Containerwoning, het lijkt vooral iets voor daklozen die beschutting zoeken tegen het gure weer. Toch is het concept container woning in de laatste jaren flink in opmars bij trendsetters, jongeren en iedereen die snel op zoek is naar een compacte woonruimte. De containers waar we het hier over hebben zijn meer dan een stalen doos die je in de Rotterdamse haven aantreft, je kunt veel luxe op een vierkante meter creëren. Wat kost een container huis en ook belangrijk; waar mag een container woning staan?

Wat is een containerwoning?

Een container woning is een huis dat gemaakt is van zeecontainers. Het zijn hoogwaardige materialen die zich goed lenen om te verbouwen en in te richten als woonruimte. Het betreft doorgaans compacte woningen met alle faciliteiten om zelfstandig in te wonen. Ze zijn ook snel verplaatsbaar en worden vaak op locaties geplaatst die voor tijdelijk gebruik bestemd zijn. Bijvoorbeeld als noodopvang of tijdelijke woonruimte voor studenten of expats.

Er is een flinke overlap met de Tiny House beweging waarbij iedere centimeter leefruimte optimaal gebruikt wordt met als doel maximaal comfort met minimale ruimte.

Waar komen al die containers vandaan?

Zeecontainers worden meestal niet opnieuw gebruikt. In plaats van een boot vol lege containers retour te sturen worden ze omgesmolten en voor andere zaken hergebruikt. Er zijn veel containers die ‘in de weg staan’ en daardoor goedkoop worden verkocht. Ze worden gemaakt van robuuste materialen en zijn ontworpen om weerbarstig te zijn. Dit maakt ze heel interessant als materiaal voor een container woning.

Als je op Pinterest naar container woning zoekt dan vind je direct bijzondere voorbeelden. Van een rechthoekige container tot complete villa’s die gemaakt zijn door meerdere zeecontainers op elkaar te stapelen.

containerwoning

Wat kost een container huis?

Als je de kosten voor een container woning wilt berekenen dan zul je beginnen met de zeecontainer. Een standaard model met twaalf meter lengte kost je ergens tussen 1000 en 3000 euro. Dat is gezien de kwaliteit van het materiaal zeker niet duur. De meeste kosten zitten echter in de inrichting van je container huis. Daar ben je ergens tussen 5000 en 10.000 euro voor kwijt. Een zeecontainer is niet ontworpen als woonruimte dus er zullen heel wat verbeteringen nodig zijn om er comfortabel in te kunnen wonen.

Denk aan thermische isolatie, ventilatie en leidingen aanleggen. Ook extern zullen er kosten zijn, denk aan een aansluitingen op water en stroom. Als je compleet zelfvoorzienend wilt zijn dan kun je zonnepanelen op het dak leggen, dan ben je weer een paar duizend euro verder. Vergeet ook zeker de fundering niet, anders loop je het risico dat jouw huisje in de grond zakt.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Een eenvoudige container woning kost pakweg 10.000 euro, verder kun je het zo gek en luxueus maken als je zelf wilt. Plaats meerdere containers op elkaar, maak een ‘V’ dak voor optimale afwatering en een hoge opbrengst van je zonnepanelen. Of maak een groendak met een moestuin op het dak. Bij de kosten van een container huis moet je ook rekening houden met de grondprijs. Er zijn gemeenten die locaties ter beschikking stellen voor innovatieve woonvormen waar je voor een schappelijke prijs een stukje land kunt kopen of huren.

Containerwoning of Tiny House?

Dit type woningen vallen meestal in de categorie Tiny House. Er zijn uitzonderingen waarbij plaatstaal wordt gebruikt om een villa te bouwen maar in principe zullen container woningen relatief klein blijven. Een Tiny House is een meer conventioneel huis van hout of steen maar dan heel compact gebouwd en efficiënt ingericht. Een standaard huis heeft als voordeel dat het volgens conventionele normen gebouwd kan worden, een zeecontainer is niet bedoeld als woonruimte. Een container woning is dan weer snel om te bouwen en in te richten.

Hoe groot is een containerwoning?

De vraag “wat zijn de afmetingen van een container woning?” is niet eenvoudig te beantwoorden. Een standaard zeecontainer is 12 meter lang. Die kun je kleiner maken of juist uitbreiden. Hoe groot een container woning mag zijn is afhankelijk van de locatie die je tot je beschikking hebt en de regels die gesteld worden door de eigenaar van het land of de gemeente. Het is doorgaans niet de bedoeling om er een flatgebouw van te maken.

Waar mag een container woning staan?

Heel eenvoudig gesteld mag een container woning staan waar het toegestaan is. Daarbij is de periode ook van belang. Je kunt een huisje op het land van een boer zetten maar dat is niet zomaar toegestaan. Op een kampeerterrein is wellicht mogelijk in plaats van een caravan. Informeer bij gemeenten naar de opties voor het plaatsen van een container woning, er zijn ook online gemeenschappen die je helpen met tips en adviezen.

Kun je een container woning mooi maken?

Als je op Pinterest zoekt naar containerwoning, of liever nog in het Engels naar ‘shopping container home’, dan kom je allerlei mooie voorbeelden tegen. Als je zoekt op Insta met Tinyhouse dan vind je ook wel inspiratie maar een klein huisje is vaak toch weer nét iets anders dan een containerwoning. De mogelijkheden kunnen beperkt zijn door de nationale of lokale wetgeving.

Voor het inrichten van een container woning zijn hier zeven tips waarmee je een knus huisje kunt inrichten:

  1. Staal is koud in de winter en heet in de zomer. Zorg voor goede isolatie van de woning.
  2. Een container heeft geen ramen. Natuurlijk licht is niet alleen praktisch maar ook goed voor je lichamelijk en mentaal welzijn.
  3. Probeer niet geld te besparen door veiligheid op te offeren. Zijn de isolatiematerialen brandveilig? Is er voldoende ventilatie en zijn alle leidingen goed aangesloten?
  4. Veel mensen met container woningen zijn net begonnen met deze trend. Advies inwinnen is altijd goed maar de meeste bewoners hebben zelf weinig ervaring met dit soort woningen op de lange termijn.
  5. Plaats geen kasten maar maak gebruik van wandplanken en andere ruimtebesparende maatregelen.
  6. Ga voor multifunctioneel zoals een slaapbank of bank met opbergruimte.
  7. Kijk voor meer container woning tips op Pinterest, Instagram en andere sites.

Ook vakantie- en recreatieparken kunnen ruimte bieden voor eigen woonconcepten of een container woning op maat voor je laten maken. Via internet kun je prachtige locaties vinden en advies inwinnen van andere bewoners.