Ben je de trotse eigenaar of eigenaresse van een prachtige woning, maar vind je dat het wel een opknapbeurt kan gebruiken? Dan hebben we goed nieuws voor je: het is mogelijk om je huis in slechts één weekend radicaal te veranderen. In dit artikel geven we een aantal tips hoe je dat zou kunnen doen.

Tip 1 – Maak de entree van je woning zo aantrekkelijk mogelijk

Een mooie kleur op de voordeur en wat landschapsarchitectuur kunnen glans aan jouw woning geven en een diepe indruk achterlaten op je gasten. Installeer nieuwe scharnieren en sloten op de deur en plaats planten in potten bij de ingang. Overweeg daarnaast om buitenverlichting te installeren om de architectuur van jouw woning  te benadrukken en trottoirs te verlichten. Daarmee verhoog je ook nog eens de veiligheid rondom je woning. Tip: gebruik opvallende kussens in plaats van versleten welkomstmatten om je huis een warme en uitnodigende uitstraling te geven.

Tip 2 – Zorg voor bergruimte bij de entree

Heb je geen traditionele kast of ingebouwde rekken in je woning? Creëer dan met gerenoveerde meubels een stijlvolle en ruimtebesparende look. Denk bijvoorbeeld aan een tafeltje naast de voordeur. Kies voor een compacte tafel waar je spulletjes op kunt leggen. Hang daarnaast een richel boven de tafel om sleutels, hoeden en zonnebrillen gemakkelijk toegankelijk te maken.

Tip 3 – Zorg voor nieuwe verlichting in de keuken

Versier de eetkamer met nieuwe lichten. Het vervangen van het bestaande armatuur is de gemakkelijkste optie: schakel gewoon de stroom uit en sluit de draden aan. Een nieuwe lamp ophangen is een gemakkelijke manier om je kamer er anders uit te laten zien, dit is een project dat je zelf kunt maken. Houd bij het kiezen van een armatuur voor uw keuken rekening met het ontwerp en de functie.

Tip 4 – Installeer nieuwe kranen

Kranen met een beter uiterlijk en hogere kwaliteit voegen elegantie toe aan jouw woning. Wanneer je van plan bent een nieuwe gootsteen te kopen, is het verstandig om de kraan op de nieuwe gootsteen te installeren voordat je deze installeert. Door een nieuwe gootsteen aan te schaffen,  kun je namelijk heel eenvoudig het aantal gaten aanpassen aan de nieuwe kraan.

Tip 5 – Verf of behang de muur

Kies perfect zelfklevende behang om een accent te creëren dat gemakkelijk aan te brengen, te verwijderen en opnieuw te gebruiken is. Of kies voor decoratief papier en plak het op de muur. Gebruik daarbij een spiegel om de omtrek van je ontwerp te bepalen en om een mooie afgeronde bovenrand te maken. Plak het patroon op het decoratieve papier dat op de muur is aangebracht. Je kunt het beste een hobbymes gebruiken om te snijden.

Tip 6 – Hang lichtslingers op

Lichtslingers zorgt voor een perfecte buitenatmosfeer. Deze weerbestendige lampen zijn perfect voor het verlichten van je terras of patio, zodat je lekker buiten kunt tafelen en ontspannen. Bevestig de lampjes met schroefogen en een karabijnhaak om ze gemakkelijk op te hangen en eventueel weer weg te halen. Met deze eenvoudige methode blijven de lampen het hele jaar door sterk. Je hoeft je dan ook geen zorgen te maken over plastic haken en andere tijdelijke armaturen die na het seizoen niet meer worden gebruikt.

Tip 7 – Schakel over op energiebesparende ramen

Heb je een raam dat blootstaat aan de koude winterwind? Vervang het dan door energiebesparende ramen. Met een huis met enkele beglazing verspil je soms wel 25 procent aan energiekosten. Gelukkig kun je hier eenvoudig wat aan doen. Vervang enkele ramen door energiezuinige ramen met dubbele beglazing. Zoek daarnaast naar ramen met een lage emissiviteit (low-E) of spectraal selectieve folies. Deze hebben een speciale coating die de overdracht van warmte vermindert.

