Wat is de beste keuze?

Heb je ooit met emmer en bezem in huis gestaan, terwijl je zucht en zegt “misschien kunnen we beter verhuizen…”. Zelfs in het mooiste huis komt er een moment dat je de muren op je af voelt komen, dat je weer je hoofd stoot tegen die steunbalk, of dat je de waskamer moet ombouwen tot babykamer. Mensen en gezinnen veranderen, terwijl de woning hetzelfde blijft. Kun je verbouwen of is verhuizen een betere optie? We kunnen jouw frustraties met je huidige woning niet direct wegnemen, we kunnen wel vijf tips geven voor het maken van de juiste keuze.

1. Resultaten uit het verleden…

Bij beleggingsproducten word je er altijd op gewezen dat behaalde resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst. Dit geldt ook voor je wooncarrière. Die mooie herinneringen van vroeger vertalen zich niet altijd naar morgen. Zo heeft iedere woning van tijd tot tijd onderhoud nodig. Wordt het tijd voor een nieuwe keuken? Of is de CV-ketel aan vervanging toe? Hoe zit het eigenlijk met de spouwmuurisolatie? Als renovatiewerken zich opstapelen, zul je een kostenberekening moeten maken. Soms is verhuizen goedkoper dan verbouwen, houd er wel rekening mee dat de vraagprijs door achterstallig onderhoud ook lager kan uitvallen.

2. Kijk niet naar het moment, maar plan op de lange termijn

Ze noemen het niet voor niets een ‘starterswoning’. Dit zijn huizen die ontworpen zijn om een wooncarrière te starten. Een Tiny House lijkt ideaal, tot er een baby op komst is. Een vrijstaande woning met drie verdiepingen is prachtig, maar als de kinderen uit huis zijn, en je zelf met gewrichtsproblemen kampt, dan is een bungalow wellicht toch een beter idee. Plan vooruit en stem daar je keuzes op af.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Maak een inventaris van de mogelijkheden

Bij de planning van een verbouwing kun je tegen vreemde zaken aanlopen. Laat je niet verrassen en kijk op tijd wat er mogelijk is, en waar er beperkingen zijn. Een tussenwand kun je verwijderen, een dragende muur niet. Zit er asbest in de constructie? Dan kan een verbouwing erg duur uitpakken. Dus die kelder wordt toch geen fitnessruimte. Je kunt ook juist nieuwe mogelijkheden ontdekken en inspiratie opdoen door je huis grondig te inspecteren.

4. Denk in termen van investeringen, niet uitgaven

Het is mogelijk dat een eventuele koper die neon-groen vloerbedekking overneemt, maar reken er niet op. In je volgende woning past het niet, dus is het een uitgave. Spouwmuurisolatie of HR+++ glas zijn wél investeringen, waar je niet alleen tijdens de winter maar ook bij verkoop voordeel uit zult halen. Kosten kunnen baten worden, kijk dus goed waar je geld aan uitgeeft tijdens een verbouwing.

5. Let op de woningwaarde

Vrijstaande woningen buiten de Randstad worden minder snel verkocht als appartementen in Amsterdam. Je kunt een woning verkopen voor een scherpe prijs, maar waar ga je zelf naartoe? Hoewel de woningmarkt momenteel gunstig is voor huiseigenaren, ben je vaak zowel een verkoper als koper. Kijk dus niet alleen naar de waarde van de woning die je zult verlaten, maar ook waar je naartoe wilt verhuizen.

Hoeveel je ook verspijkert, het perceel blijft op dezelfde plek staan. Is dit een omgeving waar je van houdt, of ben je echt toe aan iets anders? Als het gaat kriebelen, bespreek jouw plannen dan eens met de verkoopmakelaar.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.