Je woning verkopen is een belangrijke stap in je leven. Deze stap vertrouw je natuurlijk niet zomaar toe aan de eerste de beste. Daarom zoek je een verkoopmakelaar die je niet alleen een goed gevoel geeft, maar die ook is aangesloten bij een erkende brancheorganisatie. De bekendste hiervan zijn NVM en VBO, maar wat zijn de verschillen tussen deze twee organisaties?

Wat zijn de NVM en VBO?

De NVM staat voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs. De organisatie is opgericht in 1898 en is waarschijnlijk de bekendste belangengroep voor makelaars en taxateurs. Alle makelaars van de NVM zijn geregistreerd in VastgoedCERT of NRVT; beiden zijn toonaangevende kwaliteitsregisters die strenge eisen stellen aan kwaliteit en opleiding.

De VBO (nu officieel VBO Makelaar) staat voor de Vereniging Bemiddeling Onroerend goed . De organisatie bestaat al sinds 1985 en heeft meer dan 1.100 aangesloten makelaars en taxateurs. Alle leden zijn geregistreerd in de kwaliteitsregisters SCVM, VastgoedCert of NRVT en voldoen daarmee aan strikte criteria op het gebied van professionele kennis en expertise.

Hoe verschillen de NVM en de VBO van elkaar?

NVM- en VBO-makelaars zijn aangesloten bij dezelfde of vergelijkbare kwaliteitsregisters. Bovendien werken beide organisaties steeds meer samen om hun diensten naar een hoger niveau te tillen. Als gevolg hiervan worden de verschillen minder groot en kunnen klanten van zowel NVM- als VBO-makelaars een vergelijkbare kwaliteit verwachten.

Het belangrijkste verschil tussen de NVM en het VBO is de grootte van de organisatie. De NVM heeft veruit de meeste leden en is ook de trotse eigenaar van de website voor huisvesting Funda. Dit platform heeft een monopoliepositie in Nederland en toonde in het verleden de woningen van NVM-makelaars bovenaan de zoekresultaten.

Dat laatste is niet langer het geval, maar VBO-makelaars moeten nog steeds meer betalen dan hun NVM-collega’s voor het plaatsen van een woningadvertentie op Funda. Dat is een potentieel nadeel voor jou als verkoper, omdat een VBO-makelaar deze extra kosten mogelijk in zijn kosten kan doorrekenen. Daarom is het erg belangrijk om aanbiedingen goed te vergelijken.

Wat bij een geschil? Hoe verschillen NVM en VBO dan?

Het werken met een VBO-makelaar biedt echter ook voordelen. Naar eigen zeggen is de organisatie bijvoorbeeld uitermate consumentvriendelijk, omdat de klant bij een geschil met zijn makelaar rechtstreeks terecht kan bij de geschillencommissie. Dit is natuurlijk een stuk goedkoper dan procederen via een dure rechtszaak.

De NVM vertrouwt op een vergelijkbare constructie en biedt ook disciplinaire procedures voor de behandeling van klachten over gelieerde makelaars. Tegenwoordig zijn de verschillen tussen NVM- en VBO-makelaars daarom erg klein. Wij adviseren je daarom om individuele makelaars zorgvuldig te vergelijken, ongeacht de brancheorganisatie waarbij ze zijn aangesloten.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.