Een schutting is een belangrijk onderdeel van de tuin en heeft verschillende functies, zoals het bieden van privacy en het beschermen van de tuin tegen ongewenste indringers. Het is daarom belangrijk om je schutting goed te onderhouden, zodat deze zijn functie behoudt en er mooi uit blijft zien. In dit artikel vind je de beste tips voor het onderhouden van je schutting.

Reinigen van de schutting

Het reinigen van schuttingen is een belangrijke stap in het onderhoudsproces. Vuil en aanslag kunnen zich ophopen op het hout of andere materialen waaruit de schutting bestaat. Door regelmatig de schutting schoon te maken zorg je ervoor dat deze er fris en verzorgd uitziet.

Voor het reinigen van de schutting kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger. Hiermee kun je het vuil eenvoudig verwijderen. Let er wel op dat je de juiste drukinstellingen gebruikt om beschadiging van het hout te voorkomen. Daarnaast kun je ook een speciale schuttingreiniger gebruiken om hardnekkig vuil te verwijderen.

Behandelen van het hout

Als je schutting van hout is, is het belangrijk om het hout regelmatig te behandelen. Tuinhout kan namelijk door invloeden van buitenaf, zoals zonlicht en regen, gaan verkleuren en uiteindelijk gaan rotten. Door het hout regelmatig te behandelen met een speciale houtolie of beits, bescherm je het tegen deze invloeden.

Voordat je het hout gaat behandelen, is het belangrijk om de schutting eerst goed schoon te maken. Verwijder vuil en aanslag met een hogedrukreiniger en laat de schutting goed drogen. Breng vervolgens de houtolie of beits aan met een kwast of roller. Let erop dat je de behandeling regelmatig herhaalt, afhankelijk van de kwaliteit van het hout en de weersomstandigheden.

Controleren op beschadigingen

Een schutting kan na verloop van tijd beschadigd raken. Denk hierbij aan losse planken, kapotte scharnieren of verroeste schroeven. Het is belangrijk om regelmatig de schutting te controleren op dergelijke beschadigingen, zodat je ze tijdig kunt repareren.

Als je beschadigingen constateert, kun je deze vaak zelf verhelpen. Vervang bijvoorbeeld losse planken of schroef deze opnieuw vast. Ook scharnieren of sloten kunnen eenvoudig worden vervangen. Mocht de schade groter zijn, dan kun je overwegen om een professional in te schakelen voor reparatie.

Hoe onderhoud ik mijn schutting?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Snoeien van planten en struiken

Als je planten en struiken in de buurt van de schutting hebt staan, is het belangrijk om deze regelmatig te snoeien. Overhangende takken en bladeren kunnen namelijk schade veroorzaken aan de schutting, bijvoorbeeld door het vasthouden van vocht en het veroorzaken van schimmel.

Snoei daarom regelmatig de planten en struiken in de buurt van de schutting. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de schutting en de begroeiing, zodat de lucht goed kan circuleren en het hout kan drogen.

Bescherming tegen weersinvloeden

Ten slotte is het belangrijk om je schutting te beschermen tegen weersinvloeden. Zonlicht, regen en vorst kunnen namelijk schade veroorzaken aan het materiaal waaruit de schutting bestaat. Door het gebruik van een goede houtolie of beits kun je het hout beschermen tegen deze invloeden.

Daarnaast kun je ook overwegen om een beschermhoes of scherm te gebruiken. Deze kun je over de schutting heen plaatsen bij extreme weersomstandigheden, zoals hevige regenval of sneeuw. Zo voorkom je dat het hout te langdurig wordt blootgesteld aan vocht en daardoor sneller kan gaan rotten.