Als je zoekt in Google naar huizen om te kopen op welke woorden zoek je dan? Op hoekhuis, bungalow, rijtjeswoning of appartement? Of begin je zoekopdracht bij makelaar en laat de expert voor je zoeken. Dat kan je veel tijd en ergernissen besparen. Het kan je trouwens ook een flink bedrag kosten maar de totale rekensom kan voordeliger uitpakken dan je wellicht zou denken. Welke kosten bij een zoekopdracht via een makelaar gepaard gaan en wat de voordelen zijn van het zoeken uitbesteden leggen we uit op deze pagina.
Kosten zoekopdracht makelaar
Met websites als funda.nl lijkt het niet langer nodig om een makelaar in te schakelen. Daar vind je het volledige aanbod huizen in Nederland. Er zijn ook andere huizensites die je veel informatie geven over huizen zoeken, onderhandelen en kopen. Toch loop je vroeg of laat tegen makelaars aan. Zo worden de huizen op funda niet door de eigenaars aangeboden maar door een verkoopmakelaar. Funda is namelijk alleen toegankelijk voor erkende makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VastgoedPro of VBO. Particuliere huiseigenaren moeten nog steeds via een intermediair gaan om hun woning te koop aan te bieden.
Het is zeker mogelijk om een huis helemaal zelf te verkopen en een koper kan ook zelf aan de slag gaan. Als je behoorlijk wat kennis en vooral veel tijd ter beschikking hebt kun je veel zelf regelen. Er zijn ook consumenten en bedrijven die kiezen voor de gulden middenweg waarbij ze zelf de meest tijdverslindende werkzaamheden uitvoeren en de technische details overlaten aan de specialist. Als er bijvoorbeeld iets ontbreekt in de koopovereenkomst dan kan dit je veel geld kosten. Denk aan een huis kopen zonder voorbehoud van financiering. Als je vervolgens niet in aanmerking komt voor een hypotheek dan zul je een boete moeten betalen omdat je de verkoper voor het blok zet. Een huis is een grote investering, dan moeten alle details kloppen.
De kosten voor een makelaar kunnen uiteenlopen. Als je meer werk uitbesteedt dan zullen de kosten ook automatisch hoger uitvallen. Als je kiest voor een makelaar die werkt op basis van een courtage dan betaal je ongeveer 1 procent van de koopsom aan makelaarskosten. Je kunt ook voor een makelaar kiezen die pakketten aanbiedt met vaste tarieven. Dan weet je waar je aan toe bent. Dat een makelaar kosten rekent betekent overigens niet dat je aan het einde van de rit duurder uit bent. Een makelaar kan bijvoorbeeld voordeel behalen in de onderhandelingen of een huis voor je vinden die beter past bij jouw wensen of budget. Laten we daarom eens kijken hoe het werkt als je een aankoopmakelaar een zoekopdracht geeft.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waarom een makelaar laten zoeken?
Wil je een huis kopen en grijp je steeds mis? Dan ben je niet de enige. De huizenmarkt staat onder druk en je moet ieder voordeel pakken dat er is. Een zoekopdracht voor een makelaar is dan niet zo’n slecht idee. Zo komen niet alle koophuizen op funda te staan, jouw lokale makelaar kan wel op de hoogte zijn van deze huizen. Daarnaast zijn er huizen die praktisch al verkocht zijn en voor de vorm nog even gepubliceerd worden. Is dat netjes? Misschien niet maar zo werkt het systeem en dit zal niet zomaar veranderen. Een makelaar laten zoeken zorgt ervoor dat je vooraan in de rij komt te staan. En gezien de lange rij waarmee huizenjagers momenteel te maken hebben is dat zeker geen verkeerde strategie.
Maar dat is niet de enige reden. Een andere belangrijke motivatie om een zoekopdracht aan een makelaar te geven is de emotionele factor. Enerzijds weet je zelf het beste wat je wilt, anderzijds maak je toch vaak de verkeerde keuzes. Dat is een vreemd psychologisch fenomeen, toch werkt het zo. Eerst maak je een verlanglijstje voor jouw perfecte droomhuis. Dan volgt een bezichtiging van een huis dat eigenlijk niet in dat plaatje past. Toch is dat huis populair, blijkbaar zie je iets over het hoofd. Die vreemde nis kan misschien toch leuk ingericht worden met een kastje en die oude schuur sloop je gewoon en je bouwt een nieuwe. Met andere woorden; je gaat prioriteiten verschuiven en andere afwegingen maken. Als je een makelaar opdracht geeft voor je te zoeken wordt de ruis weggenomen en maak je een grotere kans om een huis te vinden dat beter voldoet aan jouw wensen. Dat klinkt tegenstrijdig, toch werkt het in praktijk vaak wel zo.
Makelaar zoekopdracht geven
Hoe werkt dat eigenlijk, een makelaar zoekopdracht geven om voor jou een huis te vinden? In plaats van zoeken naar een huis zoek je in eerste instantie naar een lokale makelaar. Met lokaal bedoelen we een makelaar in de regio waar je een woning zoekt, niet in de gemeente waar je momenteel woonachtig bent als dit in een andere regio is. Je kunt offertes aanvragen van meerdere makelaars en zo een keuze maken. In overleg met de makelaar bespreek je de woonwensen en ook het tijdspad dat je voor ogen hebt. Als je volgende maand een huis wilt kopen zul je namelijk andere keuzes moeten maken dan wanneer je een jaar of langer kunt wachten. Jouw makelaar zal de wens afstemmen op de huizenmarkt en voor je op zoek gaan. In dit geval kan de makelaarscourtage in je voordeel werken, dit motiveert de makelaar daadkrachtig te handelen.
Een huis vinden zonder stress, het klinkt te mooi om waar te zijn. Zijn er extra kosten gemoeid bij een zoekopdracht aan je makelaar geven? Waarschijnlijk wel, het kan je wel veel tijd en wellicht ook kosten besparen die je anders op een andere manier moet maken.
Voordelen van een zoekopdracht bij een makelaar
Als laatste nog enkele voordelen van een makelaar laten zoeken naar een passende woning:
- Van A tot Z ontzorgt door dezelfde makelaar en contactpersoon.
- Vooraan in de rij als het gaat om vrijkomende woningen.
- Je hoofd raakt niet op hol van alle opties en keuzes die je anders moet maken.
- Het proces kan sneller verlopen omdat jouw makelaar alle routes kent.
Je moet wel in staat zijn om in de passagiersstoel te gaan zitten. Zie het als rijden in een taxi. Jij bepaalt de bestemming maar je laat rijden in het verkeer over aan de taxichauffeur. Laat je eerst eens vrijblijvend informeren door makelaars bij jou in de buurt om te kijken of een dergelijke samenwerking bij je past.