Tip 8 – Gebruik lampen met dimmers

Dimmers zorgen voor meer sfeer in je woning. Gebruik bijvoorbeeld fluorescentielampen of speciale dimbare LED-lampen en je zult zien dat het resultaat prachtig is. Draaischakelaars zijn het meest voorkomende type dimmerschakelaars. Door de knop met de klok mee en tegen de klok in te draaien, verandert de intensiteit van het licht.

Tip 9 – Maak jouw open haard efficiënter

Om snel en gemakkelijk bestaande open haarden te renoveren, zullen gas- of houtgestookte plug-ins energie-efficiëntie aan jouw huis toevoegen zonder dat de schoorsteenmantel en schoorsteenmantel verwijderd moeten worden. Plaats daarnaast een glazen deur voor de haard. Daarmee voorkom je dat verwarmde of gekoelde lucht ontsnapt en wordt de warmte van het vuur verhoogd. Dit zorgt voor lagere energiekosten, en dat is fijn voor je portemonnee.. Het sluiten van de klep wanneer de vuurbron niet in gebruik is, kan kou voorkomen en het verwarmingsrendement verbeteren. Professionele reiniging van de open haard en schoorsteen zal ook de efficiëntie van de haard verhogen.

Tip 10 – Geef jouw tuin kleur

Voeg potplanten en buitenzitplaatsen toe, zoals kleurrijke stoelen, om een ​​schilderachtige achtertuin te creëren. Met de juiste planning en componenten kan zelfs een kleine ruimte een waar paradijsje worden. Zoek daarnaast een hoekje in de tuin waar je banken en kleine bijzettafels kunt plaatsen. Creëer vervolgens een miniterras om te genieten van je nieuw ingerichte tuin!

Tip 11 – Voeg bloembakken toe

Bloembakken zijn altijd favoriet geweest bij tuinliefhebbers. Ze zitten vol met weelderige bloemen en geven charme aan werkelijk elk buitenraam. Bovendien zijn bloembakken niet alleen prachtige decoratie voor het raam, maar ook voor het interieur. Ze geven jouw interieur net wat meer kleur en uitstraling. En dat wil toch iedereen?

Tip 12 – Moderniseer je keuken

Ben je klaar met jouw saaie keuken? Verander dan de sfeer door nieuwe tegels in verrassende patronen en/of kleuren te kiezen. Zorg er wel voor dat de muur stevig is voordat u met de installatie begint. Door te kiezen voor een kleur (geen patroon of textuur) en gladde tegels blijft de uitstraling van jouw keuken netjes en ruimtelijk.

Tip 13 – Vervang de gootsteen

Een nieuwe gootsteen kan een saaie badkamer een stuk interessanter maken. Wees wel bij kritisch bij het uitkiezen van een nieuwe gootsteen. Biedt het nieuwe model voldoende ruimte om je tanden aan te poetsen? Kies bij het vervangen van een gootsteen zowel voor esthetiek als functionaliteit.

Tip 14 – Vervang de douchekop in de badkamer

Heeft je douchekop een laag debiet? Controleer of de opening is geblokkeerd door kalkaanslag. Is dat het geval, vervang de douchekop dan zo snel mogelijk. Daardoor ziet je badkamer er meteen weer een stuk mooier uit. Bovendien valt de waterrekening een stuk lager uit. Veel nieuwe douchekoppen beschikken namelijk over meer bedieningsmogelijkheden zoals meerdere soorten sproeiers, draaihoeken en temperatuurinstellingen. Dit maakt ze efficiënter dan ooit. Probeer dan ook de douchekop te vervangen door een gloednieuw model, zodat je in het comfort van je eigen woning kunt genieten van heerlijk warm water.

