Dille is een kruid met een zeer verfijnd aroma dat met name in de Scandinavische en Baltische keuken veel gebruikt wordt. Kamille is een bloem die uit de familie van zonnebloemen komt en een heerlijke geur verspreidt. Dille en Kamille (of Dille & Kamille) is een bekende winkel met allerlei accessoires voor in huis. Van de keuken tot op kantoor en in de tuin, alles met aandacht voor mens en milieu. Wat maakt Dille en Kamille zo bijzonder als winkelketen en webshop?

Wat is Dille en Kamille?

Dille en Kamille is een keten van momenteel 39 winkels in Nederland, België en Duitsland. Daarnaast is er ook een webshop waar het assortiment online te bestellen valt met levering aan huis. In basis kun je spreken van een winkel in woonaccessoires maar eigenlijk is het veel meer dan dat. Artikelen voor koken en bakken komen prominent terug in het assortiment maar je vindt hier ook tuingereedschap, bloempotten en kantoorartikelen. Daarbij ligt de nadruk niet zozeer op productiviteit maar juist op rust, ontspanning en vooral ook genieten van het leven. De eerste winkel werd geopend in 1974, je kunt nu ook producten online bestellen in de webshop.

Korte historie van Dille en Kamille

In de jaren zeventig van de twintigste eeuw kwamen er steeds meer grote winkelketens in het Nederlandse straatbeeld. In 1974 werd in een Utrechtse kelder van slechts 130 vierkante meter een winkeltje geopend dat anders was. Een woonwinkel met een breed scala aan verrassende producten. Antiek, handwerk, droogbloemen en andere inspirerende woonaccessoires vormen een unieke combinatie met voor ieder wat wils. Naast de zichtbare elementen mag de geur zeker genoemd worden. De vele soorten thee, geurkaarsen en andere aromatische producten zorgen voor een intense beleving die alle zintuigen weet te prikkelen. Er zijn ook voedingsmiddelen te vinden zoals kaas, wijn en kruiden met uiteraard bijbehorend servies van hoge kwaliteit. Het enige wat je hier niet zult aantreffen is plastic.

Na de eerste winkel in 1974 zouden er snel nieuwe filialen volgen. In 1979 trok Dille en Kamille de grens over naar Antwerpen en sinds 2021 is deze unieke winkelformule ook te vinden in Duitsland. Hoewel er zeker een nostalgisch karakter kleeft aan het concept heeft de tijd bij Dille en Kamille zeker niet stilgestaan. Er is bijvoorbeeld een moderne webshop waar je heerlijk kunt neuzen door het volledige assortiment. Daarbij worden een flink aantal bestellingen per fiets bezorgd want duurzaamheid maakt een belangrijk deel uit van de identiteit van dit merk.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat kun je kopen bij Dille en Kamille?

In de winkels en webshop kun je terecht voor een groot aantal artikelen waaronder:

  • Kookgerei
  • Serviesgoed
  • Schrijfwaren
  • Tuingereedschap
  • Speelgoed
  • Cadeau artikelen

Je kunt er zelfs CD’s kopen. Daar komen we verder op de pagina op terug. Alles wat jouw huis praktischer, mooier en leuker maakt kom je tegen bij Dille en Kamille.

Wat maakt Dille en Kamille bijzonder?

Eigenlijk was het imago van Dille en Kamille al in 1974 al behoorlijk ‘nostalgisch’. Het was een reactie op de grote winkels, supermarkten en warenhuizen die een strijd leken te voeren naar groter, meer en goedkoper. Hoewel het aantal producten in dergelijke winkels toenam leek er juist een verschraling te ontstaan in het aanbod. Massa is kassa, dat is geen nieuw fenomeen. Dille en Kamille was eigenlijk heel tegendraads bezig met een formule waarbij kwaliteit op de eerste plaats stond. Niet alleen op het gebied van productkwaliteit maar vooral ook kwaliteit van leven. Hoewel het assortiment heel eclectisch lijkt te zijn is er zeker een samenhang te zien; producten die je meer van het leven laten genieten.

Haren en Snaren

Als je ooit een winkel van Dille en Kamille hebt bezocht, dan weet je dat er altijd klassieke muziek wordt gespeeld. Dit is een bewuste keuze, deze muziek is speciaal gekozen omdat het de klant in een prettige stemming brengt. De kalmerende klanken in combinatie met de weelderige producten en bijzondere aroma’s zorgen voor een kalmerend effect. Het team van Dille en Kamille zocht contact met de stichting Haren en Snaren, een organisatie die jonge musici begeleiding geeft tussen hun opleiding en een professionele carrière. Samen hebben ze een aantal CD’s geproduceerd die te koop zijn in alle filialen van Dille en Kamille. Ben je online aan het winkelen? Dan kun op de achtergrond de muziek laten spelen via een Spotify afspeellijst op hun eigen kanaal.

Waarom blijft Dille en Kamille bestaan?

Trends komen en gaan, Dille en Kamille blijft altijd bestaan. Gemiddeld komt er bijna ieder jaar een filiaal bij, in een tijdperk dat veel grote winkels ten onder gaan. Zo is V&D uit het straatbeeld verdwenen en winkels als de HEMA hebben grote moeite om overeind te blijven. Webshops met goedkope wegwerpartikelen mikken op de laagste prijs en drukken gevestigde namen uit de markt. Waarom is dit niet het geval met Dille en Kamille? Waarschijnlijk omdat deze winkel niet meelift op de laatste trends maar inspeelt op de behoeften van klanten. In plaats van kijken naar grafieken en statistieken uit ‘marktonderzoek’ wordt er gekeken naar de zaken die écht van belang zijn voor mensen.

In plaats van consumeren ligt de sleutel tot succes juist in consuminderen. Denk aan de “Green Friday” actie tijdens de “Black Friday” dagen. In plaats van te adverteren met allerlei prullaria werden advertenties juist stilgelegd en werd de nadruk gelegd op bewust omgaan met producten en de wereld om ons heen. Uiteraard moet Dille en Kamille ook omzet maken en producten verkopen om overeind te blijven, dit kan ook op basis van bewuste keuzes maken.

Duurzame keuzes maken de wereld beter

Plastic is helemaal niet fantastic, dat wisten de oprichters van Dille en Kamille al in 1974. Daarom wordt er binnen het bedrijf hard gewerkt aan het tegengaan van verspilling en het hergebruik van duurzame materialen. Dit is een proces van grondstoffen tot aan producten afleveren per fiets. Daarbij is er niet alleen aandacht voor het groen in de wereld maar ook de mensen die deze producten maken. Het nieuwe distributiecentrum is niet alleen modern, er is veel aandacht besteed aan duurzame logistiek. Het gaat namelijk niet alleen om flitsende marketingtermen maar om actie ondernemen en niet bang zijn om een voortrekkersrol te spelen. Ondanks de ‘nostalgische’ uitstraling van Dille en Kamille is het namelijk juist een moderne organisatie met innovatieve concepten die niet alleen je huis maar ook de wereld iets beter maken.