis te kopen. Waar woon je veilig?

Wat is de veiligste stad van Nederland?

Als eerste moeten we onderscheid maken tussen grote en kleine steden. En in percentage of absolute aantallen. En gewelddadige overvallen of vandalisme op kleine schaal. Je begint nu wel te begrijpen dat je niet zomaar van ‘veilig’ kunt spreken. Een stad zonder criminaliteit maar met met stoeptegels die schots en scheef liggen kan ook heel gevaarlijk zijn natuurlijk. De statistieken geven dit ook duidelijk aan. Als je tien lijstjes met veilige steden neemt dan staan er steeds andere gemeenten op. Omdat er andere uitgangspunten worden gehanteerd met andere meetpunten. Neem deze uitslagen dan ook met een flinke korrel zout en voer je eigen onderzoek uit. Zo kun je opvragen of er in de wijk waar je wilt gaan wonen vaak woninginbraken voorkomen. Dat is belangrijker dan het aantal liquidaties in de onderwereld als je zelf geen beroepscrimineel bent.

De veiligste gemeente van Nederland is…

Littenseradeel. Of beter gezegd ‘was’ want dit resultaat stamt uit 2010, sinds 2018 maakt deze gemeente deel uit van Waadhoeke. Littenseradeel (of Littenseradiel) werd in 1984 gevormd vanuit het Friese beleid dat een gemeente uit minimaal 10.000 inwoners moest bestaan. Met minder dan 11.000 inwoners voldeden ze nèt aan deze eis. Volgens Wikipedia berekent het onderzoeksinstituut Politie en Wetenschap van de Politieacademie ieder jaar de score, helaas is deze pagina sinds 2010 niet meer aangepast. Wat wel opvalt aan de top tien is dat de top zes gemeenten allemaal in Friesland liggen. Als je dus veilig wilt wonen is Friesland de veiligste gemeente in Nederland.

In 2019 werd Dinkelland uitgeroepen tot veiligste gemeente van Nederland, Tubbergen doet het eigenlijk altijd goed. Je kunt een kleine gemeente natuurlijk niet vergelijken met een stad als Amsterdam die al bijna op 900.000 inwoners zit. Als er één misdaad wordt gepleegd in een gehucht dan schiet het percentage veel verder omhoog dan een crimineel die in Amsterdam actief is.

De veiligste stad van Nederland is…

Alphen aan den Rijn. Dit is een ‘gewogen’ uitslag op basis van een grote stad met relatief weinig aangiften van criminaliteit. Dat is uiteraard ook een factor, kleine vergrijpen zoals fietsendiefstal wordt vaak niet eens aangegeven. Let wel op voor autodiefstal in Alphen aan den Rijn.

Welke gemeente is onveilig?

Amsterdam is steeds weer nummer één, hoewel het totale aantal meldingen jaar op jaar terugneemt. Daarbij moet worden opgemerkt dat overvallen op toeristen ook meegeteld worden waar je als inwoner minder van merkt. Eindhoven staat vaak op de tweede of derde positie terwijl ze in burgers op de vijfde plek staan. Volgens de burgemeester komt dit omdat er per inwoner minder geld beschikbaar is voor veiligheidsmaatregelen in vergelijking met de Randstad.

In de top 10 van 2018 komen steden uit Limburg maar liefst 4 maal voor, waarbij inbraken zwaar tellen in de eindscore.