Waarom is linoleum een goede keuze voor jouw woning?

Linoleumvloeren kwamen in het verleden vaak voor in Nederlandse woningen. Tegenwoordig kom je het weinig meer tegen, maar dat betekent niet dat dit type vloer helemaal is verdwenen. Sterker nog: linoleum wordt nog steeds wereldwijd geproduceerd en is nog steeds een populaire keuze voor een vloer. Wat is het precies en welke voordelen biedt linoleum?

Wat is linoleum?

Linoleum is een vloerbedekking die gemaakt is van natuurlijke materialen.

en waar bestaat het uit?

Linoleum bestaat uit dennenhars, kurkstof, zaagsel, dennenhars en gestolde lijnzaadolie. Daarnaast is het samengesteld uit veel natuurlijke materialen en minerale vulstoffen, waaronder calciumcarbonaat. Deze samenstelling maakt het een milieuvriendelijke optie. Bovendien is linoleum een relatief goedkope vloer die er goed uitziet. Ook in het verleden kostte dit type vloer relatief weinig geld, waardoor het een populaire keuze was. Een ander groot voordeel van linoleum is dat het een lange gebruiksduur heeft. Vaak kun je er jarenlang van genieten.

Een duurzame en moderne vloer

Misschien denk je dat linoleumvloeren alleen voorkomen in ouderwetse keukens en restaurants. Meteen verschijnt het beeld van geruite vloeren in je hoofd. Het klopt dat linoleum een van de oudste vloermaterialen is die er bestaat. Toch is linoleum ook vandaag de dag erg populair.  Het is een moderne en duurzame optie voor een vloer. Neem alleen al het feit dat linoleum gemaakt is van lijnzaadolie. Lijnzaad heeft de naam snel te herstellen, dus dat is fijn. Daarnaast is de zachte achterkant van linoleum gemaakt van geweven jute of canvas en verlijmd met een natuurlijke latex. Wist je dat het zelfs mogelijk is om een linoleum vloer die je niet meer gebruikt te composteren? Milieuvriendelijker kan haast niet!

Verschillende stijlen linoleum

Linoleum is tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende kleuren, patronen en texturen. Je kunt bijna alles vinden dat bij jouw stijl en smaak past.  De meeste fabrikanten bieden houtnerf en stevige, gespikkelde, gestreepte en marmeren varianten. Daarnaast kun je speciaal gesneden inlays en randen bestellen om een unieke vloer te creëren die jouw woning net dat beetje extra uitstraling geeft.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Zeer milieuvriendelijk

We hebben meer goed nieuws voor je: milieuvriendelijke linoleum vloer zal uiteraard geen potentieel schadelijke chemicaliën afgeven.  De uitstoot van vluchtige organische stoffen uit linoleum is van nature laag. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde vluchtige organische stoffen luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken bij kwetsbare mensen. Zo kunnen kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem er last van krijgen. Gelukkig is dit bij een linoleum vloer compleet niet het geval, en dat stelt gerust.

Linoleum is multifunctioneel

Nadat je het linoleum voor de eerste keer heeft aangebracht, ruik je misschien een aparte geur. Dit is waarschijnlijk de geur van lijnzaadolie en zal na verloop van tijd verdwijnen. Na het leggen kun je jarenlang van de vloer genieten. Multifunctionaliteit en linoleum gaan hand in hand. Het is van nature antimicrobieel, brandvertragend, antistatisch én vlekbestendig. Daarnaast is het goed bestand is tegen water. Dit houdt in dat het goed tegen een bepaalde hoeveelheid vocht kan, maar ook weer niet teveel.

Veerkrachtig

Linoleum is een veerkrachtige vloer vanwege de zogeheten rebound. Het is zacht onder de voeten en klein deukjes vallen nauwelijks op. Natuurlijk kunnen er na verloop van tijd beschadigingen ontstaan. Dit is afhankelijk van hoe je zelf met de vloer omgaat. De gemiddelde fabrikant geeft 25 jaar garantie op linoleumproducten. Met de juiste zorg en onderhoud kun je wel 40 jaar lopen op deze vloer!

Waarom zie je minder deuken in linoleum?

In tegenstelling tot vinyl en laminaat heeft linoleum overal een kleur. Dit is een van de redenen waarom deukjes minder goed te zien zijn en er nauwelijks sprake is van slijtage.  Zodoende vind je linoleum niet alleen in huizen, maar ook in commerciële gebouwen, zorginstellingen en scholen.

Zelf aan de slag met een linoleum vloer

De afgelopen jaren is de populariteit van de doe-het-zelfbeweging toegenomen. Zo maken veel vloermerken eenvoudig te installeren producten waarmee je aan de slag kunt. Linoleum behoort tot een van deze producten. Vroeger kon je alleen linoleum kopen dat verpakt was in grote en zware papierrollen. Dit materiaal was moeilijk te gebruiken en kon het beste geïnstalleerd worden door professionals. Tegenwoordig is linoleum verkrijgbaar in twee vormen: hout en tegels. Je kunt gebruik maken van een handig klikmechanisme en een zwevende vloer kan zelfs zonder spijkers, nietjes of lijm gelegd worden.

Linoleum onderhoud

Een traditionele linoleumvloer is heel gemakkelijk te onderhouden. Om de beste uitstraling en duurzaamheid te behouden, moet je het regelmatig waxen, polijsten en van tijd tot tijd afpellen. De frequentie is afhankelijk van de hoeveelheid mensen die over de vloer loopt en je eigen schoonmaakschema. Je kunt je voorstellen dat linoleum in een gang vaker geveegd moet worden dan bijvoorbeeld in een slaapkamer. Hoe vaker je er over heen loopt, hoe sneller het linoleum zijn glans verliest. Wanneer de vloer en vies en vaal uitziet is het tijd om te waxen en te pellen. Voorheen kostte het schoonmaakproces aardig wat tijd. Gelukkig leveren fabrikanten tegenwoordig afgewerkt linoleum dat niet gepolijst, gestript en gewaxt hoeft te worden. Dat scheelt een hoop werk!