Een Prefab woning hoe zit dat precies? Een woning wordt normaal gesproken gebouwd op de locatie waar deze in gebruik zal worden genomen. Er worden stenen en andere bouwmaterialen naar het perceel gebracht alwaar een huis vanaf de fundering wordt opgebouwd. Een prefabwoning wordt elders gemaakt, compleet of in delen. De afwerking wordt op de plaats van bestemming uitgevoerd. Er zijn diverse methoden en bouwstijlen mogelijk bij prefabwoningen afhankelijk van het gebruik en de doelstelling.

Wat is een prefab woning?

Een prefab woning is een huis dat grotendeels in fabrieksomstandigheden wordt vervaardigd en vervolgens op de bouwplaats in elkaar gezet wordt. Dit resulteert in een snellere en efficiëntere bouwprocedure en meestal ook in lagere kosten.

Een prefabwoning is een type woning waarbij de grondstoffen op een andere locatie worden verwerkt dan de locatie waar het huis komt te staan. Elementen zoals wanden van beton of hout worden op een werkplaats of in een fabriek in elkaar gezet en vervoerd naar de eindbestemming. Door gebruik te maken van prefabricage kan tijd worden bespaard bij het opbouwen van een woning, daar staat tegenover dat de voorbereiding meer tijd in beslag zal nemen.

Wat zijn de kenmerken van een prefab woning?

De constructie van een prefabwoning wordt ook wel elementenbouw genoemd omdat er doorgaans gebruik wordt gemaakt van afzonderlijke elementen die op de bestemming geassembleerd worden. Als het kleinere woonunits betreft dan is het mogelijk dat de woning volledig geassembleerd vervoerd wordt op een transportwagen. Dit is met grotere gebouwen niet mogelijk vanwege de afmetingen.

Prefabwoningen kenmerken zich door een uniforme bouwstijl met relatief weinig variatie in ontwerp. Er zijn woningen die bestemd zijn voor tijdelijke bewoning zoals een unitgebouw of een noodgebouw. Een kleiner percentage prefabwoningen zijn voor permanent gebruik bestemd. Naast koop- en huurwoningen worden dergelijke constructies ook regelmatig geplaatst op vakantieparken. In tegenstelling tot een woonwagen kan een prefabwoning na plaatsing niet zomaar weer verplaatst worden, het betreft daarmee een grondgebonden pand.

Prefab woning

Prefab woning eigenschappen

De kwaliteit van de onderdelen kan hoger zijn dan bij traditionele bouw het geval is. Dit komt omdat de omstandigheden in een fabriek of werkplaats beter controleerbaar zijn met minder variabelen. Ook kunnen basisonderdelen groter van vorm zijn waar bouwvakkers doorgaans met kleinere stenen moeten werken. De kwaliteit van constructie betekent overigens niet automatisch dat de kwaliteit van de uiteindelijke prefabwoning hoger ligt omdat de materialen vaak lichter van gewicht zijn. Anders kunnen de elementen niet vervoerd worden vanuit de fabriek naar de eindbestemming.

Hoewel er maatwerk elementwoningen bestaan betreft het meestal standaard modellen met opties voor personalisatie. Denk aan een standaard buitenschil met tussenwanden die op locatie naar persoonlijke voorkeur geplaatst worden. Ook kozijnen, deuren en andere losse elementen kunnen op maat geleverd worden in uiteenlopende kleuren en stijlen.

De betekenis van een prefab woning

‘Prefab’ betekent letterlijk ‘prefabrikaat’, een prefabwoning is vooraf gemaakt en wordt later op de uiteindelijke bestemming geplaatst. Bij standaard bouw wordt ook wel gebruik gemaakt van standaard elementen zoals bakstenen, deuren of ramen, we spreken pas van prefabwoningen als het gebouw voor een groot deel vooraf is opgebouwd en de woning in relatief korte tijd geplaatst kan worden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Het concept van prefabwoning bestaat al zeker sinds de twaalfde eeuw. Een kasteel werd opgebouwd met elementen die per schip werden geleverd. In de zestiende eeuw zou keizer Akbar de Grote verplaatsbare structuren toepassen voor de bouw van woningen in India. Tussen 1902 en 1910 zou Sears in de Verenigde Staten prefab houten woningen per ‘post’ verzenden naar klanten.

