Is je woning op funda verkocht maar zie je de advertentie nog steeds staan? Dat is mogelijk als de makelaar dit object niet heeft verwijderd. Je vraagt je wellicht af waarom op funda verkochte huizen online blijven staan. Het is mogelijk dat je graag deze informatie wilt laten verwijderen.

Waar je dan terecht kunt leggen we uit op deze pagina. En ook leuk om te weten: Waar kan ik verkochte woningen op funda vinden?

Funda verkochte huizen

Hoelang blijven de verkochte woningen online staan? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, het is voor velen echter niet duidelijk wat het antwoord is. Je kunt deze informatie op de bekende huizensite vinden, je moet er wel even naar zoeken. Wij hebben het alvast voor je opgezocht en het antwoord is maximaal een jaar. Dat is echter niet het volledige antwoord want ‘maximaal’ betekent dat het ook korter kan zijn.

Een andere vraag is hoe je een woning kan laten verwijderen. In principe blijven alle verkochte woningen op funda staan voor een jaar mits er actie wordt ondernomen om deze woning te verwijderen. Als particuliere huiseigenaar is het niet mogelijk om huizen op funda te publiceren, je kunt ze dus ook niet zelf weghalen.

Als je liever hebt dat de woning niet langer getoond wordt dan kun je contact opnemen met de makelaar die jouw huis heeft verkocht op funda. De verkoopmakelaar heeft destijds het object online geplaatst en heeft de mogelijkheid om deze plaatsing aan te passen of te verwijderen.

Waarom staat mijn verkochte woning nog op funda?

Je zoekt naar funda/verkocht en je ziet jouw eigen huis staan. Je woont ondertussen al ergens anders maar die foto’s van je oude woning en interieur zijn nog te zien. Niet iedereen vindt het prettig als dit soort persoonlijke informatie zichtbaar blijft. Waarom blijven alle verkochte woningen op funda staan die reeds op funda zijn verkocht? De voornaamste reden is reclame voor de makelaar.

Als een verkoopmakelaar een hele rits huizen op zijn of haar naam heeft staan dan is dit een indicatie dat deze makelaar goed werk verricht. Als de publicatie direct wordt verwijderd dan is de zichtbaarheid van de makelaar minder. Dus vanuit de verkoopmakelaar gezien is dit een logische keuze.

Als je via een verkoopmakelaar een huis op funda hebt verkocht en je wilt dat de plaatsing wordt verwijderd, neem dan contact op met de makelaar. Geef aan dat je graag de plaatsing aangepast of verwijderd wilt zien. Er zijn hierbij verschillende opties mogelijk:

  1. De verkoopmakelaar wil de publicatie niet aanpassen of verwijderen. Dit scenario zal niet snel voorkomen want alleen erkende makelaars die aangesloten zijn bij de NVM, VBO of VastgoedPro kunnen huizen plaatsen op deze huizensite. En zij moeten aan strenge voorwaarden voldoen anders kan de klant een klacht indienen bij de overkoepelende belangenorganisatie. Als jouw huis is verkocht via funda dan mag je er vanuit gaan dat je zaken netjes met elkaar kunt oplossen.
  2. De makelaar kan na verkoop de foto’s en vraagprijs verwijderen. De woning blijft staan bij de op funda verkochte huizen enkel de prijs wordt verwijderd evenals de foto’s in de woning. Klanten vinden het doorgaans geen probleem dat het adres zichtbaar blijft maar de woningfotografie is toch meer persoonlijk van aard. Neem dus even contact op met je verkoopmakelaar en dien een verzoek in om de plaatsing aan te passen.
  3. De publicatie kan binnen het jaar van publicatie na verkoop ook handmatig verwijderd worden door de makelaar. Omdat makelaars graag laten zien dat ze goed zijn in huizen verkopen zullen dit niet automatisch doen, je kunt er wel naar vragen. Als het verwijderen van persoonlijke gegevens niet voldoende blijkt te zijn om de privacy van de klant te waarborgen dan zal de verkoopmakelaar hier normaal gesproken rekening mee houden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Ik heb een huis gekocht op funda

Tot nu toe hebben we de mogelijkheden besproken van een verkocht huis laten verwijderen. Wat doe je als je een nieuwe woning hebt gekocht en je de plaatsing van de verkoper wilt verwijderen? De verkoopmakelaar heeft een overeenkomst met de vorige eigenaar, niet met de koper. Het is dus de beslissing van de verkopende partij of de verkoopmakelaar om de plaatsing aan te passen of te verwijderen.

