Het Kadaster kan je informatie geven over de woning, de waarde en de omgeving. Een deel van deze diensten zijn gratis, een deel van de beschikbare informatie kun je direct tegen betaling downloaden en dan is er nog maatwerk dienstverlening zoals de kosten voor een Kadastrale splitsing. Op deze pagina geven we enkele voorbeelden van de diensten en producten zoals een Kadaster grens aanwijzen.

Zakelijke tarieven

Via de website van het Kadaster kun je de huidige tarieflijst downloaden. Informatie over de tariefregeling staat op de pagina Wet- en regelgeving van de overheid. Wie betaalt de kosten van het Kadaster? Voor een deel de regering, die weer geld incasseert via de belastingen. Dus de samenleving betaalt samen voor de werkzaamheden van deze organisatie. Daar staat tegenover dat een deel van de data die verzameld wordt openbaar is gesteld zoals de WOZ-waarde. Jaarlijks worden wijzigingen doorgevoerd, die zijn te vinden in de Staatscourant die ook digitaal inzichtelijk is.

Voorbeeld van producten en kosten voor particulieren

Laten we de kosten voor kadastrale splitsing als voorbeeld nemen. Voor de Kadastrale kaart hoef je niets te betalen, maar deze informatie is ook niet zeer gedetailleerd. Je ziet dan de globale ligging van het perceel in de omgeving. Hier worden de grenzen op aangegeven, de nummers en voornaamste gebouwen. Er staan geen specifieke maten op deze gratis kaart. Je kunt de kaart van je eigen perceel direct opvragen via MijnOverheid, wanneer je de gegevens opvraagt van een perceel dat je niet bezit dan betaal je (in 2020) € 1,80 voor een digitaal overzicht.

Wanneer het niet duidelijk is waar de grenzen van een perceel zich precies bevinden, dan kun je het product grensreconstructie bestellen. In dit geval wordt de exacte Kadastrale grens zichtbaar gemaakt door een onafhankelijke partij die de Kadaster grens zal aanwijzen. Hier zit een verslag en meetschets van de landmeter bij inbegrepen. De kosten voor dit product bedragen minimaal € 485,-. Een reden voor deze dienst kan bijvoorbeeld een conflict zijn met de buren over de exacte grens. Stel, je wilt een schutting plaatsen en de buren zijn van mening dat je de eigen grens overschrijdt.

Dan hebben we nog de kosten voor Kadastrale splitsing. Het is mogelijk om het Kadaster een perceel te laten splitsen. Dit kan praktisch zijn bij de verkoop van een stuk land of een nieuwe bestemming voor dit deel. In dit geval moet je eerst zelf zichtbaar aangeven waar de splitsing moet plaatsvinden. Dit doe je door buizen of paaltjes te plaatsen, of het moet zichtbaar zijn via reeds aanwezige kenmerken zoals een sloot of hek. Vervolgens plan je een afspraak in en het perceel wordt officieel gesplitst. Je ontvangt dan een leverbon en de eigenaar van het perceel zal een brief ontvangen ter kennisgeving. De vaste kosten voor dit product bedragen € 440,-.

Wat kosten de producten en diensten van het Kadaster?

De kosten kunnen uiteenlopen van gratis tot flinke bedragen, waarbij de specifieke situatie in een aantal gevallen bepalend is. Ook is er informatie die wel gratis inzichtelijk is voor de eigenaar maar niet voor andere personen. Bekijk de mogelijkheden op de website van het kadaster, of neem contact op met jouw makelaar voor meer informatie.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.