De keuken is de plek waar je je thuis voelt. Waar de geur van verse koffie ronddwaalt, waar in serene rust gewerkt kan worden en waar de meest heerlijke gerechten worden gekookt. Om zo’n plek te creëren is een goede voorbereiding nodig: van denk- en tekenwerk vooraf tot de uiteindelijke installatie van je nieuwe (leef)keuken.

Bij het ontwerpen en samenstellen van een nieuwe keuken, komt veel kijken. Wat is je budget, moeten er aansluitingen en leidingen worden gelegd, welke uitstraling moet de keuken hebben en welke apparatuur maakt je droomkeuken compleet? In deze blog laten we zien wat er allemaal komt kijken bij een nieuwe keuken en geven we je handvatten om de aankoop goed te laten verlopen. Bekijk hier het stappenplan voor het samenstellen van jouw keuken

1: Vragen vooraf

Omdat een droomkeuken ook écht een keuken moet zijn waarvan je droomt, is de persoonlijke touch erg belangrijk. Stel jezelf een aantal vragen, voordat je een keukenshowroom bezoekt:

  • Waarvoor wordt de keuken gebruikt?
  • Welke apparatuur heb ik allemaal nodig?
  • Hoeveel werk- en kastruimte is er nodig?
  • Welke stijl past er bij mijn interieur?

Door deze vragen te beantwoorden, krijgt de keuken een uitstraling die bij jou en bij je huis past.

2: Keukenstijl

Gesproken over de uitstraling: ga je voor een moderne, strakke uitstraling of voel je meer voor een stoere, industriële keuken? Afhankelijk van wat je stijlkeuze ook is, dit is het begin van het keukenontwerp. Keukens zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, waardoor er voor iedere smaak mooie oplossingen te vinden zijn. Heb je je stijl bepaald? Stem dan vervolgens de fronten, handgrepen en -knoppen, de kraan, spoelbak en het werkblad hierop af, zodat het één geheel wordt.

Keukenstijl

Tip: Om ervoor te zorgen dat de woonkamer en keuken naadloos in elkaar aflopen, kun je bepaalde elementen van beide ruimtes combineren. Heb je bijvoorbeeld een stalen kast in de woonkamer? Kies dan ook voor een stalen object in de keuken. Of zijn er veel houten producten te vinden in huis? Positioneer dan grote houten snijplanken op het aanrechtblad. Zo vloeien beide ruimtes mooi in elkaar over.

3: Keukenopstelling

Er bestaan verschillende keukenopstellingen; van rechtlijnige keukens tot U- en L-vormige keukens. Keukens met een kook- of keukeneiland, een bar of speciale koffiehoek. Bekijk de ruimte die je hebt en welke keukenopstelling hier het best tot zijn recht komt. Maar blader ook vooral door woonmagazines of kijk bij vrienden en familie thuis wat je van hun keukens vindt. Een eenvoudige manier om erachter te komen welke opstellingen je (niet) aanspreken en wat bij jouw interieur past.

kader gouden driehoek

Tip: Let bij de ontwerptekening op de ‘gouden werkdriehoek’. Dit is de ideale afstand tussen de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Door deze zo klein mogelijk te houden, vergemakkelijk je de handelingen voor, tijdens en na het koken.

4: Opslagruimte

Door slim gebruik te maken van de ruimte in je keuken, komt alles op zijn plekje terecht. Zo benut je optimaal iedere centimeter en deel je je keuken op de meest efficiënte wijze in.

opslagruimte

Zo kun je bijvoorbeeld de lades en kasten voorzien van organizers, waarmee je borden, schotels en kommen opbergt. Maar ook plafondhoge kasten zijn uitermate geschikt om ‘lucht’ te benutten en extra voorraadruimte te creëren. Iets dat ook geldt voor smalle voorraadkasten. Deze kleine centimetervreters worden op plekken gezet die anders onbenut blijven en waarmee je dus extra opslagruimte wint.

5: Lichtplan

Het lichtplan is een van de belangrijkste zaken bij het keukenontwerp. Waar wil je welke soort verlichting hebben hangen? Er bestaan twee soorten verlichting in de keuken: functionele verlichting en sfeerverlichting. De eerste, functionele verlichting, is gericht op het werkblad en de kookplaat. Spotjes en wandlampen lenen zich hier perfect voor, omdat je ze gericht kunt laten schijnen. Houdt er rekening mee dat ze minimaal 60W leveren, zodat je alles goed ziet.

Sfeerverlichting spreekt eigenlijk al voor zich: het brengt in sfeer in de ruimte. Denk hierbij aan mooi vormgegeven hanglampen of nis- en kastverlichting. Met de juiste lamp en eventueel een dimmer voorzie je je keuken van een warm en sfeervol licht.

6: Ergonomie

Omdat we tegenwoordig steeds meer in de keuken leven, is een goede ergonomische indeling onmisbaar. Plaats bijvoorbeeld keukenapparatuur die je veel gebruikt (zoals de oven of magnetron) op werkhoogte en richt de keuken in met korte looplijnen. Maar denk ook na over de hoogte en diepte van het werkblad. Op deze manier belast je je lichaam minimaal en is de keuken helemaal op jouw lichaam afgestemd.

7: Keukenapparatuur

Goede, energiezuinige keukenapparatuur is de basis van iedere keuken en dankzij de geavanceerde technologieën en gebruikersgemak vormen ze een verrijking in je keuken. Koelkasten op wifi, hightech ovens en innovatieve wijnkoelers en koffiezetapparaten. Maar heb je daadwerkelijk alles nodig?

keukenapparatuur

Voorzie je keuken alleen van apparatuur die je ook écht gebruikt en investeer in duurzame, hoogwaardige apparatuur. Zo voorkom je dat je keuken overvol komt te staan met overbodige aankopen en is het ook nog eens goed voor je portemonnee.

8: Afzuigsysteem

Afzuigsystemen zijn voor veel mensen een doorn in het oog. Toch bestaan er tegenwoordig verschillende (geluidsarme)oplossingen met een mooi design, waardoor het afzuigsysteem ineens een aanwinst voor je keuken wordt.

Zo kun je een afzuigsysteem integreren in de inductieplaat, kiezen voor een schuine kap of juist voor een rechte variant. En over de kleur hoef je je niet druk te maken, wat ze zijn tegenwoordig in alle hippe kleuren beschikbaar. Zelf ervaren? Bezoek dan een keukenshowroom om de afzuigsystemen in het echt te ervaren.

 

“Tegenwoordig zijn we steeds meer in de keken te vinden, waardoor een goede ergonomische indeling en vormgeving onmisbaar zijn.”

Meer informatie over het samenstellen van je droomkeuken? We hebben alle belangrijke keukenonderwerpen voor u samengevoegd in ‘een speciaal boek’. Dit rijk geïllustreerde keukenhandboek bevat meer dan 80 pagina’s vol nuttige informatie, inspiratie, trends en tips. Link naar: https://uw-keukenspeciaalzaak.nl/speciaal-boek-voor-u/