Een woning verkopen is meer dan een poster voor het raam plakken en een publicatie op Funda. Als je vooraf de woning in orde brengt kun je niet alleen sneller de woning verkopen, je kunt de vraagprijs ook verhogen. Zo kun je met enkele honderden euro’s aan styling maar liefst duizenden euro’s aan waarde toevoegen. Wil je restylen voordat je gaat verkopen? Begin dan met deze 6 tips!

 

1. Verbeteren, niet verbergen

Je kunt snel even een verfroller over die vochtplek halen, maar als dit een gevolg is van een lekkage in de leidingen dan ben je verplicht dit te melden aan de nieuwe eigenaar. In plaats van gebreken te verbergen zul je ze echt moeten oplossen alvorens de woning te verkopen. Schilderen kan wel de woning opfrissen. Doe dit ruim voor de bezichtiging, want een verflucht in huis wekt wantrouwen op.

 

2. Begin bij de tuin

De tuin is de eerste kennismaking voor de koper. Maai het gras, snoei de heg en maak er een fleurig geheel van. Planten die groen blijven hebben de voorkeur. Zorg dat de stoep schoon is inclusief de mat. Houd er rekening mee dat veel potentiële kopers voor de bezichtiging al een keer door de wijk zullen rijden of lopen om de woning in ‘natuurlijke’ toestand te bekijken.

 

3. Besteed aandacht aan de keuken en badkamer

Je hebt de woonkamer perfect in orde gebracht, dan ontdek je dat het bezoek vooral in de keuken en badkamer staat te koekeloeren. Deze ruimtes zijn heel belangrijk voor kopers, zorg daarom dat je de keuken en badkamer schoon en netjes inricht. Dit heeft (onbewust) te maken met hygiëne, een schone omgeving betekent een net huishouden met bewoners die aandacht hebben voor detail.

 

4. Ga voor neutraal

Weg met die vakantiefoto’s aan de wand, ruim slingerend speelgoed op. Dat schilderij met alle posities uit de Kama Sutra mag opgeborgen worden in de schuur, je wilt niemand tegen het zere been stoten. Dit geldt overigens ook voor religieuze symbolen zoals een kruis aan de wand. Kortom, ga voor een neutrale inrichting waar mensen hun eigen leven op kunnen projecteren. Zo werkt het ook in meubelwinkels, die richten hun showroom ook bewust neutraal in.

 

5. Minder is meer

Jij vindt die volle ruimte heel gezellig en knus, de kamer wordt er optisch wel veel kleiner door. Haal meubilair weg, zorg voor veel open ruimte tussen de meubels wat de kamers groter doet lijken. In combinatie met lichte kleuren en veel lichtinval maak je de woning veel ‘groter’. Dit biedt ook zeker voordeel bij de foto’s op internet, dan hoef je niet altijd die extreme groothoeklens te gebruiken.

 

6. Huur een inrichting

Met een compleet lege woning is deze tip wat praktischer. Als je toch van plan bent om het meubilair te vervangen in de nieuwe woning dan kun je een tijdelijke inrichting huren. Zo transformeer je ieder huis om tot het perfecte stulpje. Na verkoop kan de huisraad weer retour, voor de nieuwe eigenaar maakt dit niets uit omdat ze toch zelf de woning inrichten.

 

Restylen voordat je gaat verkopen zorgt ervoor dat je sneller een koper vindt die ook nog eens bereid is om meer te betalen. Je kunt dit zelf doen of uitbesteden aan een stylist. Deze specialisten kunnen al het werk voor je doen, voor een gering bedrag geven ze persoonlijk advies met verbeterpunten die je zelf kunt doorvoeren.