Wat is de bouwstijl van deze woning?

Binnen elementbouw wordt doorgaans van modulair bouwen gesproken waarbij diverse standaard elementen in elkaar worden gezet waarmee het een efficiënte wijze van bouwen bereft. Er wordt ter plekke een fundering gelegd waar de elementen vervolgens op gebouwd worden. Als de wanden opgetrokken zijn en het dak is geplaatst dan worden leidingen aangelegd voor bijvoorbeeld gas, stroom en water.

Met 3D printing zijn er nieuwe mogelijkheden in de bouwstijl van prefabwoningen. In Eindhoven staat een huis dat is samengesteld uit 24 elementen van beton die met een speciale printer zijn vervaardigd. Deze elementen werden naar de bouwplaats gebracht en zijn daar geassembleerd en afgewerkt. Het betreft een huurwoning met een jaarcontract. Naast een woonkamer zijn er twee slaapkamers, de totale oppervlakte bedraagt 94 vierkante meter. Aan de buitenzijde lijkt de bouwstijl van deze prefabwoning op een grote zwerfkei.

Hoe kun je een prefab woning bouwen?

Er zijn verschillende aanbieders die prefabwoningen of onderdelen hiervoor leveren om zelf een woning te bouwen. De bouw is niet de grootste uitdaging, de wetgeving zal een groter obstakel zijn. Zo zijn er afhankelijk van de locatie regels omtrent hoogte, vorm, veiligheid en milieu eisen, om slechts enkele criteria te noemen. Er zijn in diverse gemeenten pilot projecten waarbij er specifieke percelen te koop of te huur zijn om zelf een woning op te bouwen.

Zo is er bijvoorbeeld Minitopia, een project in Den Bosch waar experimenten plaatsvinden met nieuwe woonvormen. De verhuurder Zayaz gaf kandidaten een budget van 30.000 euro om hun eigen huis te bouwen. Uiteindelijk kwamen de kosten uit op 40.000 euro, het bouwplan kwam van het internet.

WikiHouse is een Open Source project dat in 2011 werd gestart. De initiatiefnemers kwamen met een basismodel waar de gemeenschap zelf verbeteringen aan kan aanbrengen met een gratis 3D pakket genaamd SketchUp. Op basis van het ontwerp kan een CNC-machine de onderdelen op maat zagen.

Deze woningen bestaan voornamelijk uit gelaagd hout of multiplex. Door een klassieke Koreaanse methode toe te passen zijn er geen bevestigingsmiddelen nodig zoals lijm of spijkers. De gedachte achter het WikiHouse project is een compacte, betaalbare woning die binnen slechts een dag gebouwd kan worden.

De vergelijking met IKEA zelfbouw pakketten ligt voor de hand, het Open Source karakter van dit project kan vernieuwing en verbetering stimuleren. Toch zijn er tot op heden weinig bewoonbare prefabwoningen gebouwd volgens dit principe.

Dit betekent wonen in een voorgefabriceerd huis

Als de panelen niet goed geassembleerd zijn bestaat de kans op scheurvorming, bij tijdelijke bouw zal de kwaliteit naar verloop van tijd afnemen. Grootschalige renovaties zullen niet uitgevoerd worden in noodwoningen. In de meeste gevallen zullen prefabwoningen wat kleiner zijn van oppervlak, toch is het wel degelijk mogelijk om kwalitatief hoogwaardige panden te bouwen.

Er zijn in het verleden zelfs kastelen op basis van elementen in elkaar gezet. In de Verenigde Staten worden meer prefabwoningen gebouwd, met name van hout. Hier zien we dergelijke constructies vooral als vakantiewoningen op een recreatiepark. Die verblijven zijn doorgaans niet bestemd voor permanente bewoning hoewel dit wel voorkomt.