Als je een huis gaat kopen waar zoek je dan? Op funda.nl of één van de tientallen andere huizensites in Nederland? Je kunt het ook proberen bij de lokale makelaar, die heeft soms huizen ‘in de aanbieding’ die je online niet kunt vinden. Er is nog een andere trend en dat is huis te koop, rechtstreeks van eigenaar. Zonder tussenpersonen, gewoon direct tussen koper en verkoper. Is een huis direct van de eigenaar kopen een slimme zet of zit er een addertje onder het gras? Waar je op moet letten lees je op deze pagina.
Huis te koop: Rechtstreeks van eigenaar
Als doorgewinterd huizenjager ken je ondertussen de klappen van de zweep: Je ziet een bord “te koop” in de tuin of voor het raam staan, je belt aan en de eigenaar verwijst je netjes naar de makelaar. Waarom niet direct een deal maken? Hoewel er geen wet bestaat die een aankoopmakelaar of verkoopmakelaar verplicht stelt, kiezen de meeste huiseigenaren er toch voor om een makelaar in de arm te nemen. Maar het hoeft niet en steeds meer verkopers nemen zelf het initiatief om hun huis in de verkoop te zetten. Via platformen als gmak bijvoorbeeld. Dit is een huizensite die niet werkt met verkoopmakelaars maar met huiseigenaren. Dat klinkt eigenlijk best logisch, is een huis rechtstreeks van de eigenaar kopen echt zo eenvoudig?
Hoe werkt een huis kopen van de eigenaar?
We hebben zojuist het platform gmak genoemd. Dit wordt net als funda zonder hoofdletter geschreven, dat kan haast geen toeval zijn… De website biedt twee manieren om een huis aan te bieden; een gratis plaatsing of een betaalde premium dienst inclusief professionele huisfotografie en plattegronden. Daarmee ben je nog steeds veel goedkoper uit dan een standaard makelaarscourtage.
Bij gmak kun je als koper rechtstreeks een huis kopen van de eigenaar. Die zorgt zelf voor de plaatsing, rondleidingen en promotie. De lijntjes zijn daarmee korter. Zeker op dit moment is er minder sprake van een biedingen oorlog zoals dit op funda haast standaard is geworden. Als gmak groeit in populariteit dan kan dit veranderen maar momenteel is het zowel voor de koper als verkoper wat rustiger om in overleg te treden.
De zoekende partij kan reageren op huizen die te koop staan, of een alert instellen om op de hoogte gesteld te worden als er een passende woning op de site verschijnt. Als er een match is gemaakt dan kan de eigenaar in onderhandeling treden met de geïnteresseerde partij.
Een interessante optie van gmak is de optie voor huiseigenaren om hun woning op basis van een open bod te publiceren. Hier is geen verkoopverplichting aan gekoppeld. Zo kun je als eigenaar de interesse peilen van mogelijke kopers. Als er voldoende animo blijkt te zijn dan kun je de volgende stap nemen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Hoe kun je zelf een huis verkopen?
Op deze pagina bekijken we de verkoop vooral vanuit het perspectief van de koper, de nieuwe eigenaar dus. Maar welke opties heeft de verkopende partij eigenlijk? Het inschakelen van een aankoopmakelaar voor kopers komt vaker voor dan een verkoopmakelaar inschakelen bij verkopers. Dit is vrij eenvoudig te verklaren. Als huiseigenaar heb je al succesvol een aankoop afgerond in het verleden. Je weet hoe het proces werkt en bovenal heb je een dak boven je hoofd. Het risico van de verkopende partij ligt daarmee aanzienlijk lager dan voor de koper het geval is. Toch zijn er zeker zaken waarbij een verkoopmakelaar van dienst kan zijn. Tijdens de onderhandelingen bijvoorbeeld. Zeker als de andere partij een goede aankoopmakelaar heeft ingeschakeld dan sta je tijdens de onderhandelingen toch een paar zetten achter.
Zelf een huis te koop aanbieden kan eigenlijk overal waar je dit wilt. Op Facebook, via Marktplaats of via één van de vele huizensites. Bij die laatste optie moet je vaak jouw huis via een verkoopmakelaar laten plaatsen, je hebt als particuliere huiseigenaar geen toegang tot het platform. Er zijn internetmakelaars die basisdienstverlening leveren voor een lager tarief, toch lukt het niet om zonder makelaar jouw huis op funda te verkopen.
Huis kopen rechtstreeks van eigenaar
Waar moet je op letten als de eigenaar direct de woning verkoopt? Een makelaar is een tussenpersoon, iemand die op basis van kennis en expertise de klant helpt om tot een succesvolle koop of verkoop te geraken. Er zijn een behoorlijk aantal zaken om te regelen en een kleine fout kan je veel geld kosten. Hier zijn enkele tips bij een huis van de eigenaar kopen:
- Bekijk aandachtig de informatie die de eigenaar verstrekt over de woning. Het is juridisch bepaald dat informatie juist moet zijn, er mogen geen beweringen worden gemaakt die niet kloppen.
- Raadpleeg andere bronnen om meer informatie te verzamelen en bestaande feiten te controleren op juistheid. Er zijn openbare bronnen en informatie die je tegen betaling kunt opvragen. Denk aan het Kadaster.
- Maak een uitstapje en verken de omgeving. Het is altijd beter om de sfeer in levende lijve te ervaren. Je koopt niet alleen een huis, de omgeving is ook van belang.
- Chat met de verkoper en kijk wat de mogelijkheden en raakvlakken zijn. Naast het hoogste bod is er ook zoiets als de ‘gunfactor’. Vertrouwen gaat twee kanten uit, je moet als koper jezelf ook bewijzen als serieuze kandidaat.
- De eigenaar kan kiezen voor individuele bezichtigingen of groepsbezichtigingen. Geef je ogen en oren de kost en stel vragen die van belang zijn voor jouw situatie.
- Als je tot onderhandelingen komt kijk dan niet alleen naar de vraagprijs maar ook naar andere zaken zoals inboedel die ter overname wordt aangeboden.
Heb je een aankoopmakelaar nodig bij rechtstreekse verkoop?
Bij een huis dat te koop staat via de eigenaar zal de verwachting zijn dat je als koper niet met een aankoopmakelaar werkt. Tenminste niet bij bezichtigingen en onderhandelingen. Dit neemt niet weg dat je met name voor afspraken en administratieve handelingen zeker een beroep kunt doen op een specialist. Zo zal er een koopcontract opgesteld moeten worden met ontbindende voorwaarden. Ook moet er een bouwkundige inspectie worden uitgevoerd of een taxatie voor de hypotheekaanvraag. Het kan wel prettig zijn als je verder zoveel mogelijk de communicatie direct tussen koper en verkoper kunt laten verlopen.