Schimmel in huis: naast dat het supervervelend is kan het ook nog eens negatieve effecten hebben op de gezondheid. Zo kan het voor slaapproblemen, hoofdpijnklachten, ademhalingsproblemen en vermoeidheid zorgen. Het is dus zaak om schimmel te bestrijden zodra u het signaleert. In dit artikel reiken we u een aantal tips aan om dit te doen.

Hoe ontstaat schimmel in huis?

Schimmel groeit doorgaans in vochtige ruimtes in huis. Denk bijvoorbeeld aan de badkamer, de douche of de slaapkamer. Bij onvoldoende afvoer van het vocht in de lucht, zal het zich aan allerlei oppervlakken hechten. Dit wordt ook wel condensatie genoemd en dit kan schimmel als gevolg hebben. Schimmel in huis komt relatief vaak voor in oudere, slecht geïsoleerde huizen. Het is betrekkelijk eenvoudig te herkennen. Dat komt omdat het gemakkelijk waarneembare donkere plekken vormt op uw muren en plafonds. Vooral op een lichte oppervlakte is dit goed te zien.

Hoe gaat u schimmel het beste tegen?

Omdat schimmels schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid en voor uw woning is het zaak om de oorzaak zo snel mogelijk te verhelpen. Allereerst is het zaak dat u zorgt voor een goede afvoer van lucht. Denk bijvoorbeeld aan het schoonhouden van een ventilatierooster of regelmatig onderhoud van de mechanische ventilatie. Vochtige lucht moet namelijk uw huis gemakkelijk kunnen verlaten. Wanneer u kookt, gebruik maakt van de badkamer of wanneer u bezig bent met klussen is het belangrijk om extra te ventileren. Daarnaast heeft schimmel de gewoonte om zich gemakkelijk te hechten aan kalk en vuil. Zorg daarom dat oppervlakten goed schoon zijn en dat kalk in uw badkamer of keuken zich niet ophoopt. In ruimtes waar vaak schimmel voorkomt is het raadzaam om schimmelwerende verf aan te brengen. Wanneer u dusdanig veel last heeft van schimmel of u kunt de oorzaak niet achterhalen, dan is professionele hulp van een specialist altijd een goede optie. Feenstra kan u bijvoorbeeld helpen met het vinden van de oorzaak en de nodige maatregelen nemen om schimmel te voorkomen. Zij kunnen u voorzien van passend advies en waar nodig reparaties uitvoeren van zaken die schimmel veroorzaken, zoals lekkages.

Hoe kun je schimmel bestrijden

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Gebruik goedgekeurde middelen

Op het internet staat veelvuldig dat u mengsels kunt maken van allerlei huis- tuin en keukenmiddelen zoals chloor en soda. Maar dit is ernstig af te raden. Verkeerde verhoudingen kunnen namelijk zorgen voor negatieve effecten op uw omgeving én het milieu. Er zijn ook voldoende middelen op de markt die wel goedgekeurd zijn en geen óf minimale impact hebben op het milieu. Vermijd bijvoorbeeld middelen waarvan de verpakking geen ingrediënten weergeeft. Ook zijn goedgekeurde middelen voorzien van een toelatingsnummer. Een toegelaten middel herkent u op de verpakking aan een nummer dat begint met ‘NL’, ‘EU’ of eindigt op een ‘N’. Dit biedt garantie op een goedgekeurd en veilig product. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Uiteindelijk is het natuurlijk het best om helemaal geen middelen nodig te hebben. Zeker in het geval van schimmel in huis, is voorkomen beter dan genezen.