Wanneer je besloten hebt om te gaan verhuizen, dan komt daar natuurlijk een hoop geregel bij kijken, maar vaak spelen er ook veel vragen bij mensen op. Zo kan de lijst ter overname nog wel eens voor wat verwarring zorgen. Als je een huis koopt en je wordt echt verliefd op het huis, vooral omdat het zo mooi is ingericht, moet je weten dat het meubilair meestal niet inbegrepen is bij de aankoop.

De vorige bewoners nemen het meubilair gewoonlijk mee wanneer ze vertrekken. Laat je bijvoorbeeld de vlaggenmast staan of mogen de nieuwe bewoners zelf een vlaggenmast kopen, omdat jij die van jou graag mee wilt nemen?

De lijst van roerende zaken

Er is een lijst voor de roerende zaken van de woning, zodat er een duidelijk overzicht gemaakt kan worden. Onroerende zaken horen altijd bij het huis, omdat deze onderdeel zijn van het eigendom van het perceel. Bij de roerende zaken werkt het net even anders. Deze kunnen vaak gemakkelijk van of uit de woning gehaald worden en daarom is het belangrijk om deze op een lijst te zetten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonwering, eventuele apparatuur voor in de keuken of zelfs een deurbel. Dit zijn allemaal zaken waarvan ze regelmatig mee worden verkocht met het huis. Vloeren zijn in de meeste gevallen roerend goed, behalve wanneer de vloer vastgelijmd is en je zou moeten slopen in de woning om het te verwijderen.

Wat hoort er bij de overname van een koopwoning?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Jouw positie als koper

Wanneer jij als koper een woning bezichtigd hebt en je de lijst van roerende zaken ontvangen hebt, dan kun je gaan kijken naar wat voor jou het voordeligst is om over te nemen. Zo is het in de meeste gevallen slim om zonwering te behouden, omdat dit erg duur is in aanschaf en je vaak niet de volle prijs aan de vorige eigenaar hoeft te betalen.

Dit kan een hoop geld schelen in de dure tijd van de aanschaf van de woning. Behalve als de vloer totaal niet jouw smaak is en vervangen moet worden, is het in de meeste gevallen een beter idee om deze te laten liggen, omdat dit voor veel mensen ook een grote kostenpost is.

Wat ben jij zelf nodig in het volgende huis?

Als koper mag jij de lijst opstellen met de zaken die de toekomstige bewoner van jouw woning over mag gaan nemen en dit is best wel een klusje om goed over na te denken. In het geval van zonwering is het vaak een goed idee om te kijken wat er in de nieuwe woning zou passen om zo extra kosten te voorkomen.

Ook de vlaggenmast is een onderwerp om over na te denken. Wanneer je deze mee verkoopt, dan krijg je er vaak een lagere prijs voor en dan moet je een nieuwe vlaggenmast en misschien wel vlag kopen voor een nieuwe prijs die hoger ligt. Denk dus goed na over de invulling en de financiële gevolgen van deze lijst.