Uit het oogpunt van transparantie wordt aanbevolen de plaatsing te laten staan. Als je als nieuwe eigenaar liever niet informatie deelt over jouw woning dan kun je dit al tijdens de onderhandelingen aangeven. Zowel de verkoper als de verkoopmakelaar zijn in principe niet verplicht om hier gehoor aan te geven maar ze kunnen wel coulant zijn.

Vragen staat vrij, je kunt verwijdering als koper niet afdwingen omdat de publicatie vooraf is overeengekomen. Funda zal in principe geen plaatsingen verwijderen tenzij ze niet in overeenstemming zijn met de algemene voorwaarden. Maar dat komt in de praktijk niet vaak voor.

Funda verkocht

Waar kan ik verkochte woningen vinden?

Je kunt verkochte woningen niet vinden via funda/verkocht, er is wel een directe link naar deze huizen: https://www.funda.nl/koop/verkocht/. Je kunt ook filter opties aangeven of een gemeente kiezen zoals https://www.funda.nl/koop/eindhoven/verkocht/. Daar vind je alle verkochte woningen die nog niet zijn verwijderd uit het systeem. Met of zonder vraagprijs en met of zonder woningfotografie.

Als je een huis wilt kopen dan kunnen deze lijsten je wat inzicht geven omtrent het aanbod en de vraagprijzen. Iemand die een huis wil verkopen kan zo beter een vraagprijs bepalen of inspiratie opdoen voor woningfotografie. Ook als je op zoek bent naar een verkoopmakelaar kun je direct doorklikken naar een makelaar bij jou in de buurt. Er zijn dus diverse redenen om reeds verkochte woningen nog een tijdje zichtbaar te houden.

Verkocht of niet?

Niet iedere woning die verdwijnt uit de lijst is via funda verkocht. Het is mogelijk dat de makelaar een huis dat langer dan een maand te koop staat tijdelijk verwijdert om deze later opnieuw te plaatsen. Bijvoorbeeld om de prijs te verlagen als blijkt dat het aantal reacties tegenvalt. Het lijkt dan op een nieuwe plaatsing maar het object stond al eerder op funda. Dit is toegestaan maar vanwege transparantie is het geen standaard strategie.

Er kunnen overigens ook andere redenen zijn om een huis tijdelijk van funda te verwijderen. Klik hier en ontdek op deze funda pagina wat je nog allemaal meer kunt vinden.

Veelgestelde vragen over funda verkocht

Hoe kan ik verkochte woningen op Funda bekijken? Op Funda kun je verkochte woningen vinden via een speciale sectie voor verkochte woningen. Dit doe je door in de zoekresultaten de filteroptie ‘Status’ te gebruiken en ‘Verkocht/verhuurd’ te selecteren.

Waarom blijven verkochte woningen zichtbaar op Funda? Funda toont verkochte woningen om potentiële verkopers een idee te geven van de huizen die succesvol zijn verkocht door een makelaar. Dit helpt bij het kiezen van een makelaar. Deze woningen blijven maximaal een jaar op Funda staan.

Kan ik mijn verkochte woning laten verwijderen van Funda? Als particuliere huiseigenaar kun je niet zelf je woning van Funda verwijderen. Voor het verwijderen of aanpassen van de plaatsing van een verkochte woning, moet je contact opnemen met de verkoopmakelaar die de woning op Funda heeft geplaatst.

Wat gebeurt er als ik mijn verkochte woning wil laten verwijderen of aanpassen op Funda? De verkoopmakelaar kan de foto’s en vraagprijs van de woning verwijderen, terwijl de woning zelf nog zichtbaar blijft in de lijst van verkochte huizen. In sommige gevallen kan de makelaar besluiten de gehele plaatsing te verwijderen, maar dit gebeurt niet standaard.

Hoe vind ik verkochte woningen in een bepaalde gemeente op Funda? Voor het vinden van verkochte woningen in een specifieke gemeente kun je directe links gebruiken, zoals ‘https://www.funda.nl/koop/[gemeentenaam]/verkocht/‘. Hier vind je alle verkochte woningen die nog niet zijn verwijderd uit het systeem, met of zonder vraagprijs en woningfotografie.