Wat is bereidstellingsprovisie? Ben je bereid om een hypotheek aan te vragen? Dat is niet altijd voldoende, soms duurt de aanvraag namelijk langer dan gepland waardoor de hypotheekofferte niet meer geldig is. Dan kan de geldverstrekker ‘bereid’ zijn om de offerte verlengen maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Wat is de bereidstellingsprovisie, wat kost het en hoe moet je dit bedrag betalen? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat is de bereidstellingsprovisie?

Als je een huis wilt kopen dan teken je het voorlopig koopcontract. Vervolgens dien je een hypotheek aanvraag in bij de hypotheekverstrekker naar keuze. Dit kan een bank zijn, een fonds of een andere geldverstrekker. Het traject van aanvraag indienen tot aan de ondertekening gaat gepaard met diverse uitdagingen die allemaal tijd kosten. Als de offerte binnen is en wordt ondertekend dan gaat de klok lopen. De hypotheekofferte is namelijk slechts een beperkte tijd geldig. Het goede nieuws is dat je geen compleet nieuwe aanvraag hoeft in te dienen als de termijn dreigt te verstrijken. Het minder goede nieuws is dat een verlenging van de hypotheekofferte vaak niet gratis is. Dit is de bereidstellingsprovisie, een premie die je betaalt om de bestaande offerte te verlengen. Om beter te begrijpen wat een bereidstellingsprovisie is zul je eerst moeten weten hoe een hypotheekofferte precies werkt.

Hoe werkt een hypotheekofferte?

Als je een hypothecaire lening wilt aanvragen dan dien je een aanvraag in. Op basis van de gegevens die je aanlevert volgt een offerte. In deze offerte staan diverse zaken zoals de rente die je gaat betalen als de koop rond is en de hypotheekvoorwaarden die met de overeenkomst gepaard gaan. Op het moment dat de hypotheekakte bij de notaris wordt ondertekend zal deze overeenkomst in werking treden. Omdat het niet mogelijk is om een hypotheekofferte voor onbepaalde tijd te verstrekken wordt er een periode gehanteerd. Per hypotheekverstrekker kan deze periode afwijken, 3 maanden is de standaard. Wat zijn de voornaamste redenen dat deze termijn niet wordt gehaald en wanneer moet je de bereidstellingsprovisie betalen?

  • Bij aankoop van een bestaande woning waarbij je niet direct de sleutels zult ontvangen omdat de vorige eigenaar nog zaken moet afwikkelen.
  • Als het een nieuwbouwwoning betreft en de oplevering niet vast staat.

In plaats van een nieuwe hypotheek aanvraag indienen met bijbehorende kosten én het risico dat de voorwaarden minder aantrekkelijk zijn, kun je de offerte verlengen op voorwaarde dat je een bereidstellingsprovisie betaalt.

Wat is bereidstellingsprovisie?

Hoe lang is een hypotheekofferte geldig?

Normaal gesproken zal deze offerte 3 maanden na uitgifte geldig zijn. Daarna komt het aanbod met de aangegeven voorwaarden te vervallen. Het is niet voldoende om de hypotheekofferte te ontvangen, je moet deze ook ondertekenen. Anders is er geen sprake van een principe overeenkomst tussen de aanvrager en de hypotheekverstrekker. Op de offerte zie je de datum staan wanneer de offerte is ingegaan en de datum waarop de geldigheid verstrijkt.

De uiterste datum waarop de hypotheekakte ondertekend moet worden en de sleutels worden overgedragen wordt de passeerdatum genoemd. Deze afronding moet dus plaatsvinden binnen de vertrektermijn. Haal je dit niet en vraag je voor de uiterste datum geen verlenging aan? Dan moet je eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. In het gunstigste geval verlies je tijd en geld maar het is ook mogelijk dat je de woning aan je neus voorbij ziet gaan. Het kan dus van belang zijn om tijdig de hypotheekofferte te laten verlengen. Er wordt dan een nieuwe datum bepaald en een provisie berekend. Wat kost een bereidstellingsprovisie eigenlijk?

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Kosten bereidstellingsprovisie

De kosten voor de bereidstellingsprovisie zijn gekoppeld aan de duur van de verlenging. Gemiddeld genomen zal er een percentage van 0,25 procent worden berekend voor iedere maand dat de offerte verlengd wordt. De exacte voorwaarden zullen al in de oorspronkelijke offerte vermeld staan. Omdat de kosten per maand berekend worden kan dit bedrag flink oplopen als de sleuteloverdracht lang op zich laat wachten. Een voordeel is dat de bereidstellingsprovisie aftrekbaar is van de belasting.

Waarom betalen voor bereidstellingsprovisie?

Administratief hoeft alleen de datum van de offerte aangepast te worden, waarom moet je kosten voor bereidstellingsprovisie betalen? Dit heeft te maken met het risico dat de geldverstrekker heeft door de hypotheekofferte te verlengen. In de extra periode zou de hypotheekrente omhoog kunnen gaan, jij hebt dan nog recht op de rente die in de ‘oude’ offerte staat.

Hoe betaal je de bereidstellingsprovisie eigenlijk en wanneer? Op het moment dat het koopcontract bij de notaris wordt ondertekend en daarmee definitief wordt gemaakt zal het geld van de hypotheek vrijkomen voor de verkopende partij. Dit is tevens het moment dat de bereidstellingsprovisie afgerekend wordt. De notaris zal dit regelen en zorgen dat de partijen hun geld ontvangen volgens afspraak.

Liever een nieuwe hypotheekofferte aanvragen?

Je bent niet verplicht om de bestaande offerte te verlengen en de bereidstellingsprovisie te betalen. Je kunt ook met een nieuwe hypotheekaanvraag starten. Je loopt dan het risico dat de aanvraag wordt afgewezen maar als er verder niets is veranderd in de situatie dan zou dit geen problemen mogen opleveren. Het is wel mogelijk dat de hypotheekrente hoger uitvalt. Een kleine stijging in de hypotheekrente kan over 10 jaar of langer een groot bedrag zijn, veel hoger dan de bereidstellingsprovisie.

Het is mogelijk dat de hypotheekverstrekker annuleringskosten berekend als de aanvraag niet doorgaat wegens annulering of het verstrijken van de uiterste termijn. In dat geval kan verlengen en de bereidstellingsprovisie betalen de meest voordelige optie zijn.

Andere bank, andere voorwaarden

Er zijn banken die verlenging van hypotheekaanvraag toestaan maar niet allemaal. Er zijn banken die voor verlenging van de offerte geen bereidstellingsprovisie rekenen maar een aantal geldverstrekkers doen dit wel. Bij gratis verlengen zul je op het moment dat de koop niet doorgaat alsnog moeten betalen. Vooral als je in een situatie zit waarbij je vermoedt dat de uiterste geldigheidstermijn zal worden overschreden moet je zeker de voorwaarden en eventuele kosten vooraf in kaart brengen.

De meeste overeenkomsten die hypotheekverstrekkers aanbieden zijn op basis van offerterente. Dit houdt in dat je de rente betaalt die op het moment van uitgifte vastgelegd zijn. Als de rente bij de passeerdatum lager is voor nieuwe aanvragen dan geldt voor jou het hogere tarief. Deze rente ligt wel iets lager dan een overeenkomst op basis van dagrente of dalrente, daarom is het de populairste optie die de meeste zekerheid biedt.