Als je je woning wilt verkopen, is dit al een spannende gebeurtenis op zichzelf. Daarnaast komt er ook nog erg veel bij kijken. Onder andere moet de waarde bepaald worden en moet er een verkoopdossier gemaakt worden. Vaak kiezen mensen ervoor om met een verkoopmakelaar samen te werken hiervoor.

Maar sommige voorbereidingen voor de verkoop kun je zelf al doen. Zo maak je zelf je woning klaar voor de verkoop. We hebben wat tips voor je waarmee je dat sowieso gaat lukken!

Je interieur

Om te beginnen is het fijn om te weten dat je niet je hele woning een make-over hoeft te geven en hem extra gezellig of trendy hoeft te maken. Smaken verschillen nu eenmaal qua interieur design en waar jij muurcirkels aan de wand geweldig mooi vindt, vindt iemand anders dat niet.

Dit soort dingen hoef je dus niet te vervangen of weg te halen. Probeer het interieur zo neutraal mogelijk te houden. Wat je wel weg moet halen voordat er foto’s gemaakt worden zijn grote opvallende planten, veel meubels en persoonlijke decoratie.

Een paar decoratie items kunnen heel mooi zijn, maar bovenstaande items kunnen een ruimte kleiner laten lijken en verdoezelen die mogelijkheden die een kamer kan bieden. Vergeet ook zeker niet om foto’s weg te halen, je hebt natuurlijk liever niet dat de foto’s van je kinderen of vakantie door iedereen te zien zijn.

Hoe bereid je je woning voor op de verkoop?

Een opgeruimd huis

Het klinkt misschien logisch, maar het is superbelangrijk om een geheel perfect opgeruimd huis te hebben voor de verkoop. Het zal er misschien voor je gevoel uitzien alsof er niemand woont, maar dit is voor de verkoop echt het beste. Dit moet je echt in elke ruimte doen.

Je zult altijd aan een kamer zien dat het een kinderkamer is met het bedje en de muurcirkel dieren aan de wand, maar voor de rest hoeft er geen speelgoed of knuffeltjes zichtbaar te zijn. Alles uit het zicht opruimen! Vergeet ook tijdens dit opruimrondje niet om kleine herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Maak de lekkende kraan, piepende scharnieren en kapotte deurklink. Dit kan een mogelijke koper namelijk doen vermoeden dat de woning slecht onderhouden is en zal dit als minpunt onthouden. Kleine moeite, maar het geeft een groot resultaat.

Speel in op zintuigen

Wanneer het tijd is voor bezichtigingen om de woning te verkopen, zijn er ook dingen die je kunt voorbereiden om je te helpen. Zo is het bekend dat bijvoorbeeld winkels geuren laten circuleren om hun klanten zich thuis te laten voelen in de winkel. Dit kun je in je woning ook doen!

Zorg dat het aangenaam ruikt door geurstokjes of een flesje huisparfum. Zorg ook dat het een aangename temperatuur is in huis. Zo zal het voor de potentiële kopers meteen als meer voelen als thuiskomen en vergroot je de kans dat je woning sneller verkocht wordt!