Als je geen huis op het land kunt vinden dan kun je nog altijd een woning op het water kopen. Een woonboot is een boot waar je in kunt wonen, dat is vrij duidelijk. Maar de regelgeving en juridische status van woonboten is niet altijd even helder. Wat is een woonbotenmakelaar en waarom zou je hiervoor kiezen? Wat er allemaal komt kijken bij het kopen en verkopen van een woonboot lees je op deze pagina.

Wat is een woonboot?

Voordat we de diensten van een woonbotenmakelaar bekijken is het goed om eerst even de definitie van een woonboot te bepalen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor een categorie boten die ingericht zijn met als doel permanente bewoning. Je kunt het omdraaien en zien als huizen die niet gebouwd zijn op vaste aarde maar drijven in het water.

Je kunt namelijk niet altijd meer spreken van een boot als vaartuig omdat een groot aantal woonboten permanent aangemeerd zijn. Als er geen vorm van aandrijving aanwezig is dan kan een woonboot niet vrij varen.

woonbotenmakelaar

Het design van een woonboot varieert sterk per exemplaar. Soms betreft het een voormalige boot die verbouwd is tot woonruimte, het kan ook een soort caravan of containerwoning zijn die op een ponton wordt geplaatst. In de meeste gevallen zullen deze woningen op het water een permanente ligplaats hebben. Er zijn echter ook woonboten die net als een caravan in vakantieperioden gebruikt worden om mee te gaan varen.

Woonboten wetgeving

De status van woonboten was niet altijd even duidelijk. Er zijn nog steeds veel vragen waar een woonbotenmakelaar met expertise antwoord op kan geven. Een reguliere makelaar is niet altijd op de hoogste van de laatste regelgeving. Zo was er in 2014 een uitspraak van de Raad van State waarin bepaald werd dat woonboten bouwwerken zijn binnen de woningwet.

Deze uitspraak had als gevolg dat alle woonboten juridisch gezien moeten voldoen aan dezelfde regels die voor reguliere huizen van toepassing zijn. Dit bleek niet haalbaar, daarom werd in 2018 nieuwe wetgeving ingevoerd genaamd Wet verduidelijking voorschriften woonboten. Hierin wordt onder ander een overgangsrecht bepaald.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat is een woonbotenmakelaar?

Een woonbotenmakelaar is een makelaar die woonboten koopt, verkoopt en taxaties uitvoert. Er wordt bij beroepsverenigingen zoals de NVM, VBO en Vastgoedpro geen onderscheid gemaakt tussen makelaars en woonbotenmakelaars, in de praktijk vereist een woonboot kopen of verkopen andere expertise.

Het is daarom van belang om met een ervaren makelaarskantoor zaken te doen. Ook een stacaravan kun je kopen bij een normale makelaar maar het liefst doe je toch zaken met een een echte stacaravan makelaar.

Wat komt er allemaal kijken bij het verkopen van een woonboot?

Als eerste moet je als eigenaar op de hoogte zijn van de juiste terminologie en de wetgeving die ermee gepaard gaat. Dit is een reden waarom veel eigenaars gebruik maken van een woonbotenmakelaar. Zo zijn er vier soorten woonboten te onderscheiden:

  1. Ark: Dit is een casco van beton met opbouw. De opbouw kan van hout, steen of kunststof zijn.
  2. Schark: Dit is doorgaans een voormalig schip dat niet langer in gebruik is. Het voornaamste verschil met een ark is de metalen onderbouw.
  3. Woonschip: Dit is een voormalig schip dat niet langer in gebruik is als vaartuig maar soms nog wel in staat is om mee te varen.
  4. Tiny houseboat: Dit is een kleine woning die op het water drijft maar wat betreft constructie en indeling ook op het vasteland zou kunnen staan.

Een woonbotenmakelaar zal per object aangeven wat de mogelijkheden en/of beperkingen zijn. Zo is het niet zomaar mogelijk om een woonboot te verplaatsen. Als je een andere bestemming in gedachten hebt dan de huidige ligplaats is dit van belang om rekening mee te houden.

Als er gebouwd of verbouwd moet worden dan is er de keuze voor een arkbouwer of een architect die woningen ontwerpt. Beide beroepen hebben raakvlakken maar er zijn ook belangrijke verschillen. Bij woonboten zal een architect doorgaans de meest relevante kennis bezitten, het helpt wel als de ontwerper ervaring heeft met drijvende woonruimte.

Zo moet er goed worden nagedacht over de plaatsing van het sanitair in verband met de riolering. Een arkbouwer let meer op een object als vaartuig, als het een permanente plaatsing betreft is dit van ondergeschikt belang.

Wat kost een ligplaats?

In Nederland zijn ongeveer 12.000 officiële ligplaatsen voor woonboten waarvan de meeste plaatsen in de regio Amsterdam te vinden zijn. Een woonboot krijgt een eigen woonadres toegewezen. Dit adres is direct gekoppeld aan een huis op het vasteland met de toevoeging t/o wat staat voor ‘tegenover’.

Een andere vorm van adresseren is de toevoeging a/b wat staat voor ‘aan boord’. In dit geval wordt achter a/b de naam van de boot geschreven. In Amsterdam krijgt iedere woonboot een eigen nummer met een letter toegekend.

Het aantal ligplaatsen in Nederland wordt niet uitgebreid, de vraag neemt echter toe. Dit betekent dat prijzen voor ligplaatsen erg hoog zijn door heel Nederland. Het is zelfs een bepalende factor in de totale kosten voor een woonboot in Nederland. Een ligplaats kost gemiddeld genomen net zoveel als een compleet huis op het vasteland, tussen 3 en 4 ton.

In Amsterdam kan dit bedrag oplopen tot boven 5 ton. Dit geeft je alleen nog maar het recht om hier een woonboot aan te meren, de boot moet je nog los betalen. Dit kan nieuwbouw zijn of een bestaand schip. Eventuele renovatiekosten kunnen hoog oplopen, soms is nieuwbouw aanzienlijk goedkoper. Vergeet niet dat er ook aansluiting moet komen op gas, licht, water en riolering. Zelf met alternatieve energiebronnen zul je nog steeds watervoorziening en riolering nodig hebben.

Een woonboot is een keuze

Waarom kiezen voor een woonboot en een woonbotenmakelaar? Het is in ieder geval geen oplossing voor de woningnood omdat het aantal ligplaatsen nog schaarser is dan het woningaanbod. De kosten liggen ook hoger dan een gemiddeld huis met dezelfde afmetingen.

Op het water een huis is een bijzondere manier van wonen. Als je van plan bent een woonboot te kopen dan zal de woonbotenmakelaar je door alle stappen heen leiden. Er komen andere zaken bij kijken dan bij vastgoed op het land. Als verkoper biedt de woonbotenmakelaar naast een breed netwerk ook expertise bij waardebepaling, taxatie en andere zaken. Je hebt behoefte aan duidelijkheid. Een villa op het water is namelijk geen luchtkasteel!