Tip 15 – Repareer de muren

Ben je het zat om overal in het huis naar deuken of vlekken te kijken? Dan is het tijd om ze in één weekend te verwijderen.  Met een plamuurmes en een plamuurmengsel repareer je gemakkelijk spijkergaatjes en andere kleine oneffenheden in de muur. Voor grotere gaten plaats je een pleister en gebruik je een troffel om een ​​universele pleister op de pleister te verdelen. Afhankelijk van de grootte van het gat in de muur, is het soms noodzakelijk om de pleister een nacht te laten drogen. Breng de pleister aan als deze droog is.

Tip 16 – Verfraai de kasten in huis

Verfraai kasten en lades door standaardhandgrepen te vervangen door ontwerpen die echt jouw persoonlijke smaak weerspiegelen. Tegenwoordig heb je de keuze uit allerlei kleuren en ontwerpen. Eenvoudige metalen hardware werkt het beste en kan garanderen dat elke kleur verf er geweldig uitziet op de kast.

Tip 17 – Maak een medicijnkastje

Eventueel zou je ook het medicijnkastje in de badkamer kunnen vervangen. Met een paar goede spijkers en boortjes installeer je een medicijnkastje al in minder dan een uur. Kies voor een snelle installatie een inbouwkast die je direct boven de gootsteen aan de muur kunt monteren. Dit is een stuk handiger dan het doorzagen van een gipsplaat en het bouwen van een medicijnkastje tussen de spijkers in.

Tip 18 – Voeg een plafondventilator toe

Verbeter verlichting en ventilatie door bestaande lampen te vervangen door plafondventilatoren. Op die dagen dat alleen luchtcirculatie nodig is, zal de plafondventilator de airconditioner niet laten draaien. Op die manier kun je flink wat geld besparen. Om het energieverbruik te verminderen, moet u de ventilator zo instellen dat deze in de zomer tegen de klok in draait en in de winter met de klok mee. Door in de winter met de klok mee te draaien, stijgt namelijk koele lucht en wordt de  warme wind herverdeeld.

Tip 19 – Voeg een schuifdeur toe

Schuifdeuren voegen sfeer en uitstraling toe aan elke woning. Ze zijn bijvoorbeeld geweldig om te gebruiken in een keuken, huiskamer of studeerkamer. Bovendien bieden schuifdeuren privacy wanneer dat nodig is. En daarnaast hebben ze ook nog een decoratieve functie. Gelukkig zijn schuifdeuren relatief eenvoudig te installeren. Het enige dat je hoeft te doen is de deuren aanschaffen en plaatsen met behulp van een handleiding.

Tip 20 – Vervang deurinzetstukken

Vervang deurinzetstukken om keukenkastjes een stuk minder saai te laten lijken. Tegenwoordig heb je de keuze uit allerlei materialen, zoals roestvrij staal, blik, smeedijzeren grill, glas en hout voor het aanrecht. Het proces is heel eenvoudig. Verwijder het stuk die de originele plug-in vasthoudt en het vervang het door het nieuwe materiaal. Voeg een houten of metalen plug toe om het op zijn plaats te houden.

Tip 21 – Behandel houten kasten

Ook het behandelen en kleuren van kasten kun je de uitstraling van je woning compleet veranderen. Kasten die zijn afgedicht met polyurethaan, verbeteren bijvoorbeeld de duurzaamheid. Natuurlijk moet je wel even een stappenplan volgen. Verwijder eerst de kastdeur, het scharnier en het slot en veeg vervolgens het voorpaneel en de deur van de kast af met terpentijn om vuil, stof en vet te verwijderen. Gebruik een plamuurmes om het oude materiaal op de kast te verwijderen. Schuur vervolgens het hout met schuurpapier en begin met verven. We wensen je veel succes met het opknappen van je woning!