De gifstoffen in dagelijkse schoonmaakproducten zijn van invloed op onze gezondheid en de planeet waarop wij leven. Kies als consument daarom voor duurzame producten die geen negatieve invloed hebben op de omgeving. Het geeft een beter gevoel om op die manier bijvoorbeeld groene aanslag te verwijderen. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel geven wij een aantal handige schoonmaaktips waardoor zorgen over vervelende vlekken voorgoed verleden tijd zijn.

Wat is groene aanslag en waardoor ontstaat het?

Groene aanslag in de tuin is een vervelend probleem. Veel mensen krijgen er vroeg of laat mee te maken. Je komt het bijvoorbeeld tegen op houten, betonnen of stenen terrastegels. Over het algemeen worden zachte materialen en rechte oppervlakken sterker aangetast dan andere materialen. Aanslag ontstaat vaak op vochtige plekken waar weinig zon op schijnt. Denk bijvoorbeeld aan tuintegels in de schaduw. Daarnaast kunnen er groene vlekken ontstaan op schuttingen in de schaduw.

Invloed van seizoenen

De hoeveelheid groene aanslag op tegels wordt deels bepaald door het seizoen. Je kunt je voorstellen dat het probleem in de herfst en winter erger is. Dit komt door het gebrek aan zonlicht. Zodoende raden we aan om de tegels in de tuin in het voorjaar grondig schoon te maken. Daardoor geniet je op zonnige dagen weer van een mooi terras.

Tips om groene aanslag te voorkomen

Groene aanslag is helaas nooit helemaal te voorkomen. Nederland heeft nu eenmaal een regenachtig klimaat en wisselende seizoenen. Wel zijn er manieren om de kans op algenvorming in de tuin te verkleinen. Laat ten eerste het terras licht aflopen zodat het water ergens anders naar toe kan stromen. Zorg daarnaast voor een goede afwatering om stilstaand water te voorkomen. Daardoor kunnen algen zich minder goed hechten aan de tegels. Kies tenslotte voor materiaal waarop minder snel groene aanslag ontstaat, zoals hardhout of gecoate tegels.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Tip 1: Reken af met groene aanslag met groene zeep en biotine

Het is natuurlijk niet fijn wanneer je tuintegels bedekt zijn met groene aanslag. Daardoor kun je niet volledig van de tuin genieten. Hoog tijd om actie te ondernemen. Er zijn diverse methodes om op een milieuvriendelijke manier groene aanslag te verwijderen. Ten eerste raden we het gebruik van groene zeep en biotine aan. Groene zeep wordt al jaren gebruikt en staat bekend als erg milieuvriendelijk. Breng het ’s nachts aan en laat het inwerken op de groene tegels. Gebruik de volgende ochtend een drukspuit met water om de zeep weg te spoelen.

Tip 2: Groene aanslag verwijderen met Biotex

Een andere optie naast groene zeep is Biotex. De natuurlijke enzymen in dit materiaal doen de groene aanslag namelijk als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vul een emmer met water, doe er wat Biotex in en gooi het over de groene tegels. Laat het vervolgens een nacht staan. Pas wel even op: tegels met groene zeep en Biotex kunnen erg glad zijn. Loop dus voorzichtig!

Tip 3: Groene aanslag verwijderen met azijn

Een effectieve manier om groene aanslag te verwijderen is het gebruik van azijn. Bijna iedereen heeft het wel in huis en binnen de kortste keren zijn je tegels weer brandschoon. Meng een bak met water met een beetje azijn. Gooi wat water over de groene tegels en veeg het uit met een bezem. Laat de tegels vervolgens volledig drogen. Heb je alsnog groene vlekken op de tegels? Behandel dit met pure azijn in een fles.

Tip 4: Groene aanslag verwijderen met een mengsel van water en zachte zeep

Misschien denk je dat het schoonmaken van terrastegels heel veel werk is. Het tegendeel is waar. Het enige wat je nodig hebt is een goed schoonmaakmiddel en een flinke portie energie. Daardoor reken je vlak voor de zomermaanden af met lelijke groene aanslag. Wij raden aan om een paar liter heet water in een bak te doen. Voeg er 5 eetlepels zachte zeep aan toe. Giet het mengsel over het terras en verdeel het gelijkmatig. Gebruik een harde borstel om het overtollige water weg te krijgen van het terras. Wacht ongeveer 10 tot 15 minuten. Pak daarna een tuinslang om de tegels af te spoelen. Dat is alles wat je moet doen om af te rekenen met groene aanslag. Simpeler kan bijna niet!

Waar moet je rekening mee houden tijdens het verwijderen van groene aanslag?

Bij het schoonmaken van tegels zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Houd het water bijvoorbeeld buiten het oppervlak van de tegels om watervlekken en hardwatervlekken te voorkomen. Houd het water daarnaast uit de buurt van het buitenterras. Stilstaand water kan namelijk voor lelijke verkleuringen zorgen. En niemand wil natuurlijk donkere tegels!